Hyppää sisältöön

Orilisenssit

Vuosittaisen orilisenssin aktivoimiseen tarvitaan Oma Talli -tunnukset.

Täältä löydät ohjeet orilisenssin hakemiseen (yleinen ja tammakohtainen lisenssi):

Orilisenssin hakeminen

Jokaiselle siitokseen käytettävälle Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalle oriille on haettava vuosittainen orilisenssi. Orilisenssivaatimus koskee myös suomenhevosia ja kotisiitokseen käytettäviä oriita, sekä ratsuhevosia ja poneja, joilla ei ole yleistä siitokseenkäyttöoikeutta.

Orilisenssi haetaan kirjautumalla Heppa-järjestelmään, valitsemalla vasemmalla olevasta valikosta ORILISENSSI ja kirjoittamalla hakukenttään oriin nimi.

Lisenssimaksu määräytyy sen mukaan, milloin hakemus pystytään hyväksymään Hippoksessa eli kaikki mahdollisesti tarvittavat hakemuksen liitteet on toimitettu. Lasku lisenssistä lähetetään hakijalle. Jos lisenssiä ei makseta eräpäivään mennessä, nousee hinta määriteltyjen hintaportaitten mukaisesti.

Astutustietojen tallentamismahdollisuus avautuu vasta, kun oriin vuosittainen lisenssi on aktivoitu. Astutustiedot tulee olla tallennettuina viimeistään 15.9., jonka jälkeen kyseisen vuoden tallennusmahdollisuus sulkeutuu.

Orilisenssiin vaadittavia liitteitä ovat mm:

  • lämminverisillä tuontispermaoriilla siitoskäyttöä koskevat vuosittaiset valtakirjat
  • jalostusarvostelluilla lämminverisillä ravihevosilla jalostusarvostelun jälkeen, mutta ennen siitoskäytön alkua kerran toimitettu spermatestitulos
  • uusilla jalostusarvostelluilla suomenhevosoriilla arvostelun jälkeisenä kesänä toimitettu kesäihottumatodistus
  • ulkomailla astuvilla lämminverisillä ratsuhevosilla ja poneilla tulee toimittaa DNA-sertifikaatti ja oriin tiedot (breeding certificate/zootechnical certificate)
  • uutta jalostukseenkäyttöoikeutta hakevilla shetlanninponeilla ja welsh-poneilla (sektiot A-C) hyväksytty eläinlääkärintodistus tai shetlanninponeilla mittaustodistus
  • islanninhevosilla röntgenkuvat ja ulkomaisen FEIF-arvostelun lausunto, mikäli ne eivät ole WorldFengurissa

Huom! Orilisenssivaatimus ei vaikuta kotisiitospykälään. Kotisiitosoikeuden lunastaneet oriit eivät myöskään ole jalostukseen hyväksyttyjä, vaan jalostukseenkäyttöoikeus myönnetään edelleen orinäyttelyssä / oripäivillä.

Orilisenssijärjestelmän tavoitteena on saada ajoissa tietoon siitoskäytössä olevat oriit ja näin palvella tammanomistajia. Astutuksiin liittyvän tiedon tuottaminen paranee ja astutustietojen tallentamisen seuranta helpottuu, minkä myötä luotettavat astutustilastot ovat käytössä aiemmin.

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten ravikilpailuoikeus

Orilisenssijärjestelmän uudistus ei vaikuta kotisiitospykälään eikä varsan ravikilpailuoikeuteen. Mikäli isäoria ei ole jalostusarvosteltu, saadakseen ravikilpailuoikeuden tulee varsan isän ja emän olla saman omistajan omistuksessa astutuksesta varsomiseen saakka.

Lisätietoa ravikilpailuoikeudesta ravikilpailusäännöissä ja rotujen jalostusohjesäännöissä.

Palveluhinnasto