Hyppää sisältöön

Friisiläisvarsat

Rekisteröi varsa ensin alkuperämaan kantakirjaan

Varsa tulee rekisteröidä FPS:n kantakirjaan (Het Friesch Paarden-Stamboek), jotta se voidaan merkitä Suomen Hippoksen tietokantaan rodulla friisiläinen. Rekisteröintiin liittyvät käytännöt varsan omistaja on velvollinen selvittämään alkuperämaan rekisteristä tai Suomen Friisiläishevosyhdistys Ry:stä.

Huomioithan, että tamman omistajatietojen tulee olla FPS:ssä ajantasalla ennen varsan rekisteröintiä!

Varsalle ei voida antaa rotua, jollei sitä rekisteröidä FPS:ään. Jos varsa rekisteröidään Suomen Hippokseen FPS:n sijaan, tulee molempien vanhempien olla Suomen Hippoksen tietokannassa (ID-varmennettuina) ja niistä tarvitaan DNA-määritys. Varsasta tehdään aina DNA-määritys molempiin vanhempiinsa. Varsa rekisteröidään ilman rotua muuna kuin rekisteröitynä hevoseläimenä.

Varsomisilmoitus

Hippoksen rekisteröintiä varten varsan syntymästä ilmoitetaan Suomen Hippokselle Oma Tallissa tai varsomisilmoituksella kuukauden sisällä varsomisesta, kuten muillakin roduilla. Rekisteröinnin hinta määräytyy ilmoittamispäivän mukaan.

Tunnistus

Hippokseen rekisteröitävät varsat tulee tunnistaa normaalisti hevosjalostusliiton virkailijan toimesta. Mikäli varsa on sirutettu aiemmin FPS:n rekisteröintiä varten, ei sitä siruteta uudelleen. DNA-määritys Suomessa on vapaaehtoinen, mutta suositeltava. Tunnistuslomakkeeseen tulee laittaa tieto siitä, että passi on tilattu FPS:stä.

Varsat saavat UELN-numeron FPS;stä,joten niille ei anneta erillistä suomalaista rekisterinumeroa.

Tietokantaan merkitseminen Suomessa

Kun passi ja omistajatodistus on saatu FPS:n roturekisteristä, toimitetaan ne Suomen Hippokseen. Suomen Hippos laskuttaa tietokantaan merkitsemisestä sekä tunnistuksesta ja muista toimenpiteistä hinnaston mukaisesti.