Hyppää sisältöön

Appaloosa-, APH-, AQH-varsat

Rekisteröi varsa alkuperämaan kantakirjaan

Varsa tulee merkitä alkuperämaan roturekisteriin, jotta se voidaan merkitä rotutiedolla Suomen Hippoksen tietokantaan. Rekisteröintiin liittyvät käytännöt varsan omistaja on velvollinen selvittämään alkuperämaan rekisteristä.

Rotutietojen merkitseminen Hippoksen tietokantaan 

Kun rekisteritodistus on saatu alkuperämaan roturekisteristä, toimitetaan alkuperäinen rekisteritodistus tai sen oikeaksi todistettu jäljennös Suomen Hippokseen.

  • Appaloosilla on aina oltava ApHC:n rekisteritodistus (Appaloosa Horse Club)
  • Painteilla on aina oltava APHA:n rekisteritodistus (American Paint Horse Association)
  • Quartereilla on aina oltava AQHA:n rekisteritodistus (American Quarter Horse Association)

Suomen Quarterhevosyhdistys (SQHY/FinQHA) auttaa jäseniään yhteydenpidossa AQHA:aan

Astutuskirjanpito Suomessa

Oriinpitäjän tulee huolehtia astutuskirjanpidon toimittamisesta oriinpitäjän hevosjalostusliittoon astutusvuoden syyskuun 15. päivään mennessä. Varsan syntymästä ilmoitetaan Suomen Hippokseen Oma Tallissa tai varsomisilmoituksella kuukauden sisällä varsomisesta, kuten muillakin roduilla.

Varsan tunnistus ja EU-passin myöntäminen

Kaikilla EU-alueella olevilla hevosilla tulee olla hevospassi, joten pelkkä roturekisteröinti ei riitä.

  • Varsa on tunnistettava ja merkittävä mikrosirulla.
  • Varsalle on anottava EU-passi JOKO Suuomesta, jolloin hevosen status on ”muu kuin rekisteröity hevoseläin” TAI kantakirjaeläimen EU-passin voi myös anoa toisesta EU-maasta (edellyttäen, että kyseinen kantakirja on anonut kantakirjan laajennusosaa Suomeen. Ks. lisätietoa)
  • Varsa on merkittävä Suomen Hippoksen tietokantaan myös silloin kun EU-passi on myönnetty toisessa EU-maassa.

Varsa tunnistetaan ja mikrosirutetaan normaalin tunnistuskäytännön mukaisesti, kun sen varsakarva on vaihtunut (noin 4 kuukauden iässä). Varsan syntymätodistus annetaan tunnistajalle.

Tunnistuksen yhteydessä varsasta otetaan jouhinäyte DNA-määritystä varten, mutta näitä varsoja ei testata automaattisesti vanhempiinsa. DNA-määrityksen voi korvata toimittamalla USA:ssa rekisteröinnin yhteydessä tehdyn mikrosatelliittimäärityksen Hippokseen.