Hyppää sisältöön

Hevosen tuonti ja vienti

Suomen Hippos vastaa Suomeen tuotujen hevosten ja ponien tietokantaan merkitsemistä. Lainsäädännön mukaan kaikki pysyvästi (yli 90 vuorokautta) Suomeen tuotavat hevoseläimet on merkittävä tietokantaan tietokantaan 30 vrk:n kuluessa maahan tuonnista. Suomen Hippoksen lisäksi muut kaksi virallista rekisterinpitäjää ovat Eestin Raskaat vetohevoset ry ja Suomen Irlannincobyhdistys ry, jotka vastaavat tietokantaan merkitsemisestä omien rotujensa osalta.

Hevosten tuonti- ja vientivaatimukset vaihtelevat alkuperämaan mukaan. Ajantasaiset tiedot vaatimuksista löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta.

HUOM! Hevosta tuotaessa tai vietäessä tulee kuljettajan tehdä eläinkuljettajan rekisteröitymisilmoitus, mikäli hänellä ei ennestään ole eläinkuljettajalupaa. Lisätietoa

EU:n komission asetuksen (EY) 504/2008 mukaan kaikilla EU:n alueella olevilla hevoseläimillä on oltava tunnistusasiakirja  (EU-hevospassi tai EU:n ulkopuolisen maan myöntämä hevospassi, jossa on Suomen Hippoksen rekisteröintimerkinnät) sekä maasta toiseen liikuttaessa asetuksen mukainen terveystodistus (TRACES- terveystodistus eli EU:n sisäisen kaupan todistus tai sisällöltään vastaava kansallinen terveystodistus ja  EU:n ulkopuolelta tuotaessa rajatarkastustodistus eli CVED-todistus).

Eri hevosrotujen ja -lajien sekä lähtömaiden suhteen rekisteröinnissä on omat käytäntönsä. Tutustu rotu- ja lajikohtaisiin ohjeisiin oheisista linkeistä. Huom! EU-maasta toiseen liikkuvan hevosen terveystodistus tulee merkitä Traces-järjestelmään (Trade Control and Expert System), johon Suomen Hippoksella ei ole pääsyä, joten terveystodistus tulee toimittaa rekisteröinnin tai kantakirjaan merkitsemisen yhteydessä joko paperisena tai sähköpostitse.