Hyppää sisältöön

Ulkomailla siemennetyn tamman varsan kantakirjaan merkitseminen

Ulkomailla siemennetyn tamman jälkeläisen rekisteröinti onnistuu Suomeen, kun tamman rekisteröinti on hoidettu kuntoon ja varsa rekisteröidään rodun jalostusohjesääntöjen mukaan. Alle on eritelty lämminveristen ravihevostammojen sekä ratsu- ja ponitammojen ulkomailla siemennettyjen jälkeläisten rekisteröintiin liittyviä erityispiirteitä.

Lisätietoja antaa kunkin rodun rekisteröijä. Jos varsan rotu ei ole tiedossa, valitse ”muun kuin rekisteröidyn hevoseläimen” rekisteröijä.

Lämminverinen ravihevonen

Kun varsa syntyy, ilmoitetaan syntymästä Suomen Hippokseen rekisteröintiä varten. Ilmoituksen yhteydessä mainitaan varsan emä ja isä sekä sukupuoli,  varsomispäivä ja nimiehdotus sekä tamman siemennysmaa. Varsan omistaja lunastaa syntymätodistuksen oriinpitäjältä varsamaksun maksettuaan. Syntymätodistus toimitetaan Suomen Hippokseen tai annetaan hevosjalostusliiton tunnistajalle tunnistuksen yhteydessä. Varsan rekisteröintimaksu on sama kuin Suomessa syntyneillä varsoilla.

Suomen rekisterissä olevalle ulkomailla siemennettävälle tammalle tulee hakea kohdemaahan väliaikainen vientisertifikaatti jalostuskäyttöä varten.

Ratsut ja ponit

Ulkomailla siemennetyn tamman astutuskirjanpito hoidetaan siihen maahan, jossa tamma on siemennetty.

Varsominen ilmoitetaan varsomisilmoituslomakkeella, jossa kasvattaja sitoutuu myös noudattamaan kunkin rodun jalostusohjesääntöä.

Syntymätodistus tulee toimittaa oriinpitäjältä.

Mikäli varsan isä on tuntematon tai oriinpitäjältä ei saada syntymätodistusta, rekisteröidään varsa ei-rekisteröitynä hevoseläimenä ilman isän tietoja.

Yhteystiedot