Hyppää sisältöön

Kansainvälinen raviurheilu

Euroopan ravimaissa järjestetään vuosittain noin 60 000 lähtöä ja rahaa jaetaan palkintoina noin 485 miljoonaa euroa. Euroopassa syntyy vuosittain noin 25 000 ravurivarsaa. Ranska, Italia ja Ruotsi ovat suurimmat ravimaat Euroopassa. Norja ja Suomi sijoittuvat vertailussa seuraaville sijoille.

Muiden maanosien merkittävimmät ravimaat ovat Yhdysvallat, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

Maailman raviurheilujärjestöjen yhteiselin on kahden vuoden välein järjestettävä Raviurheilun Maailmankonferenssi.

Suomessa järjestettäviä kansainvälisiä avoimen tason kilpailuja ovat Finlandia-ajo Vermossa, Kymi Grand Prix Kouvolassa, St.Michel Mikkelissä ja Seinäjoki-race Seinäjoella.

Raviurheiluvuoden kohokohdat Euroopassa ovat tammikuun viimeisenä sunnuntaina Ranskassa Vincennesin raviradalla kilpailtava Prix d´Amerique ja toukokuun viimeisenä sunnuntaina Ruotsissa Solvallan raviradalla järjestettävä Elitloppet.

Suomalaishevoset kilpailevat ulkomailla vuosittain noin 2 500 lähdössä.

 • Suomalaisessa valmennuksessa olevien hevosten kilpailuun ilmoittamisaika päättyy yhtä arkipäivää kilpailukutsussa mainittua ilmoittamisajan päättymistä aikaisemmin kello 10. Huomioi sekä ulkomaiset että kotimaiset arkipyhät.

  Ilmoittaminen tapahtuu Heppa-järjestelmän kautta tai puhelimitse Suomen Hippokseen puh. 020 760 5247.

  Huomioi, että ulkomaiset ravikilpailusäännöt, varuste- ja lääkintämääräykset saattavat poiketa Suomen vastaavista, varsinkin lääkkeiden varoajoissa voi olla merkittäviä eroja. Tutustu huolellisesti sivun ”Hyödyllisiä linkkejä” -osioon.

  Ulkomailla kilpailun järjestäjät perivät kilpailijoilta osanottomaksun ja vierastallimaksun omien hinnastojensa mukaan.

  Det Norske Travselskap veloittaa Norjassa kilpailevien hevosten omistajilta tulliasiakirjojen toimitusmaksuna 300 Norjan kruunua, ilmoittamismaksuna 100 Norjan kruunua ja osallistumismaksuna 100 Norjan kruunua. Maksu (55 euroa) vähennetään palkinnoille sijoittuneiden hevosen voittamista palkinnoista. Muiden osalta Suomen Hippos laskuttaa maksun hevosen omistajalta.

  Mikäli hevonen saapuu kilpailupaikalle päivää ennen kilpailua ja/tai yöpyy siellä ravien jälkeen, valmentajan on syytä ilmoittaa tästä kilpailun järjestäjälle heti lähtölistan valmistuttua.

  Ruotsissa palkinnot maksetaan kerran kuussa pääsääntöisesti kilpailukuukautta seuraavan kuukauden puolessa välissä. Norjasta voitetun palkinnon siirtyminen omistajan tilille voi kestää parikin kuukautta.

 • Tammojen Euroopan mestaruus

  Solvallan raviradalla Tukholmassa 18.8.

  Säännöt

  Jokainen UET:n jäsenvaltio voi ilmoittaa (järjestäjävaltiota lukuunottamatta) kilpailuun enintään kolme hevosta. Jäsenvaltio nimeää yhden hevosen, joka starttaa eturivin lähtöpaikalta. Jos enemmän kuin kahdeksan hevosta nimetään eturivin paikoille, valitaan hevoset yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä.

