Hyppää sisältöön

Ohjastajalle

Hevosten ohjastaminen

Kaikkien raveissa hevosia ohjastavien henkilöiden täytyy suorittaa ensin c-ajolupakurssi. C-ajolupakurssi sisältää teoriaa sekä ajoharjoituksia hevosella. Tulevat c-ajolupakurssit ja tarkemmat tiedot löydät täältä.

Hevoslähdöissä saa alkaa ohjastaa 16-vuotiaana. Yläikärajaa ei ole, mutta yli 60-vuotiaiden ohjastajien tulee toimittaa säännöllisin väliajoin lääkärintodistus pitääkseen ajolupansa voimassa. Lisätiedot täältä.

Ponien ohjastaminen

Poneilla kilpailemista varten suoritetaan poniajolupa. P-ajolupakurssi sisältää teoriaa sekä ajoharjoituksia ponilla. Tulevat p-ajolupakurssit ja tarkemmat tiedot löydät täältä.

Ponilähdöissä saa ohjastaa 10-vuotiaasta alkaen. 10-18-vuotiaat saavat kilpailla A-kategorian poneilla ja 12-vuotiaasta ylöspäin B-kategorian poneilla.

Ravikilpailusäännöt

Jokaisen ohjastajan täytyy tietää ja tuntea ravikilpailusäännöt. Ajantasaiset ravikilpailusäännöt löytää aina Suomen Hippoksen sivuilta. Ravikilpailusääntöihin tästä.

Ravikilpailuissa sääntöjen vastaisesta toiminnasta rangaistaan varoituksella, sakolla, ajokiellolla tai kilpailukiellolla. Ravikilpailujen rangaistusmääräykset löydät täältä.

Annettuun rangaistukseen voi hakea muutosta tietyin ehdoin. Muutoksenhausta voit lukea täältä.

Heppa-järjestelmä ja Oma Talli

Heppa-järjestelmän Oma Tallissa ohjastaja pystyy määrittelemään, missä raveissa hän aikoo ohjastaa ja missä raveissa hän ei ole käytettävissä ohjastajana. Lisäksi ohjastajat voivat hyväksyä tai hylätä heille ilmoitettuja hevosia Oma Tallissa. Oma Tallissa pidetään myös omat yhteystiedot ajan tasalla. Heppa-järjestelmän Oma Talliin pääset tästä.

Lisenssijärjestelmä

Suomessa ravilähdöissä ohjastavat niin harrastajat kuin ammattilaisetkin. Raviurheilussa on oma lisenssijärjestelmä, jossa jokaiselle kilpailijalle on oma lisenssinsä. Tutustu lisenssijärjestelmään ja eri lisenssien vaatimuksiin tästä.

Hevosten ja ohjastajan varusteet

Myös ohjastajan tulee tuntea hevosten sallitut, tarkkailtavat ja kielletyt varusteet, vaikka ohjastaja ei vastaisikaan hevosen valmentamisesta. Varusteopas sisältää myös tietoa ohjastajan varusteista. Varusteoppaaseen tästä.

Vakuutus

Ravikilpailuissa kilpailevilla ohjastajilla on voimassa kilpailulisenssiin sisältyvä tapaturmavakuutus, josta voit lukea lisää täältä.