Hyppää sisältöön

Kansainvälinen raviurheilu

Euroopan ravimaissa järjestetään vuosittain noin 60 000 lähtöä ja rahaa jaetaan palkintoina noin 485 miljoonaa euroa. Euroopassa syntyy vuosittain noin 25 000 ravurivarsaa. Ranska, Italia ja Ruotsi ovat suurimmat ravimaat Euroopassa. Norja ja Suomi sijoittuvat vertailussa seuraaville sijoille.

Muiden maanosien merkittävimmät ravimaat ovat Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Maailman raviurheilujärjestöjen yhteiselin on kahden vuoden välein järjestettävä Raviurheilun Maailmankonferenssi.

Suomessa järjestettäviä kansainvälisiä avoimen tason kilpailuja ovat Finlandia-ajo Vermossa, Kymi Grand Prix Kouvolassa, St. Michel Mikkelissä ja Seinäjoki-race Seinäjoella.

Raviurheiluvuoden kohokohdat Euroopassa ovat tammikuun viimeisenä sunnuntaina Ranskassa Vincennesin raviradalla kilpailtava Prix d’Amerique ja toukokuun viimeisenä sunnuntaina Ruotsissa Solvallan raviradalla järjestettävä Elitloppet.

Suomalaishevoset kilpailevat ulkomailla vuosittain noin 2 500 lähdössä.

  • Suomalaisessa valmennuksessa olevien hevosten kilpailuun ilmoittamisaika päättyy yhtä arkipäivää kilpailukutsussa mainittua ilmoittamisajan päättymistä aikaisemmin kello 10. Huomioi sekä ulkomaiset että kotimaiset arkipyhät.

    Ilmoittaminen tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta tai puhelimitse Suomen Hippokseen.

    Huomioi, että ulkomaiset ravikilpailusäännöt, varuste- ja lääkintämääräykset saattavat poiketa Suomen vastaavista, varsinkin lääkkeiden varoajoissa voi olla merkittäviä eroja. Tutustu huolellisesti sivun ”Hyödyllisiä linkkejä” -osioon.

    Ulkomailla kilpailun järjestäjät perivät kilpailijoilta osanottomaksun ja vierastallimaksun omien hinnastojensa mukaan.

    Det Norske Travselskap veloittaa Norjassa kilpailevien hevosten omistajilta tulliasiakirjojen toimitusmaksuna 300 Norjan kruunua ja osallistumismaksuna 100 Norjan kruunua. Maksut vähennetään palkinnoille sijoittuneiden hevosen voittamista palkinnoista. Muiden osalta Suomen Hippos laskuttaa maksun hevosen omistajalta.

    Mikäli hevonen saapuu kilpailupaikalle päivää ennen kilpailua ja/tai yöpyy siellä ravien jälkeen, valmentajan on syytä ilmoittaa tästä kilpailun järjestäjälle heti lähtölistan valmistuttua.

    Ruotsissa palkinnot maksetaan kerran kuussa pääsääntöisesti kilpailukuukautta seuraavan kuukauden puolessa välissä. Norjasta voitetun palkinnon siirtyminen omistajan tilille voi kestää parikin kuukautta.

    Norjaan ja Tanskaan kilpailemaan matkaavilta hevosilta edellytetään paperista lääkekirjanpitoa.

  • Pohjoismaiden välisillä kilpailumatkoilla vaaditaan DOCOM-asiakirja 1.9.2024 alkaen.

    EU-lainsäädäntö määrittää, että hevonen tarvitsee terveystodistuksen EU:n jäsenvaltioiden välisiin siirtoihin. Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska ovat neuvotelleet poikkeuksen, jolla hevosia voidaan siirtää pohjoismaiden välillä lyhyitä kilpailumatkoja ilman eläinlääkärin tekemää maksullista terveystodistusta.

    Traces-järjestelmään laadittava maksuton DOCOM-asiakirja korvaa aiemmat asiakirjat ja todistukset, joita vaadittiin hevosten siirtoon Pohjoismaiden välillä.

