Hyppää sisältöön

Passin myöntäminen

Jokaiselle hevoselle tulee olla myönnetty passi vuoden sisällä syntymästä

Varsalle pitää olla myönnetty passi ennen kuin se siirretään pysyvästi pois syntymätilalta. Vieroittamaton varsa saa liikkua emänsä kanssa ilman omaa tunnistusasiakirjaa. Jotta varsalle voidaan myöntää passi ennen kuin se täyttää vuoden, tulee sen tunnistuksen, kasvattajasitoumuksen ja muiden tarvittavien dokumenttien (esimerkiksi syntymätodistuksen, nimiehdotuksen ja tarvittavien jouhinäytteiden) olla toimitettu Hippokseen viimeistään 2 kuukautta ennen kuin varsa täyttää vuoden. Jos varsalle myönnetään passi sen jälkeen kun se on täyttänyt vuoden, myönnetään sille korvaava asiakirja elinikäisellä teuraskiellolla.

Suomen Hippokseen ensirekisteröitävät hevoset

Suomen Hippos ry myöntää tunnistusasiakirjoja niille kantakirjaroduille, joiden kantakirjaa ylläpidetään Suomen Hippos ry:n toimesta.

Lisäksi Suomen Hippos ry myöntää tunnistusasiakirjoja ”muille kuin rekisteröidyille hevoseläimille”, joita ovat hevoseläimet, joiden polveutumisesta ei ole tietoa tai joiden polveutumista ei ole kirjattu rotukantakirjavaatimusten mukaisesti.

Kaikille Hippokseen ensirekisteröitäville hevoseläimille yhteiset rekisteröintiohjeet löytyvät Varsan rekisteröinti -sivulta. Lisäksi kantakirjarotujen rotukohtaiset ohjeet löytyvät kunkin rodun jalostusohjesäännöistä.

Ulkomaille ja muihin kantakirjoihin ensirekisteröitävät hevoset

Mikäli hevonen edustaa kantakirjarotua, jonka jalostusohjelmaa ei ylläpidetä Hippoksen toimesta, tulee hevoselle anoa hevospassia ja kantakirjaan merkitsemistä kyseisen rodun tunnustetulta kantakirjaa pitävältä yhteisöltä, jonka jälkeen hevoselle voidaan merkitä rotu Hippoksen tietojärjestelmään rinnakkaisrekisteröinnin/tietokantamerkinnän yhteydessä. Ruokaviraston linkeistä ja EU:n komission sivuilta löydät Euroopan alueella kantakirjaa pitävien yhteisöjen tiedot maittain. EU:n ulkopuoliset tunnustetut kantakirjat löydät täältä.

Rodun kantakirjaa pitävä yhteisö tulee olla tunnustettu yhteisö, jotta se voi myöntää hevoselle EU-passin. Tunnustamattoman rotua rekisteröivän järjestön asiakirjojen tietoja ei voida lisätä hevosrekisteriin. Tunnustetuja yhteisöjä eivät esimerkiksi tällä hetkellä ole kaikki seuraavia rotuja rekisteröivät yhteisöt: Amerikan Miniatyyrihevonen AMHA, quarter, paint, appaloosa, missouri foxtrot, american bashkir curly, north american curly, mustang, ahaltek, percheron, camargue, välimeren miniaasi (silloin kun passin myöntävä järjestö ei löydy EU:n komission tunnustettujen järjestöjen listasta). Näille tulee tehdä EU-passi jonkun EU:n alueella tunnustetun järjestön toimesta.

Katso lisää sivulta Suomessa syntyneen ulkomaiseen kantakirjaan merkityn varsan rekisteröinti

UELN-numero

Suomessa on otettu käyttöön kansainvälinen UELN-numero  (Universal Equine Life Number) vuodesta 2009 syntyneistä varsoista lähtien. UELN-numero on yhteensä 15 luvun sarja ja se voi sisältää myös kirjaimia. Sarjan kolme ensimmäistä numeroa muodostavat Suomen maatunnuksen 246, kolme seuraavaa järjestön tunnuksen 001 (Suomen Hippos) ja loput yhdeksän numeroa ovat hevosen rekisteritunnus.

1.1.2009 lähtien tunnistetuille ja Suomeen Hippokseen rekisteröidyille tuontihevosille ja -poneille jätetään alkuperäinen UELN-numero, mikäli sellainen on merkitty niiden alkuperämaan passiin. Hevoselle annetaan ensirekisteröinnin yhteydessä UELN-numero ja sama numero seuraa hevosen mukana läpi sen elämän.

Yhteystiedot