Hyppää sisältöön

Valmentajalle

Vastuuvalmentajakoulutus

Voidakseen toimia hevosen valmentajana, täytyy henkilön olla vähintään 18-vuotias. Lisäksi henkilön täytyy suorittaa joko c-ajolupakurssi, jolloin saa myös ajoluvan ohjastaa ravilähdöissä, tai suorittaa vastuuvalmentajakoulutus. Koulutukseen osallistuminen, teoriakokeen hyväksyttävästi suorittaminen ja kilpailulisenssin lunastaminen oikeuttavat toimimaan hevosen valmentajana. Tulevat vastuuvalmentajakoulutukset löydät tästä. Jos haluat myös ohjastaa ravilähdöissä, löydät tulevat c-ajolupakurssit tästä.

Ravikilpailusäännöt

Jokaisen valmentajan täytyy tietää ja tuntea ravikilpailusäännöt. Ajantasaiset ravikilpailusäännöt löytää aina Suomen Hippoksen sivuilta. Ravikilpailusääntöihin tästä.

Heppa-järjestelmä ja Oma Talli

Heppa-järjestelmän Oma Tallissa valmentaja pystyy muun muassa ilmoittamaan hevosen raveihin, merkitsemään kengitystiedot ja jättämään hevosen pois lähdöstä. Oma Tallissa pystyy myös tekemään omaehtoisen tallitarkastuksen ja pitämään helposti omat yhteystiedot ajan tasalla. Heppa-järjestelmän Oma Talliin pääset tästä.

Ravihevosen lääkitys

Ravihevosen lääkintään liittyvät säännöt sekä ravikilpailuissa kokonaan kielletyt lääkeaineet ja hoitotoimenpiteet on määritelty ravikilpailusäännöissä ja lääkintäohjeessa. Kaikista hevoselle annetuista lääkkeistä, myös reseptivapaista itsehoitovalmisteista, on pidettävä kirjaa. Suomen Hippos tarjoaa sähköisen lääkekirjanpidon, jossa voidaan ylläpitää hevosen lääkekirjanpitoa. Tutustu lääkintäohjeisiin tästä.

Hevosten varusteet

Valmentajan tulee tietää ravikilpailuissa sallitut, tarkkailtavat ja kielletyt varusteet. Varusteoppaassa esitellään kattavasti sallitut varusteet kuvin ja tekstein. Lisäksi opas sisältää osion hevosen suun terveydestä ja oikeaoppisesta kuolaimen sovituksesta, mikä on valmentajan myös erityisen tärkeää ottaa huomioon päättäessään hevosen varusteista. Varusteoppaaseen tästä.

Lisenssijärjestelmä

Suomessa ravilähdöissä kilpailevat niin harrastajat kuin ammattilaisetkin. Raviurheilussa on oma lisenssijärjestelmä, jossa jokaiselle kilpailijalle on oma lisenssinsä. Tutustu lisenssijärjestelmään ja eri lisenssien vaatimuksiin tästä.

Hevosen ilmoittaminen raveihin

Voimassa olevan valmentajalisenssihaltijat voivat ilmoittaa hevosia raveihin. Hevoset ilmoitetaan joko netissä Hippoksen Heppa-järjestelmässä tai puhelimitse raviradalle. Sarjat julkaistaan Kilpailukutsut-lehdessä sekä Heppa-järjestelmässä. Lisätietoja hevosen ilmoittamisesta tästä.