    Asiakirjan laatii hevosen viejä eli yleensä omistaja tai valmentaja. Jos samasta tallista lähtee useita hevosia samalle matkalle, yksi DOCOM-asiakirja riittää.

    Jotta DOCOM-asiakirja voidaan laatia, on seuraavien ehtojen täytyttävä:

    – Hevosen tulee osallistua kilpailuun tai muuhun tapahtumaan ja palata alkuperäiseen lähtöpaikkaansa 10 päivän kuluessa

    – Lähtöpaikaksi merkitään hevosen pysyvä pitopaikka ja määränpääksi kilpailupaikka

    – Kuljetusvälineenä voi olla auto tai laiva, ja päävastuullinen kuljettaja merkitään järjestelmään

    Asiakirjaa ei tarvitse tulostaa, mutta se on hyvä tallentaa esimerkiksi puhelimeen pdf-muodossa tullia tai rajatarkastusta varten. Jos matkalle lähdetään usealla kuljetusautolla, tulee asiakirjan löytyä kaikista ajoneuvoista.

    Ruokavirasto: Ohje hevosen omistajille: Kaupallisen asiakirjan (DOCOM) laatiminen rekisteröidylle hevoselle

  • Muistilista Ruotsin ravikilpailuihin osallistuville 

    Raviurheilu on aktiivista Pohjoismaissa ja urheilijat liikkuvat säännöllisesti eri maiden välillä. Suomen ja Ruotsin raviurheilussa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta muutamat asiat kannattaa huomioida, ennen kilpailumatkaa länsinaapuriin. Tutustu Hippoksen muistilistaan, joka on koottu erityisesti valmentajien näkökulmasta. Huom! Tiedot päivitetty maaliskuussa 2022. Varmista ajankohtaiset tiedot aina kilpailumaan keskusjärjestöstä tai raviradan toimihenkilöiltä.

    Ruotsin raveihin ilmoitetaan Hepan kautta

    Suomalaisessa valmennuksessa olevien hevosten kilpailuun ilmoittamisaika päättyy yhtä arkipäivää kilpailukutsussa mainittua ilmoittamisajan päättymistä aikaisemmin kello 10. Huomioi sekä ulkomaiset että kotimaiset arkipyhät.

    Ilmoittaminen tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta tai puhelimitse Suomen Hippokseen.

    Ulkomaan rekisterissä kilpailevan, Suomessa valmennuksessa olevan hevosen vastuuhenkilönä voi toimia vain Suomen Hippoksen rekisterissä oleva vastuuvalmentaja, jolla on osoite ja yhteystiedot Suomessa.

    Ole hyvissä ajoin yhteydessä raviradalle vierastallivarauksen ja kuljetuksen saapumisajan (etenkin jos saavutte ns. toimistoajan ulkopuolella) osalta.

    Kulut ja palkintojenmaksu

    Ulkomailla kilpailun järjestäjät perivät kilpailijoilta ilmoittamis- ja/tai osanottomaksun ja vierastallimaksun omien hinnastojensa mukaan.

    Ruotsissa palkinnot maksetaan kerran kuussa pääsääntöisesti kilpailukuukautta seuraavan kuukauden puolessa välissä. Ruotsin keskusjärjestö Svensk Travsport siirtää suomalaisessa rekisterissä kilpailevien hevosten palkintorahat Suomen Hippokselle, joka maksaa rahat eteenpäin kilpailijoille. Vaihtokurssina noudatetaan vuosittain vahvistettavaa UET:n valuuttataulukkoa.

    Jos hevonen kilpailee Ruotsin rekisterissä ja/tai ruotsalaisessa valmennuksessa, maksaa ST palkinnot suoraan omistajalle. Huom! Omistajan tulee toimittaa ST:lle lomake maksatusta varten.

    DOCOM-asiakirja ja tunnistusasiakirjat

    Pohjoismaiden välisillä kilpailumatkoilla vaaditaan DOCOM-asiakirja 1.9.2024 alkaen.

