Hyppää sisältöön

Raviurheilu lajina

Suomessa raviurheilu sai alkunsa 1800-luvun jääraveista. Nykyään Suomi on yksi maailman suurimmista ravimaista. Vuosittain raveissa kilpailee yli 5 000 hevosta ja hevosala työllistää koko- ja osa-aikaisesti 15 000 henkilöä ympäri Suomen.

Ravikilpailuja järjestetään eri puolilla maata 363 päivänä vuodessa. Ainoat päivät, kun raveja ei ajeta, ovat jouluaatto ja joulupäivä. Viikon pääravipäivät ovat keskiviikko ja lauantai, jolloin palkinnot ovat suurempia ja lähdöissä kilpailevat parhaat hevoset.

Suurin osa raveista kilpaillaan 18 maakuntaradalla ympäri Suomen sekä keskusraviradalla Vermossa. Kesä on raviurheilussa kuuminta aikaa – silloin raveja järjestetään myös kesä- ja paikallisraviradoilla.

Poniravit ja ponilähdöt ovat tärkeä osa raviurheilun nuorisotoimintaa. Poniravilähtöjä ajetaan sekä tavallisten ravien yhteydessä että vain poneille tarkoitetuissa poniraveissa. Ohjastajina toimivat lapset ja nuoret.

Kuninkuusravit on Suomen suurin ravitapahtuma ja se kuuluu koko maan suurimpiin yleisötapahtumiin. Vuosittain paikan päälle saapuu jopa 50 000 katsojaa. Vuodesta 1924 järjestetty Kuninkuusravit on poikkeuksellinen kansanjuhla, jonka keskiössä on kansallisrotumme suomenhevonen.

 • Kuninkuusravien lisäksi Suomessa järjestetään vuosittain monta hienoa ja kansainvälistä ravitapahtumaa.

  Kansainvälinen suurkilpailukausi alkaa perinteisesti huhtikuussa Seinäjoelta. Kesällä toisistaan ja ulkomaalaisista vieraista ottavat mittaa Suomen parhaat ravihevoset esimerkiksi Kymi Grand Prix’ssäa ja St Michelissä. Syksyllä ovat vuorossa nuorten Suomessa syntyneiden hevosten arvostetuimmat ikäluokkakilpailut Derby ja Kriterium.

  Seinäjoki Race, Seinäjoki
  Finlandia-Ajo, Vermo
  Kymi Grand Prix, Kouvola
  Nordic King, Härmä
  Suur-Hollola, Lahti
  St Michel, Mikkeli
  Kuninkuusravit, vaihtuva järjestäjä
  Suomenhevosten Derby, Jyväskylä
  Lämminveristen Derby, Vermo
  Kriterium, Tampere

  Ravivuoteen mahtuu myös monia muita kiinnostavia tapahtumia.

  Kesällä ravikilpailukalenteri täyttyy kesäraveista. Kesäraveihin saavutaan runsain joukoin kannustamaan oman paikkakunnan urheilijoita, tapaamaan tuttuja sekä nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja paikallisista herkuista.

  Paikallis- ja lähiravit ovat matalan kynnyksen ravitapahtumia, joissa kilpailijat ovat usein lähialueen harrastajia. Osallistujille maksetaan pieniä rahapalkintoja. Paikallisraveja voidaan järjestää myös talvisin, esimerkiksi järven jäälle tehdyllä kaviouralla.