Hyppää sisältöön

Welshponi ja cob

Welshponi ja cob

Welshponi on peräisin Walesista, Britanniasta. Ensimmäiset rotua edustavat ponit tulivat Suomeen vuonna 1964. Nykyisin Suomessa on yhteensä 750 eri sektioihin rekisteröityä welshponia. Rodun osastot ovat: sektio A (welsh mountain), sektio B, sektio C  ja sektio D (welsh cob). Vuosittain Suomessa syntyneitä eri sektioiden welshponeja rekisteröidään noin 50 yksilöä.

 

Welsh Part-Bred on kantakirjan ylimääräinen rekisteri, johon voidaan merkitä vähintään 12,5% welshverta omaavat yksilöt. Welsh part-bredien status on ”ei rekisteröity hevoseläin”, joten sukutiedot eivät näy tunnistusasiakirjassa (ikäluokasta s. 2022 lähtien). Mikäli yksilön isä on welshponi tai welsh part-bred, tulee isällä olla orilisenssi voimassa astutusvuonna. Welsh part-bred poni voi myös olla suomalaisen ratsuponin jalostusohjelman mukainen, jolloin sillä on kantakirjan sääntöjen mukaiset oikeudet.

  • Welsh mountain, sektio A

    Säkäkorkeus tulee olla alle 122 cm. Yleisvaikutelmaltaan ponin tulee olla eloisa, kestävä ja ponimainen. Kaikki muut värit paitsi selänpuoleinen kirjavuus ovat sallittuja. Pään tulee olla pieni ja hyvin kaulaan liittynyt. Profiilin tulee olla kovera. Silmien tulee olla suuret, pyöreät ja ilmeikkäät. Korvat ovat pienet ja sirokärkiset. Sieraimet avoimet ja ulkonevat. Kaulan tulee olla hyvin kannettu, aikuisilla oriilla sallitaan erittäin vahva, lihaksikas kaula, tamman kaulan tulee olla kevyempi. Lapa on pitkä ja viisto. Säkä on selväpiirteinen. Rungossa tulee olla riittävä syvyys. Jalka-asentojen on oltava suorat ja luuston riittävä. Jalkojen nivelten tulee olla suuret, luiden litteät. Kaviot ovat kovat ja pyöreät. Lautaset ovat vahvat ja lihaksikkaat.

    Häntä on kiinnittynyt korkealle. Liikkeet ovat suorat, nopeat ja irtonaiset. Ravissa liikkeen tulee lähteä lavoista pitkälle eteen, kintereen tulee työskennellä voimakkaasti.

    Welsh, sektio B

    Säkäkorkeus enintään 137,2 cm. Welshmountainin rotumääritelmä pätee pääasiallisesti myös B-osaston poniin, jonka tulee olla kuitenkin enemmän tyypiltään ratsuponi, hieman kevyempi kuin welshmountain. Liikkeiden tulee olla kevyet ja ratsuponityyp-pisemmät. Welsh sektion B-ponin tulee olla kestävä, liikkua hyvässä tasapainossa ja sillä on luontaisesti hyvä hyppykyky. Luonteeltaan se sopii erinomaisesti nuorten ratsastajien käyttöön. B-poni sopii erinomaisesti sekä näyttely- että kilpailukäyttöön.

    Welsh, sektio C

    Säkäkorkeus enintään 137,2 cm. Rotumääritelmä kuten osasto D, welsh cob.

    Welsh, sektio D, welsh cob

    Säkäkorkeus yli 137,2 cm, ei enimmäiskorkeutta. Welsh C- ja D-osaston ponin tulee olla eloisa ja vahva. Kaikki muut värit paitsi selänpuoleinen kirjavuus ovat sallittuja. Pää on ponimainen. Silmät ovat suuret ja ulkonevat. Otsa on leveä. Korvat ovat sirot ja hyvin asettuneet. Kaulan tulee olla ryhdikkäästi kannettu, pitkähkö. Aikuisilla oriilla sallitaan A-poni tapaan erittäin vahva ja lihaksikas kaula, tamman kaulan tulee olla hieman kevyempi. Lavan tulee olla vahva, mutta viisto. Rungossa tulee olla riittävästi syvyyttä. Jaloissa tulee olla riittävä luusto. Jalkojen tulee olla suuriniveliset ja litteäluiset. Kaviot ovat kovat ja pyöreät. Lautasten pitää olla vahvat ja lihaksikkaat. Liikkeiden tulee olla suorat, irtonaiset ja voimakkaat. Etujalan tulee taipua polvesta ja liikkeen lähteä lavasta niin pitkälle eteen kuin mahdollista kaikissa askellajeissa. Kintereen tulee toimia voimakkaasti.

    Welsh part-bred -rekisteri (kantakirjan ylimääräinen sektio)

    Welsh Part Bredissä tulee  aina olla vähintään 12,5% welshsukua.

    WPB on tyypiltään ja liikkeiltään ratsuponimainen, se on ihanteellinen ratsuponi ja nuoriso- sekä perhehevonen.

    Risteytyksissä käytettävien ponien ja hevosten säkäkorkeudelle ei ole asetettu rajoituksia, WPB voi olla myös yli ponikoon. Päätavoitteena on jalostaa suurikokoisia, suorituskykyisiä ratsuponeja, joissa yhdistyvät welshponille ominainen luonne ja ratsuhevosen suoritusominaisuudet.

    Mikäli polveutuminen on suomalaisen ratsuponin jalostusohjelman mukainen, on poni oikeutettu osallistumaan jalostusohjelman tapahtumiin.

    Siirrot sektiosta toiseen säkäkorkeuden perusteella

    Welshponeja ja cobeja voidaan siirtää säkäkorkeutensa perusteella sektiosta toiseen seuraavasti:

    • siirto sektiosta A sektioon B jos sen säkäkorkeus on 122cm tai yli

    • siirto sektiosta C sektioon D jos sen säkäkorkeus on ylittänyt 137,2 cm

    • siirto sektiosta D sektioon C jos sen säkäkorkeus on korkeintaan 137,2 cm sen ollessa 7v. tai vanhempi.

    Säkäkorkeus varmistetaan Suomen Hippoksen näyttelyissä tehtävällä mittauksella tai Hippoksen virallisen mittaajan suorittaman  mittauksen perusteella.

    Sektion määräytyminen vanhempien sektion perusteella

    A x A = A
    A x B = B
    A x C = C
    A x D = C
    B x B = B
    B x C = C *
    B x D = C tai D *
    C x C = C
    C x D = C tai D
    D x D = D

    *Ei suositeltavia yhdistelmiä, sillä ovat usein liian hentoja sektionsa edustajia