Hyppää sisältöön

Ulkomailla syntyneen varsan kantakirjaan merkitseminen

Ulkomailla syntyneen varsan merkitseminen suomalaiseen kantakirjaan on mahdollista, kun kun tamman rekisteröinti on hoidettu kuntoon ja varsa rekisteröidään rodun jalostusohjesääntöjen mukaan.

Eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskeva lainsäädäntö muuttuu 21.4.2021. Tällöin hevospassista annettu asetus kumoutuu, ja jatkossa sovelletaan EU:n eläinterveyssäännöstöä (EU) 2016/429 ja sen nojalla annettavia alemman asteisia säädöksiä.

Muuttuva lainsäädäntö aiheuttaa muutoksia siihen, missä maassa passi myönnetään. Kysy ohjeet oman rotusi rekisteröijältä jo ennen varsan syntymää.

 

 • Varsominen ilmoitetaan Oma Tallissa jos tamma on siemennetty Suomessa tai lomakkeella, jos tamma on siemennetty ulkomailla.

  Varsa tulee tuoda Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä tunnistamista varten. Tarkemmat ehdot siitä, miten ulkomailla syntyneen lämminverisen ravivarsan Suomeen tuonti vaikuttaa sen kilpailuoikeuteen löytyvät jalostusohjesäännöistä.

  Ota yhteyttä rekisteröijään Suomeen rekisteröintiä varten!

 • Ulkomailla syntynyt Hippoksen kantakirjaan kelpoinen varsa voidaan rekisteröidä Hippoksen kantakirjaan.

  Uusi jalostuslainsäädäntö aiheuttaa muutoksia tulevaisuudessa siihen, missä maassa passi myönnetään. Päivitämme toimintaohjeita, kun uusi käytäntö varmistuu.

  Tarkista oman varsasi rodun rekisteröijältä ohjeet varsan kantakirjaan merkitsemiseksi.

  Ulkomailla syntynyt FWB-varsa

  FWB -kantakirjakelpoisista vanhemmista polveutuvat varsat voidaan rekisteröidä FWB -kantakirjaan, vaikka niiden syntymämaa olisi jokin muu kuin Suomi. Mikäli varsa tuodaan syntymävuoden loppuun mennessä Suomeen, ilmoitetaan varsa syntyneeksi Hippokseen  ja se tunnistetaan Suomessa (kts. Suomessa syntyneen varsan rekisteröinti).

  Mikäli varsaa ei tuoda Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä, tunnistetaan se syntymämaassaan. Tällöinkin varsomisilmoitus tehdään Suomen Hippokselle ja samalla sovitaan varsan tunnistamisesta.

  1. Varsan syntymän jälkeen lähetä varsomisilmoitus Suomen Hippokseen sähköpostilla krista.nyqvist@hippos.fi. Muiden kuin FWB- ja SRP- varsojen ollessa kyseessä ole yhteydessä kyseisen rodun rekisteröijään Hippoksessa (Yhteystiedot).

  2. Suomen Hippoksen tulee auktorisoida tunnistuksen tekevä henkilö. Tunnistukseen ja rekisteröintiin tarvittavat asiakirjat toimitetaan Suomen Hippoksesta suoraan ko. tunnistajalle. Tunnistaja toimittaa tunnistuslomakkeen ja muut asiakirjat takaisin Suomen Hippokseen. Omistaja vastaa tunnistajan kuluista.

  3. Tunnistaja tekee varsasta tunnistuspiirroksen, siruttaa varsan ja ottaa DNA-näytteen. Mikäli emästä ei ole Suomessa DNA -näytettä, tulee myös emältä ottaa näyte. Varsan polveutuminen on varmistettava sekä isään että emään. Jouhinäyte toimitetaan Hippokseen tunnistuslomakkeen mukana.

  Mikäli DNA-näytteet analysoidaan tunnistusmaassa, tulee varsan omistajan huolehtia tulosten toimittamisesta Suomen Hippokseen. Omistaja vastaa DNA-näytteistä aiheutuvista kuluista.

  4. Huomioittehan, että emän tulee olla Suomen rekisterissä tai emä on tunnistettava ja merkittävä Suomen rekisteriin varsan tunnistuksen yhteydessä. Varsan kasvattajaksi merkitään tamman omistaja/haltija varsan syntymähetkellä. Astutuskirjanpito tehdään siihen maahan, jossa tamma on astutettu.

  5. Mikäli varsan omistaja asuu ulkomailla, toimitetaan rekisteröintilasku sähköpostitse. Hevospassi postitetaan omistajalle, kun lasku näkyy maksettuna. Rekisteröinnissä noudatetaan Hippoksen yleistä palveluhinnastoa.