Hyppää sisältöön

Appaloosa-, APH-, AQH-varsat

Rekisteröi varsa ensin alkuperämaan kantakirjaan

Varsa tulee ensirekisteröidä alkuperämaan roturekisteriin, jotta se voidaan merkitä rotutiedolla Suomen Hippoksen tietokantaan. Rekisteröintiin liittyvät käytännöt varsan omistaja on velvollinen selvittämään alkuperämaan rekisteristä.

Suomen Hippoksen tietokantaan merkitsemistä varten

  • Appaloosilla on aina oltava ApHC:n rekisteritodistus (Appaloosa Horse Club)
  • Painteilla on aina oltava APHA:n rekisteritodistus (American Paint Horse Association)
  • Quartereilla on aina oltava AQHA:n rekisteritodistus (American Quarter Horse Association)

Suomen Quarterhevosyhdistys (SQHY/FinQHA) auttaa jäseniään yhteydenpidossa AQHA:aan

Astutuskirjanpito Suomessa

Oriinpitäjän tulee huolehtia astutuskirjanpidon toimittamisesta oriinpitäjän hevosjalostusliittoon astutusvuoden syyskuun 15. päivään mennessä. Varsan syntymästä ilmoitetaan Suomen Hippokseen Oma Tallissa tai varsomisilmoituksella kuukauden sisällä varsomisesta, kuten muillakin roduilla.

Varsan tunnistus ja EU-passin myöntäminen

Kaikilla EU-alueella olevilla hevosilla tulee olla hevospassi, joten pelkkä roturekisteröinti ei riitä. Varsa on myös normaalin käytännön mukaan tunnistettava, merkittävä mikrosirulla ja merkittävä Suomen Hippoksen tietokantaan, jotta se saa EU-passin. Varsa tunnistetaan ja mikrosirutetaan normaalin tunnistuskäytännön mukaisesti, kun sen varsakarva on vaihtunut (noin 4 kuukauden iässä). Varsan syntymätodistus annetaan tunnistajalle.

Tunnistuksen yhteydessä varsasta otetaan jouhinäyte DNA-määritystä varten, mutta näitä varsoja ei testata automaattisesti vanhempiinsa. DNA-määrityksen voi korvata toimittamalla USA:ssa rekisteröinnin yhteydessä tehdyn mikrosatelliittimäärityksen Hippokseen.

Halutessaan EU-passin voi anoa toisesta EU-maasta, mutta tietokantaan merkitseminen tulee tehdä Suomen Hippokseen.

Tietokantaan merkitseminen Suomessa

Kun rekisteritodistus on saatu alkuperämaan roturekisteristä, toimitetaan alkuperäinen rekisteritodistus tai sen oikeaksi todistettu jäljennös Suomen Hippokseen. Alkuperäinen rekisteritodistus palautetaan omistajalle varsan passin mukana.