Hyppää sisältöön

Kuninkuusravit

Kuninkuusravit on suomalaisen ravikesän suuri kohokohta. Kuninkuusraveissa ajetaan lähtöjä lämminverisille, suomenhevosille sekä poneille, mutta suurimmista kruunuista kilpailevat viikonlopun päätähdet, suomenhevoset. Kuninkaaksi ja kuningattareksi kruunataan hevoset, jotka saavuttavat parhaan yhteisajan kahden päivän aikana ajetuissa kolmessa kilpailussa. Kilpailujen matkat ovat ensimmäisen päivän 2 100 metriä ja toisen päivän 1 609 ja 3 100 metriä. Kyseessä on yksi maailman vaativimmista ravikilpailuista, joka vaatii hevoselta nopeutta ja kestävyyttä. Kilpailuun valmistautuminen edellyttää vuosien pitkäjänteistä työtä.

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailuihin voivat osallistua vain kantakirjatut suomenhevosoriit ja -tammat.

Kuninkuusravien ominaispiirre on vuosittain vaihtuva järjestämispaikkakunta. Maakuntaradat hakevat tapahtuman järjestämisoikeutta vuosia etukäteen ja sitoutuvat samalla mittaviin järjestelyihin.

Vuosittain yli 50 000 katsojaa paikalle houkutteleva raviviikonloppu on valtakunnallisesti yksi Suomen suosituimmista kesätapahtumista. Kuninkuusravit on suomalaisen raviurheilun näyteikkuna ja yksi maailman suurimmista ravitapahtumista, jonka pääosassa on kotimainen hevosrotumme, suomenhevonen.

Kuninkuusravien pääkilpailut ravataan lauantaina ja sunnuntaina.

Vuoden 2023 Kuninkuusravit järjestetään Kouvolassa.

Seuraavien vuosien järjestäjät ovat  2024 Jyväskylä ja 2025 Oulu.