  Mahdolliset vapaat paikat täytetään seuraavasti:

  – järjestäjämaan toinen hevonen

  – muiden osallistujamaiden toinen hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

  – järjestäjämaan kolmas hevonen

  – muiden osallistujamaiden kolmas hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

  – järjestäjä maan seuraavat hevoset

  Eturivin lähtöradat arvotaan julkisessa arvontatilaisuudessa. Jäsenvaltion toinen hevonen voi startata eturivistä vain, jos kaikkien osallistuvien jäsenvaltioiden hevoselle on eturivin paikka. Jäsenvaltioiden toiset ja kolmannet hevoset arvotaan yhdessä.

  Osanottomaksu 1 000 euroa maksetaan UET:n tilille ennen lähtöratojen arvontaa.

  Tiedustelut mahdollisesta osallistumisesta viimeistään 6.8. mennessä:

  Suomen Hippos/Tuomo Pekonen 040 5573 889 tai tuomo.pekonen@hippos.fi

 • Suomen Hippos on vuodesta 1975 lähtien ollut jäsenenä Euroopan Raviliitossa (UET), joka on kaikkien Euroopan ravimaiden yhteistyöjärjestö. Liitossa on nykyisin 20 jäsenmaata. Järjestön toimisto sijaitsee Pariisissa.

  UET julkaisee kuukausittain yhteenvedon Euroopan ravimaiden kilpailutarjontaan kuuluvista kansainvälisistä lähdöistä.

  Kansainvälisessä kilpailutoiminnassa välttämätön hevosten voittosummien vertailu tapahtuu UET:n vuosittain vahvistamien vaihtokurssien perusteella.

  Euroopan raviurheilun arvostetuimmat yksittäiset ravikilpailut ovat Pariisissa tammikuun viimeisenä sunnuntaina järjestettävä Prix d´Amerique sekä Tukholmassa toukokuun viimeisenä sunnuntaina ajettava Elitloppet.

 • Grand Circuit -kilpailut korvannut UET Trotting Master -kilpailusarjaan sisältyy noin sata kilpailua.

  Kilpailut on jaettu kolmeen luokkaan Grand Chelem, Group I ja Group II.

  Suomessa järjestettävät kolme Trotting Masters –kilpailua ovat Finlandia-ajo, Kymi Grand Prix  ja St. Michel.

  Jokaisen kilpailun viidelle parhaalle jaetaan pisteitä kilpailun tasosta riippuen seuraavasti.

   

  sija

  Grand Chelem

  Group I

  Group II

  1.

  1 000

  500

  250

  2.

  600

  300

  150

  3.

  400

  200

  100

  4.

  200

  100

  50

  5.

  100

  50

  25

   

  Jatkuvasti päivittyvä pistetilanne ja lisätietoja kilpailusarjasta julkaistaan UET:n verkkosivuilla.

 • UET:n perustama ja vuosittain järjestettävä UET Grand Prix on ennakkomaksullinen kilpailu 4-vuotiaille oriille ja tammoille. Raviliiton jäsenmaat osallistuvat yhteisvastuullisesti kilpailun perusrahoitukseen. Kilpailun voittaja palkitaan noin 200 000 eurolla.

  Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985. Vincennesissä ajetun finaalin voitti Mack the Knife rattaillaan Stig H Johansson.

  Teivon ravirata on toiminut kilpailun järjestäjänä vuosina 1988, 1992, 1996, 2003 ja 2009 ja Vermon ravirata 2019.

  Kaksi Suomessa syntynyttä hevosta on voittanut kilpailun. Jexpress Dahlia oli paras Jorma Kontion ajamana vuonna 1992 ja 20 vuotta myöhemmin Brad de Veluwe rattaillaan Tuomas Korvenoja piti kanssakilpailijat takanaan alusta loppuun.

  Jäsenvaltioiden keskusjärjestöt maksavat ensimmäisen erän kaikista alueellaan syntyneistä varsoista. Hevosten omistajat huolehtivat seuraavista osanottomaksuista.