    Traces-järjestelmään laadittava maksuton DOCOM-asiakirja korvaa aiemmat asiakirjat ja todistukset, joita vaadittiin hevosten siirtoon Pohjoismaiden välillä. Jotta DOCOM-asiakirja voidaan laatia, hevosen tulee osallistua kilpailuun tai muuhun tapahtumaan ja palata alkuperäiseen lähtöpaikkaansa 10 päivän kuluessa.

    Ruokavirasto: Ohje hevosen omistajille: Kaupallisen asiakirjan (DOCOM) laatiminen rekisteröidylle hevoselle

    Muita matkalle tarvittavia asiakirjoja ovat tunnistusasiakirja (hevospassi) ja Norjaan todistus tullia varten osallistumisesta kilpailuun. Ko. todistus tilataan Suomen Hippoksen kilpailuosastolta.

    Tarkista hevosten vientiä ja tuontia koskevat lisätiedot Ruokaviraston ja Hippoksen verkkosivuilta.

    Ravihevosten lääkintä

    Suomen ja Ruotsin ovat yhtenäistäneet mm. ravihevosten lääkintää koskevia varoaikoja, mutta poikkeuksiakin esiintyy. Ajankohtaiset tiedot ovat löydettävissä Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön Svensk Travsportin sivuilta.

    • Lisätietoja Ruotsin lääkeaineiden varoajoista, liitetiedostot löytyvät ruotsiksi sekä englanniksi.
    • Ruotsissa ja Suomessa noudatetaan influenssarokotuksissa samoja käytäntöjä.
    • Esimerkiksi hevosten jänispatteja saatetaan hoitaa polttamisen avulla. Hevoset, joille kuumapoltto on tehty 1.1.2021 jälkeen, ei ole kilpailuoikeutta Ruotsissa. Lisätietoja.
    • Huomioithan, että mitään lääkitys- tai nesteytysvälineitä ei saa olla hevosen mukana kilpailuissa.
    • Epäselvissä lääkeainekysymyksissä varmista lääkeaineen mahdolliset varoajat aina hoitavalta eläinlääkäriltä.

    Huomioithan, että tiedot saattavat muuttua, joten tarkistathan ajankohtaiset tiedot aina sen maan keskusjärjestön verkkosivuilta, johon kilpailumatkasi kohdistuu. Hippos ei ole vastuussa muiden maiden mahdollisista sääntömuutoksista.

  • Huomioi, että lääkeaineohjeiden ajankohtaisuus tulee varmistaa aina kohdemaan kilpailunjärjestäjältä.

    Ranskan lääkintäohjeita

    Ranskan lääkintäohjeita (täysi listaus, ranskaksi)

  • Suomen Hippos on vuodesta 1975 lähtien ollut jäsenenä Euroopan Raviliitossa (UET), joka on kaikkien Euroopan ravimaiden yhteistyöjärjestö. Liitossa on nykyisin 20 jäsenmaata. Järjestön toimisto sijaitsee Pariisissa.

    UET julkaisee kuukausittain yhteenvedon Euroopan ravimaiden kilpailutarjontaan kuuluvista kansainvälisistä lähdöistä.

    Kansainvälisessä kilpailutoiminnassa välttämätön hevosten voittosummien vertailu tapahtuu UET:n vuosittain vahvistamien vaihtokurssien perusteella.

    Euroopan raviurheilun arvostetuimmat yksittäiset ravikilpailut ovat Pariisissa tammikuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä Prix d´Amerique sekä Tukholmassa toukokuun viimeisenä sunnuntaina ajettava Elitloppet.

  • Grand Circuit -kilpailut korvannut UET Trotting Master -kilpailusarjaan sisältyy noin sata kilpailua.

    Kilpailut on jaettu kolmeen luokkaan Grand Chelem, Group I ja Group II.

    Suomessa järjestettävät kolme Trotting Masters –kilpailua ovat Finlandia-ajo, Kymi Grand Prix  ja St Michel.

    Jokaisen kilpailun viidelle parhaalle jaetaan pisteitä kilpailun tasosta riippuen seuraavasti.

