Hyppää sisältöön

Ratsuhevosten ja ponien vienti

Hevosten vientivaatimusten ajantasaiset tiedot löytyvät Ruokaviraston internetsivuilta.

Hevonen tarvitsee matkustamiseen virkaeläinlääkärin tekemän terveystodistuksen sekä tunnistusasiakirjan(hevospassi).

Hevosten vientiasioissa (matkustamiseen tarvittavat terveysvaatimukset ja-todistukset, kuljettaminen) neuvoo Ruokavirasto (ent. Evira).

Hippos hoitaa hevosten tunnistusasiakirjoihin ja rekisteröintiin liittyvät asiat sekä vienti- ja tuontisertifikaatit niillä roduilla,joilla se on rekisteröinnin edellytyksenä.

Kaikilla maasta vietävillä hevoseläimillä tulee olla EU-passi.

Vanhat  rekisteritodistukset tulee vaihtaa passiksi hyvissä ajoin ennen maasta vientiä. Mikäli hevosesta ei ole nykyisiä vaatimuksia täyttävää tai nykyhetkeä vastaavaa tunnistuspiirrosta, tulee piirros tehdä uudelleen hevospassia varten. Hevonen, jolla ei ole mikrosirua, on syytä myös siruttaa, sillä mikrosiru yhdistää passin kyseiseen eläimeen ja useassa maassa matkan teko katkeaa sirun puuttumiseen hevoselta.

Tunnistajien yhteystiedot: Hevosjalostusliitot

Suomen Hippokseen ilmoitetaan viennistä lomakkeista löytyvällä vienti-ilmoituksella. Mikäli hevonen on myyty ulkomaille, mukaan liitetään omistajanvaihdosilmoitus tai kopio kauppakirjasta. Suositeltavaa on tehdä myös omistajanvaihdos hevoselle , jolloin se saa omistajatodistuksen uuden omistajan tiedoilla.

Vientisertifikaatti kantakirjaa vaihtavalle täysiveriselle ja shetlanninponille

Suomen Hippoksen rekisteriin rekisteröidyt arabialaiset ja englantilaiset täysiveriset sekä shetlanninponit tarvitsevat lisäksi vientisertifikaatin, jotta ne on mahdollista rekisteröidä kohdemaan rekisteriin. Vientisertifikaatti tilataan hyvissä ajoin ennen vientiä Suomen Hippoksesta ja se toimitetaan Hippoksesta suoraan vientimaan rekisteriin. Vientisertifikaatista peritään hinnaston mukainen maksu. Shetlanninponeilla sertifikaattiin tehdään myös merkintä virkaeläinlääkärin tekemästä lähtötarkastuksesta.

Rekisteröintiasioissa yhteys rodusta vastaavaan henkilöön.