  Vuoden 2019 kilpailusta alkaen osanottomaksut ovat

  2. erä 15.11. hevosen ollessa 2-vuotias

  150 €

  3. erä 15.11. hevosen ollessa 3-vuotias

  300 €

  4. erä 1.8. hevosen ollessa 4-vuotias

  500 €

  ilmoittamismaksu karsintalähtöön

  1 000 €

  Vuonna 2021 UET Grand Prix -finaali juostaan Göteborgissa Åbyn raviradalla 9. lokakuuta. Samoissa raveissa ratkaistaan myös 3- ja 5-vuotiaiden lämminveristen EM-titteli. UET Grand Prix -karsinnat ajetaan 26. syyskuuta Vincennesissä sekä Solvallassa.

  Lisätietoja lähdöistä:

  UET Grand Prix

  Åbyn raviradalla Göteborgissa 9.10.2021

  Päivän kruunaa nelivuotiaiden UET Grand Prix kilpailun finaali, jonka voittaja palkitaan noin 200 000 eurolla.

  Kilpailussa mukana olevien suomaishevosten karsinnat ajetaan Solvallan raviradalla Tukholmassa 26. syyskuuta.

  Jäljellä olevat maksuerät: 1.8.2021 500 euroa ja ilmoittamismaksu karsintalähtöön 1 000 euroa.

  Karsintalähdöt 26.9.2021 Solvallassa ja Vincennesissä.

  Viisi- ja kolmevuotiaiden Euroopan mestaruus

  Åbyn raviradalla Göteborgissa 9.10.

  Säännöt

  Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan viisivuotiaat oriit ja tammat, jotka on rekisteröity UET:n jäsenvaltiossa, joka on ilmoittanut koko ikäluokan UET Grand Prix -kilpailuun. (Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Liettua, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, ja Viro.

  Jokainen jäsenvaltio voi ilmoittaa (järjestäjävaltiota lukuunottamatta) kilpailuun enintään kolme hevosta. Jäsenvaltio nimeää yhden hevosen, joka starttaa eturivin lähtöpaikalta. Jos enemmän kuin kahdeksan hevosta nimetään eturivin paikoille, valitaan hevoset yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä.

  Mahdolliset vapaat paikat täytetään seuraavasti:

  – järjestäjämaan toinen hevonen

  – muiden osallistujamaiden toinen hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

  – järjestäjämaan kolmas hevonen

  – muiden osallistujamaiden kolmas hevonen yli 2000 metrin matkalla saavutettujen ennätysten mukaisessa järjestyksessä

  – järjestäjä maan seuraavat hevoset

  Eturivin lähtöradat arvotaan julkisessa arvontatilaisuudessa. Jäsenvaltion toinen hevonen voi startata eturivistä vain jos kaikkien osallistuvien jäsenvaltioiden hevoselle on eturivin paikka. Jäsenvaltioiden toiset ja kolmannet hevoset arvotaan yhdessä.

  Osanottomaksu 1 000 euroa maksetaan UET:n tilille ennen lähtöratojen arvontaa.

  Kolmevuotiaiden Euroopan Mestaruus -kilpailussa noudatetaan hevosten valinnassa ja lähtöratojen määräytymisessä samoja sääntöjä kuin 5-vuotiaiden kilpailussa. Poikkeuksen osallistumismaksu, joka on 500 euroa.

 • Euroopan raviliitto UET vahvistaa vuosittain valuuttojen vaihtokurssit.

  Suomessa valmennuksessa olevien ulkomaisessa rekisterissä kilpailevien hevosten voittosummat päivitettiin Suomen Hippoksessa vuoden 2021 kurssin mukaisiksi 4.1.2021.

  Esimerkiksi jos Ruotsin rekisterissä kilpailevan hevosen voittosumma on 10 000 Ruotsin kruunua, hevosen voittosumma on vuoden 2020 kurssin mukaan 955 euroa ja voittosumma oli vuoden 2019 kurssin mukaan 975 euroa.

  Jos hevosen voittosumma on 1 000 euroa, sen voittosumma vuoden 2020 kurssin mukaan on 10 471 Ruotsin kruunua ja voittosumma vuoden 2019 kurssin mukaan oli 10 261 Ruotsin kruunua.