     

    sija

    Grand Chelem

    Group I

    Group II

    1.

    1 000

    500

    250

    2.

    600

    300

    150

    3.

    400

    200

    100

    4.

    200

    100

    50

    5.

    100

    50

    25

     

    Jatkuvasti päivittyvä pistetilanne ja lisätietoja kilpailusarjasta julkaistaan UET:n verkkosivuilla.

  • UET:n perustama ja vuosittain järjestettävä UET Grand Prix on ennakkomaksullinen kilpailu 4-vuotiaille oriille ja tammoille. Raviliiton jäsenmaat osallistuvat yhteisvastuullisesti kilpailun perusrahoitukseen. Kilpailun voittaja palkitaan noin 200 000 eurolla.

    UET Grand Prix -lähtöön voivat osallistua hevoset, joista on maksettu kaikki kilpailun ennakkomaksut. Jäsenvaltioiden keskusjärjestöt maksavat ensimmäisen erän kaikista alueellaan syntyneistä varsoista. Hevosten omistajat huolehtivat osanottomaksuista.

    3- ja 5-vuotiaiden EM-lähtöihin voivat osallistua kantakirjatut ravihevoset UET-jäsenmaista. Ruunat eivät voi osallistua EM-lähtöihin.

    UET Grand Prix

    UET Grand Prix järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Vincennesissä ajetun finaalin voitti Mack the Knife rattaillaan Stig H Johansson. Teivon ravirata on toiminut kilpailun järjestäjänä vuosina 1988, 1992, 1996, 2003 ja 2009 ja Vermon ravirata 2019.

    Kaksi Suomessa syntynyttä hevosta on voittanut kilpailun. Jexpress Dahlia oli paras Jorma Kontion ajamana vuonna 1992 ja 20 vuotta myöhemmin kilpailun voitti Brad de Veluwe rattaillaan Tuomas Korvenoja.

    Säännöt

    UET Grand Prix säännöt 2024
    UET Grand Prix säännöt 2025

    3- ja 5-vuotiaiden Euroopan mestaruus

    Säännöt

    Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan viisivuotiaat oriit ja tammat, jotka on rekisteröity UET:n jäsenvaltiossa, joka on ilmoittanut koko ikäluokan UET Grand Prix -kilpailuun. (Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Liettua, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, ja Viro.

    Jokainen jäsenvaltio voi ilmoittaa (järjestäjävaltiota lukuunottamatta) kilpailuun enintään kolme hevosta. Jäsenvaltio nimeää yhden hevosen, joka starttaa eturivin lähtöpaikalta. Jos enemmän kuin kahdeksan hevosta nimetään eturivin paikoille, valitaan hevoset yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä.

    Mahdolliset vapaat paikat täytetään seuraavasti:

    – järjestäjämaan toinen hevonen

    – muiden osallistujamaiden toinen hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

    – järjestäjämaan kolmas hevonen

    – muiden osallistujamaiden kolmas hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

    – järjestäjä maan seuraavat hevoset

    Eturivin lähtöradat arvotaan julkisessa arvontatilaisuudessa. Jäsenvaltion toinen hevonen voi startata eturivistä vain jos kaikkien osallistuvien jäsenvaltioiden hevoselle on eturivin paikka. Jäsenvaltioiden toiset ja kolmannet hevoset arvotaan yhdessä.

    Osanottomaksu 1 000 euroa maksetaan UET:n tilille ennen lähtöratojen arvontaa.

    Kolmevuotiaiden Euroopan Mestaruus -kilpailussa noudatetaan hevosten valinnassa ja lähtöratojen määräytymisessä samoja sääntöjä kuin 5-vuotiaiden kilpailussa. Poikkeuksena osallistumismaksu, joka on 500 euroa.

  • Euroopan raviliitto UET vahvistaa vuosittain valuuttojen vaihtokurssit.

    Suomessa valmennuksessa olevien ulkomaisessa rekisterissä kilpailevien hevosten voittosummat päivitettiin Suomen Hippoksessa vuoden 2024 kurssin mukaisiksi 2.1.2024.