Hyppää sisältöön

Oriiden jalostusarvostelu

Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjelmissa määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Lisää tietoa kunkin rodun vaatimuksista löydät oikealta ja kunkin rodun jalostusohjesäännöstä.

Jalostusarvostelun perusteella ori saa jalostushevosen arvon ja sille voidaan myöhemmin myöntää palkintoja jälkeläistensä perusteella.

Ravihevosille lasketaan vuosittain myös jalostusindeksit BLUP-menetelmällä, joka pohjautuu hevosten sukuun, yksilötuloksiin ja jälkeläistuloksiin.

Oriiden yksilöarvostelu suoritetaan näyttelyissä. Suomenhevosoriit ja lämminveriset ravihevosoriit arvostellaan orinäyttelyissä. Ratsuoriit oripäivillä ja ponioriit ponioripäivillä. Oriiden jälkeläisarvostelun tekevät Suomen Hippoksen valiokunnat.

Näyttelyissä erirotuisten hevosten ja ponien arvostelut pohjautuvat rotukohtaisiin vaatimuksiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Oikealla olevassa valikossa on orinäyttelyihin liittyviä tietoja sekä suomenhevosille ja lämminverisille että ratsuille ja poneille.