Hyppää sisältöön

Trakehner

Rodulla trakehner rekisteröidään Suomessa hevoset, joilla on Saksan Trakehner-yhdistyksen (Trakehner Verband) tai sen jäsenjärjestön passi/rekisteritodistus. Trakehner Verbandin hyväksymät jäsenjärjestöt ovat:

  • Trakehner Avlsforbundet i Danmark (TAF) (Tanska)
  •  Zwiazek Trakenski w Polsce (Puola)
  • Assoziation der Trakehner Pferde-Gestüte Russlands (ATZ) (Venäjä)
  • Lietuvos Trakenu zirgu augintoju asociacija (LTZAA) (Liettua)

Venäjältä ja Virosta tuotavien trakehnereiden rekisteröimisessä noudatetaan Saksan Trakehner Verbandin ohjeita. Venäläiset trakehnerit, joilla on P.O. Vniikissa, Ryazanissa, Venäjällä, tehty englannin/saksankielinen rekisteritodistus voidaan rekisteröidä Suomen Hippoksen rekisteriin trakehnereina. Virolaisilta trakehnereilta vaaditaan suvun vahvistus. Vahvistuksen voi tehdä joko P.O. Vniik (Viron passissa merkintä geenitestauksesta P.O. Vniikissa), tai vaihtoehtoisesti Saksan Trakehner Verbandin hyväksymä sukututkija. Ohjeet ja yhteystiedot sukuselvityksen tekemiseksi Suomen Trakehner-hevosyhdistyksestä.

Sukuselvitetyt hevoset, jotka on ensirekisteröity Puolan puoliverijärjestöön rodulla wielkopolski, säilyttävät rotunsa myös Suomessa. Mikäli hevonen osoittautuu polveutumiseltaan puhtaaksi trakehneriksi, passin voi leimauttaa Saksassa, jolloin siihen saa merkinnän, että hevonen on sukuselvitetty. Sukuselvityksestä laitetaan merkintä Hippoksen tietokantaan. Hevoset voivat osallistua jalostusarvosteluun FWB-kantakirjaan kuten trakehnerit.

Huomattavaa:  Hevosella tulee olla aina jalostusjärjestön myöntämä passi/rekisteritodistus. Pelkkä kilpailujärjestön passi ja suvun vahvistus eivät riitä rekisteröintiin trakehnerina.