Hyppää sisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Suomen Hippoksen verkkosivua www.hippos.fi ja on laadittu 1.7.2021. Palvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio vuonna 2021.

Miten saavutettava verkkopalvelu on?

Palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain (WCAG-kriteeristö 2.1, A- ja AA-taso).

Ei saavutettava sisältö

Käyttäjät saattavat kohdata sivustolla joitakin saavutettavuusongelmia. Seuraavana on luettelo ongelmista, jotka ovat tiedossamme. Jos huomaat sivustolla ongelman, joka ei ole luettelossa, ilmoitathan siitä meille.

Kriittiset ongelmat

 • Uutiskirjeen tilaus upote ei ole saavutettava näppäimistökäyttäjille. Fokus ei siirry tietosuojaselosteen hyväksymisruutuun eikä “Tilaa uutiskirje”-nappiin. Seurauksena tästä on se, että näppäimistöä navigoimiseen käyttävät eivät pysty tilaamaan uutiskirjettä. (WCAG: 2.1.1)
 • Uutiskirjeen tilaus upotteessa olevien tekstien ja taustan välinen värikontrasti ei ole riittävä (WCAG: 1.4.3)
 • Sivulla on inline-kehys (uutiskirje) ilman tekstivastinetta. (WCAG 4.1.2)
 • Sivustolla on linkkejä ilman tekstivastinetta (WCAG 2.4.4)
 • Sivustolla on 23.9.2018 jälkeen julkaistuja tiedostoja, jotka eivät ole kaikilta osin saavutettavia. Keskeisimmät tiedostot pyritään tekemään saavutettaviksi vuoden 2021 loppuun mennessä.
 • Kalenterissa on havaittavuuteen ja ymmärrettävyyteen liittyviä haasteita ruudunlukijaa käyttävälle sekä hallittavuuteen littyviä haasteita näppäimistökäyttäjälle.Kaikkia kalenterin painikkeita ei voi käyttää näppäimistöllä. Sarkainjärjestys ei ole looginen kalenterin sisällä. Kalenterin sulkeminen näppäimistöllä aiheuttaa fokuksen siirtymisen epäloogiseen paikkaan. Kun kalenterin selaa loppuun, fokus häviää kalenterista kalenterin ulkopuolelle. Kalenterissa sijaitsevan ravitapahtumat -valintaruudun fokustyyli on riittämätön. (WCAG: 2.1.1, 2.4.3, 2.4.7)
 • Sivustolle on upotettu video, josta puuttuu kuvailutulkkaus ruudunlukijaa käyttävälle (WCAG 1.2.1)
 • Sivustolla on oleellista tietoa sisältävä kuva, josta puuttuu tekstivastine ruudunlukijalle (WCAG: 1.1.1, 1.4.5)

Vakavat ongelmat

 • Ruudunlukija ei lue kaikissa tapauksissa sivustolla olevia mainosupotteita (WCAG: 2.4.4)

Lievät ongelmat

 • Sivustolla on käytetty samaa linkkitekstiä linkeissä, jotka ohjaavat käyttäjän eri kohteisiin. Kaikki linkkitekstit eivät toimi irrallaan asiayhteydestä, kuten “lue lisää” tai “katso lisää”. (WCAG 2.4.4)

Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

Seuraavana on listaus sivustollamme olevista sisällöistä, jotka eivät kuulu saavutettavuuslainsäädännön piiriin.

 • Verkkosivuillamme on
  videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.
 • tiedostoja, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.

Anna palautetta saavutettavuudesta

Huomasitko saavutettavuuspuutteen palvelussamme? Kerro se meille tällä palautelomakkeella ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon Avautuu uuteen ikkunaan. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000