Hyppää sisältöön

Kimppaomistaminen

Tiesitkö, että hevosen omistamiseen on 100% riski jäädä koukkuun? Jos et, niin tätä harrastusta kannattaa kokeilla! Oiva väylä hevosenomistajaksi on hevoskimpat. 

Kimppaomistaminen, ravikimppa, hevoskimppa, porukkaomistus – monta termiä, joissa kaikissa on kyse helpoimmasta ja jokaisen ajankäyttöön ja lompakkoon sopivasta tavasta päästä mukaan hevosmaailmaan – ylpeästi hevosen omistajana!

Kimppaomistuksessa hevosen omistavat yhdessä kaksi tai useampi henkilö. Ylärajaa omistajien määrälle ei ole,  osuuksia hevosesta voi olla parhaimmissa tapauksissa yli tuhat kappaletta.

 

Hyppää kimppaan tai perusta oma!

Ravihevosten kimppaosuuksia on tarjolla eniten 1–2-vuotiaille varsoille, ja kimppaosuuksiin saattaa törmätä ympäri vuoden internetin tai lehtien myyntipalstoilla. Kimppoja perustetaan varsojen lisäksi myös vanhempien hevosten ympärille. Nykyään ei ole myöskään tavatonta, että kimpat rakentuvat jo syntymättömän varsan ympärille.

Osuuksien myynti-ilmoituksessa tulisi olla vähintään kerrottuna, minkä hevosen osuuksia on myytävänä, mikä on hevosen osuuden hinta ja paljon omistamisen juoksevat kulut ovat. Tarkemmat ehdot tulee käydä ilmi osuuden ostohetkellä.

Kimppaomistamisen yksi houkuttelevimmista asioista on sen helppous. Yksittäisen kimppalaisen ei tarvitse halutessaan osallistua esimerkiksi hevosen valmennukseen, vaan tästä vastaa asialle omistautunut valmentaja. Säännölliset kuukausikulut koostuvat yleensä pääasiassa valmennusmaksuista. Ravihevosen valmennusmaksujen päälle kustannuksia voi tulla hevosen varusteista ja eläinlääkäripalveluista.

Hevosen ostaminen on aina suuri hetki, jossa avainasia on luotettavuus. Tee omistuksestasi aina kauppakirja, jotta omistajuus vastuineen on kaikille selkeää. Suomen hevosenomistajien keskusliitto (SHKL) jakaa kimpoille Laatukimppamerkkiä, joka on osoitus laadukkaasti toteutetusta kimppaomistamisesta ja jota kimppa voi hakea täyttäessään minimikriteerit.

Suomenhevonen, ilman muuta

”Meille oli selvää, että kimppahevonen on nimenomaan suomenhevonen. On yhteinen intressi vaalia suomenhevosen, kansallisaarteemme kulttuuriperintöä ja ylläpitää sen ansaitsemaa arvostusta. Meille tärkeää on paitsi hyväsukuinen, alusta asti hyvinpidetty varsa, myös kiva maalaisjärjellä varustettu porukka, joka osaa antaa valmentajalle työrauhan. Aktiivinen kimpanvetäjä mahdollistaa sen, että pysymme ajan tasalla niin hevosen treenistä kuin kimpan yhteisistä asioista.” – Tina ja Pauli Mustajärvi / Saltter, Kinnarin Toivomus

 

Mistä kimppa löytyy?

Suomen Hippos ylläpitää Heila Hevospörssiä, jossa myydään säännöllisesti myös kimppaosuuksia. Ilmoituksissa tulee ilmi hevosen sukutietojen lisäksi mm. missä hevonen valmentautuu nyt tai tulevaisuudessa. Käytännössä kuka tahansa voi kaupata kimppaosuutta hevosestaan. Myyjänä voi toimia kimppaosuudesta luopuva omistaja tai kimppaa hevosen ympärille rakentava kimpanvetäjä.

Kimppoja kokoavat myös hevosten valmentajat. Moni valmentaja saattaa hankkia talliinsa lupaavan varsan, jonka ympärille valmentaja kokoaa omistajakimpan. Varsa saattaa löytyä esimerkiksi syksyisin järjestettävästä Ypäjän varsahuutokaupasta, jonka historiassa on myyty muun muassa lukuisia lahjakkaita lämminveriravureita. Yleisesti hevosten kimppaosuuksia löytyy internetistä tai alan lehtien myyntipalstoilta. Jos et kuitenkaan ole löytänyt mielestäsi, ole rohkeasti yhteydessä alueesi valmentajiin ja esimerkiksi raviratoihin.

