Hyppää sisältöön

Hevospassi

Hevospassiin on merkitty hevosen yksilöllinen UELN-numero (aiemmin rekisterinumero), hevosen rotu, sukupuoli, väri ja tuntomerkit ja piirros, johon hevosen tunnistemerkit on piirretty. Vuonna 2000 ja sen jälkeen Suomessa syntyneillä suomenhevosilla ja lämminverisillä ravihevosilla on hevospassissa lisäksi mikrosirun numerokoodi. Vuodesta 2009 lähtien mikrosiru on ollut pakollinen kaikille Suomessa syntyneille varsoille.

Suomessa syntynyt hevonen, poni tai hevoseläin

Suomen Hippos ry myöntää Hippokseen ensirekisteröitäville varsoille tunnistusasiakirjan eli hevospassin (aiemmin rekisteritodistus).

Ennen vuotta 1997 Suomessa syntyneellä ja rekisteröidyllä hevosella tai ponilla on rekisteritodistus. Ennen vuotta 1990 rekisteröidyllä ratsuhevosella saattaa olla Ratsujalostusliitto ry:n myöntämä vihreä rekisterikirja.

Kaikilla Suomessa vuonna 1997 tai sen jälkeen syntyneillä ja rekisteröidyllä suomenhevosilla sekä lämminverisillä ravihevosilla sekä vuonna 1998 tai sen jälkeen syntyneillä ja rekisteröidyllä lämminverisillä ratsuhevosilla, tilastohevosilla, vuonohevosilla, islanninhevosilla sekä poneilla on EU-hevospassi.

Ulkomaille ensirekisteröidyillä varsoilla merkinnät Hippoksen rekisteröinnistä tehdään alkuperämaan myöntämään passiin.

Tuontihevonen tai hevoseläin

Ennen vuotta 1998 Suomeen rekisteröidyllä tuontihevosella on Suomen Hippoksen myöntämä rekisteritodistus (ravihevonen) tai rekisteritodistus/rekisterikirja (ratsut ja ponit).

Vuonna 1998 tai sen jälkeen maahantuodun hevosen tunnistusasiakirja on EU-hevospassi (ratsut ja ponit lokakuusta 1999 lähtien) tai EU:n ulkopuolisen maan myöntämä hevospassi, jossa on Suomen Hippoksen rekisteröintimerkinnät.

Hevospassin merkintöjen päivittäminen

 

 • Jokaisella hevosella tulee olla tunnistusasiakirja eli hevospassi tai vanhemmilla hevosilla rekisteritodistus.

  Mikäli tunnistusasiakirja on kadonnut, anotaan hevoselle passin kaksoiskappale. Suomen Hippos voi myöntää kaksoiskappaleita lähtökohtaisesti Suomeen ensirekisteröidyille hevosilla sekä muille kuin rekisteröidyille yksilöille lähtömaasta riippumatta.  Edellinen tunnistusasiakirja ilmoitetaan mitätöidyksi tällä sivulla. Kadonneen rekisteritodistuksen/hevospassin mitätöiminen ja uuden tilaaminen tapahtuu täyttämällä vaaditut tiedot lomakkeeseen ja palauttamalla lomake Hippokseen. Lomakkeen löydät oikealta lomakkeet linkin takaa löytyvästä kohdasta hevosrekisteri.

  Anomuksen saavuttua Suomen Hippokseen uusi passin kaksoiskappale laskutetaan hinnaston mukaisesti. Uuden hevospassin saamiseen menee noin 2 viikkoa maksun saapumisesta. Tämä kannattaa huomioida esimerkiksi kilpailu- ja matkustusaikataulujen suunniteltaessa.

  Kaksoiskappaleen myöntämisestä seuraa elinikäinen teuraskielto. Myönnettävä hevospassin kaksoiskappale päivitetään vastaamaan sillä hetkellä voimassa olevaa passiasetusta. Siruttamattomat hevoset tulee tunnistaa ja siruttaa uudelleen. Jos hevosen tunnistuspiirros ei vastaa sen hetkistä tunnistusasetusta, tulee hevonen tunnistaa uudelleen.

  Ulkomaille ensirekisteröidyn hevosen passin kaksoiskappale tulee lähtökohtaisesti anoa siitä järjestöstä, joka passin on myöntänyt.

  Passin myöntänyt järjestö antaa ohjeet hakuprosessiin. Usein kaksoiskappaleen hankkimista varten vaaditaan DNA-määritys sekä notaarin tekemä vahvistus hevosen omistusoikeudesta. Kaksoiskappaleen hankkii hevosen omistaja.

  Omistaja toimittaa passin kaksoiskappaleen Hippokseen rekisterimerkintöjen uudelleenmerkitsemistä varten. Rekisteröintimerkintöjen uusimisesta kaksoiskappaleeseen peritään hinnaston mukainen maksu (1.1.2014 alkaen). Mikäli kaksoiskappaleen hankkimista selvitetään Hippoksesta käsin, peritään myös hinnaston mukainen palvelumaksu lisäselvitystyöstä. Kaksoiskappaleen hankkimisen yhteydessä hevoselle astuu voimaan elinikäinen teuraskielto.

 • Vuodesta 2016 Suomen Hippos on myöntänyt hevospasseja uudella ilmeellä.

  Passin sisältö noudattaa hevospassiasetuksen vaatimuksia.

  Vuosina 2009-2015 passit olivat värikoodillisia. Hevospassien ja rekisteritodistusten värit vaihtelivat hevosen rodun ja/tai käyttötarkoituksen mukaan (kuvat passeista mukaan):

  Suomenhevosen passi (rek.todistus) on keltainen.

  Lämminverisen ravihevosen passi (rek.todistus) on vihreä.

  Hevosen ja ponin passi on vaaleanlila.

  Hevoseläimen passi on valkoinen (sis. D=aasi, E=equidae).

  Suomenhevosen passi

  Lämminverisen passi

  Ratsun ja ponin passi

  Hevoseläimen passi

  Rekisterissä olevien lajimuutosten vuoksi ennen vuotta 2009 ratsuhevosilla ja poneilla käytettiin seuraavanlaisia passeja, jotka säilyvät ennallaan:

  Lämminverisen ratsuhevosen passi (rek.todistus) on vaaleansininen.

  Ponin, islanninhevosen ja vuonohevosen passi (rek.todistus) on vaaleanpunainen.

  Tilastohevosen (hevosen, jonka polveutumistiedot ovat puutteelliset, tai hevonen on eri rotujen risteytys) passi on vaaleanharmaa ja rekisteritodistus valkoinen.