Hyppää sisältöön

Monté - raviratsastus

 

Monté eli raviratsastus on kotiutunut Suomeen Ranskasta. Montéssa ohjastaja on hevosen selässä kärryjen sijaan. Ensimmäinen montélähtö ajettiin Suomessa vuonna 1979. Montéssa kilpaillaan lämminverisillä, kylmäverisillä sekä poneilla. Montélähtöjä ajetaan kärrylähtöjen ohessa maakunta-, kesä- ja paikallisraviradoilla.

Monté on vauhdikas laji, jossa ohjastajalta vaaditaan hyvää lihaskuntoa, tasapainoa ja havainnointikykyä. Montéa pääsee kokeilemaan esimerkiksi ravikouluissa ympäri Suomen. Montélähdöissä saavat kilpailla 4-vuotiaat ja vanhemmat lämminveriset sekä 5-vuotiaat ja vanhemmat kylmäveriset.

Vuosittain lämminverisille ja suomenhevosille järjestetään Suomenmestaruuskiertue. Lämminveristen finaaliin ovat oikeutettuja osallistumaan kymmenen eniten pisteitä kerännyttä hevosta, ja finaali ajetaan ryhmäajona St. Michel -raveissa Mikkelissä. Suomenhevosten finaaliin ovat oikeutettuja osallistumaan 16 eniten pisteitä kerännyttä hevosta. Suomenhevosten SM-finaali ajetaan tasoitusajona Kuninkuusraveissa.