Hyppää sisältöön

Astutuskirjanpito

Oriinpitäjä (ellei oriinpitäjää ole ilmoitettu, sperman maahantuoja) on vastuussa oriin astutuskirjanpidosta. Astutuskirjanpito tehdään sähköisesti Heppa-järjestelmään ja sitä varten tarvitaan oriinpitäjän tunnukset, jotka lisätään pyynnöstä. Mikäli joku toinen henkilö kuin oriin alkuperäinen luvanhakija, käyttää samaa oritta omia hankintakanavia käyttäen, tulee myös toisen sperman maahantuojan ilmoittautua Suomen Hippokseen sperman maahantuojaksi ja maksaa lisenssimaksu. Silloin myös tämän henkilön pitää ylläpitää omaa astutuskirjanpitoa hänen kauttaan siemennetyistä tammoista.

Tuontispermaoriiden osalta tammakohtaisen luvan hakija toimii itse oriinpitäjänä ja on vastuussa tammakohtaisen astutuksen ilmoittamisesta hevosjalostusliittoon/Hippokseen viimeistään astutusvuonna 14.9. mennessä.

Suomessa astuvien tammakohtaisen lisenssin oriiden (FWB, Jalostusluokka II) astutuskirjanpidon ja syntymätodistusten kuittaamisen hoitaa kyseisen oriin oriinpitäjä, ei tammakohtaisen luvan hakija.

Islanninhevosten tammakohtaisen luvan hakija vastaa oriin astutustietojen kirjaamisesta ja kuittaa syntymätodistuksen.

    • Mikäli syntyvää varsaa ei merkitä Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan (ei rekisteröidyt hevoseläimet, sekä muut kuin Hippoksen ylläpitämät kantakirjarodut) ei oriille tarvitse lunastaa orilisenssiä astutusvuodelle.
    • Oriin astutuskirjanpito tulee kirjata tietokantaan, mikäli syntyvälle varsalle halutaan sukutiedot Heppa-järjestelmään.
    • Astutustiedot tulee ilmoittaa erikseen sähköpostilla rodun rekisteröintiä hallinnoivalle henkilölle.
    • Sähköinen varsomisilmoitus ei onnistu OmaTallissa, mikäli astutustietoa ei ole kirjattu järjestelmään ja tästä syystä astutustiedon lisäämistä suositellaan kaikkien astutusten osalta.