Hyppää sisältöön

Näyttelyt ja jalostusarvostelu

Näyttelyt ja jalostusarvostelut ovat työkalu, jolla varmistetaan, että eläimet ovat terveitä, rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia. Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjelmissa määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.

Jalostusarvostelun perusteella hevonen saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella. Oriin hyväksyminen jalostukseen on useimmissa jalostusohjelmissa pakollista, kun taas tammojen jalostusarvostelu on useimmissa roduissa vapaaehtoista.

Hevosten ja ponien yksilöarvostelu suoritetaan näyttelyissä. Oriit arvostellaan orinäyttelyissä tai oripäivillä, tammat ja varsat tamma- ja varsanäyttelyissä, jota järjestetään vuosittain useita eri puolilla Suomea. Oriiden ja tammojen jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on myös tukea kotimaista kasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille sekä hevoskasvatuksen näyteikkunana yleisölle. Näyttelyssä käyminen opettaa varsan lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen.