Hyppää sisältöön

Ratsuhevosten ja ponien vienti

Ratsuhevosten ja ponien vientiä varten tarvittavat toimenpiteet:

 • Hevonen tarvitsee matkustamiseen:
  • virkaeläinlääkärin tekemän terveystodistuksen (traces)
  • Kaikilla maasta vietävillä hevoseläimillä tulee olla EU-passi.
 • Vienti-ilmoitus tulee tehdä Hippokseen sähköpostitse rodun rekisteröintiasioita hoitavalle henkilölle.
  • Vienti-ilmoituksesta tulee käydä ilmi vähintään vientiä koskevan hevosen nimi ja UELN-numero, tieto hevosen myynnistä, (mikäli hevonen vaihtaa tässä yhteydessä omistajaa), kohdemaa, sekä vientipäivämäärä.
  • Mikäli hevonen myydään ulkomaille ja omistajanvaihdos halutaan päivittää tietokantaan, tulee myös toimittaa omistajanvaihdoskaavake tai kopio kauppakirjasta. Hevoselle voi tämän jälkeen tulostaa Oma Tallista omistajatodistuksen uuden omistajan tiedoilla.
  • Mikäli hevonen myydään ulkomaille ja omistajanvaihdosta ei edellytetä rotukohtaisissa vaatimuksissa, voidaan vienti-ilmoituksen yhteydessä kirjata hevosen omistajatietoihin ”myyty ulkomaille”, jolloin ulkomaisen omistajan tiedot eivät päivitetä Heppa-tietokantaan.
 • Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan merkitylle hevoselle tai ponille tulee tilata jalostustodistus, mikäli hevonen tullaan merkitsemään kohdemaan tytärkantakirjaan. Jalostustodistuksesta käy ilmi olennaiset tiedot hevosen kantakirjaan merkitsemistä varten. Jalostustodistus tilataan Hippoksesta rodun rekisteröintiasioita hoitavalta henkilöltä.

Hippoksen rekisteröintiasioita hoitavien henkilöiden yhteystiedot.

Tunnistajien yhteystiedot: Hevosjalostusliitot

Hevosten vientivaatimusten ajantasaiset tiedot löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta.

Hevosten vientiasioissa (matkustamiseen tarvittavat terveysvaatimukset ja-todistukset, kuljettaminen) neuvoo Ruokavirasto.

Hippos hoitaa hevosten tunnistusasiakirjoihin ja rekisteröintiin liittyvät asiat sekä vienti- ja tuontisertifikaatit niillä roduilla, joilla se on rekisteröinnin edellytyksenä.

Vanhat  rekisteritodistukset tulee vaihtaa passiksi hyvissä ajoin ennen maasta vientiä. Mikäli hevosesta ei ole nykyisiä vaatimuksia täyttävää tai nykyhetkeä vastaavaa tunnistuspiirrosta, tulee piirros tehdä uudelleen hevospassia varten. Hevonen, jolla ei ole mikrosirua, on syytä myös siruttaa, sillä mikrosiru yhdistää passin kyseiseen eläimeen ja useassa maassa matkan teko katkeaa sirun puuttumiseen hevoselta.

Kohdemaan kantakirjanpitäjä voi edellyttää myös jalostustodistusta muiden kantakirjaan merkittävien rotujen kohdalla.

 Jalostustodistus/ vientisertifikaatti on edellytys kantakirjaa vaihtavalle täysiveriselle ja shetlanninponille.

Suomen Hippoksen rekisteriin rekisteröidyt arabialaiset ja englantilaiset täysiveriset sekä shetlanninponit tarvitsevat lisäksi jalostustodistuksen/vientisertifikaatin, jotta ne on mahdollista rekisteröidä kohdemaan rekisteriin. Jalostustodistus tilataan hyvissä ajoin ennen vientiä Suomen Hippoksesta ja se toimitetaan Hippoksesta joko suoraan vientimaan rekisteriin tai ennen lähtöä hevosen suomessa asuvalle omistajalle. Jalostustodistuksesta peritään hinnaston mukainen maksu.