Kimpanvetäjä, palveluksessanne!

Toimivalla kimpalla tulisi olla aktiivinen kimpanvetäjä, jonka tehtävänä on mm. hevosen juoksevien asioiden hoitaminen. Aktiivinen kimpanvetäjä tuo kimppaomistajia yhteen ja pitää innostuksen korkealla. Jokainen kimppalainen vastaa hevosen kuluista omalla osuudellaan, mutta kimpanvetäjän huolehtii, että laskut maksetaan ajallaan ja antaa mielenrauhaa muille omistajille. Hevoskimpan vetäjien koulutuksen löydät Hipposakatemiasta.

Hyvä porukka opastaa lajin saloihin

”Olen sellainen hevosenomistaja, etten ole koskenutkaan hevoseen! Kimppaomistaminen on minulle yhteisöllisyyttä, laatuajan viettämistä hyvässä seurassa sekä ainutlaatuisia elämyksiä. Oman hevosen kanssa koetut hienot hetket kansainvälisilläkin radoilla ovat vahvistaneet ajatusta, että suomalainen raviurheilu on vastuullista ja hevosystävällistä – siksi omistajien joukkoon voi sydämellisesti toivottaa tervetulleeksi kaikenlaiset ihmiset, joita hevonen ja vauhdikas laji kiinnostavat. Osaamista tai taitoja ei tarvita, hyvässä kimppaporukassa perehtyy kyllä lajin saloihin!”  – Katjamaria Piiroinen / H.V. Tuuri

Kimppalaisen vastuu, koko kimpan ilo!

Oman hevosen kasvamista ja uraa voi seurata oman aktiivisuuden mukaan. Kimpanvetäjä voi rekisteröidä jokaisen kimppaomistajan hevosen omistajatietoihin Heppa-järjestelmässä, jolloin omistaja saa tiedon esimerkiksi aina, kun hevonen ilmoitetaan lähtöön. Osa kimppaomistajista vierailee säännöllisesti hevosensa luona, toiset jännittävät vain lähtöjä – kimppa mahdollistaa joustavan tavan osallistua ja jännittää hevosen arjessa.

Hevosenomistajat saattavat kohdata omistajuusaikanaan sekä ylä- että alamäkiä. Sama on läsnä myös kimppaomistamisessa. Hevosen hyvinvoinnin pitää olla myös kimppaomistajalle kaiken keskiössä. Hevosen normaaleihin eläinlääkärikuluihin kuuluvat esimerkiksi rokotukset ja hammaslääkärikulut, mutta äkillisiäkin terveyshuolia voi ilmetä. Tämä tulee huomioida jokaisen hevoskimpan sisällä: miten toimitaan, jos hevonen loukkaantuu tai sairastuu vakavasti? Avoimuus kimpan jäsenten kesken on tärkeää varsinkin vastoinkäymisten kohdalla.

Kun jokainen kimppalainen on sitoutunut yhteisiin sääntöihin, on kimppaomistaminen antoisaa puuhaa!

Stressitön tapa omistaa

“Olen harrastanut raveja yli 70 vuotta, ja tällä hetkellä olen mukana kuudessa kimpassa – pitkään harrastanutkin oppii koko ajan uutta uudistuvasta lajista! Kimppaomistus tarjoaa kivoja kokemuksia kohtuullisin kustannuksin. Kimppa on stressitön tapa omistaa hevonen; hyvä kimpanvetäjä ja vastuullinen valmentaja varmistavat, että hevonen hoidetaan hyvin. Osallistuitpa kimpan toimintaan livenä tai etänä, kimppahevosen voitot maistuvat makealle ja ne pettymyksetkin tuntuvat kevyemmiltä isossa porukassa.”  – Pirjo Kontio / mm. Filion

 

Yksi lukuisista Suomen kimppaomisteisista ravihevosista on Bilettäjä. Tutustu Team Bilettäjien kimppaan!