Hyppää sisältöön

Arabialainen ja englantilainen täysiverinen ja angloarabi

Arabialainen ja englantilainen täysiverinen ja angloarabi

 • Arabihevonen on nimensä mukaisesti peräisin Arabian niemimaalta. Se on vanhin ja puhtain kesy hevosrotu ja englantilaisen täysiverisen ohella vaikuttanut eniten nykyiseen hevoskantaan. Arabihevonen on nykyään yleismaailmallinen rotu, jota kasvatetaan ja käytetään kaikkialla maailmassa. WAHO (World Arabian Horse Organization) on rodun kansainvälinen kattojärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki hyväksytyt kantakirjat, Suomi mukaan lukien.

  Suomessa on rekisteröityjä arabihevosia noin 350. Varsoja syntyy vuosittain 15–25.

  Arabihevosta pidetään yhtenä maailman kauneimpana ja jaloimpana hevosrotuna. Arabihevoselle ominaisia luonteenpiirteitä ovat rohkeus ja tulisuus ja myös erityinen säyseys. Se on myös tunnettu poikkeuksellisesta kestävyydestään ja sitkeydestään, minkä vuoksi niiden käyttö erityisesti matkaratsuina on suosittua. Paitsi matkaratsastukseen arabihevonen soveltuu myös muihin ratsastuksen lajeihin.

  Rotumääritelmä

   

  Säkäkorkeus
  Keskikorkeus 147–155 cm, vaihtelua sekä ylös- että alaspäin voi esiintyä.

  Väri

  Arabihevosen värit ovat kimo, rautias, ruunikko ja musta. Valkoiset merkit ja sekakarvat ovat yleisiä.

  Tyyppi

  Rodussa on useita eri tyyppejä. Arabihevonen on yleisvaikutelmaltaan erittäin kaunis, jalo, elegantti ja ryhdikäs. Sillä on kevyet ja lennokkaat liikkeet. Luonteeltaan arabihevonen on eloisa, mutta sävyisä. Se on erittäin älykäs ja helposti oppiva. Arabihevonen on pitkäikäinen, kestävä, kärsivällinen ja sopeutuu helposti erilaisiin olosuhteisiin.

  Pää

  Pää on pieni, kiilanmuotoinen ja suhteellisen lyhyt. Profiili kovera tai suora, otsa leveä ja korkea. Suuret, tummat silmät sijaitsevat kaukana toisistaan. Sieraimet ovat suuret ja pyöreät. Leukaperät ovat suuret. Silmävalkuainen voi jossain määrin näkyä. Korvat ovat pienet, kaunispiirteiset ja ovat usein kärjistä sisäänpäin kääntyneet. Oriilla on yleensä pienemmät korvat kuin tammoilla.

  Kaula

  Kaula on pitkä, elegantisti kaartuva ja ylhäälle sijoittunut. Niska on pitkä ja kaareva.

  Runko

  Arabihevosella on selväpiirteinen ja pitkä säkä, viisto lapa. Selkä on suhteellisen lyhyt ja lihaksikas. Rintakehä on hyvinmuodostunut ja runko on tiivis. Ylälinja on suora. Lanne on lyhyt ja vahva. Lautanen on pitkä.

  Jalat

  Jaloissa on suhteellisen pitkä kyynärvarsi, lyhyet sääriluut ja vahvat jänteet. Polvet ja kintereet ovat selväpiirteiset. Jalat ovat suorat, kuivat ja niissä on riittävä luusto. Koipi on leveä ja lihaksikas.

  Kaviot

  Kaviot ovat kovat, pyöreät ja hyvälaatuiset.

  Häntä

  Häntä on ylhäälle liittynyt, ja se kannetaan liikkeessä korkealla.

  Karvapeite ja jouhet

  Iho on ohut ja karvapeitteessä silkinhohtava loiste. Jouhet ovat silkinpehmeitä.

  Liikkeet

  Käynti on irtonainen ja matkaavoittava. Ravin tulee olla erityisen kevyt, lennokas ja matkaavoittava. Lavan liikkeen tulee olla irtonainen ja aktiivinen. Takajalkojen liikkeen täytyy olla energinen ja kintereen työskennellä voimakkaasti. Laukan tulee olla tasainen, elastinen ja tasapainoinen.
 • Tavoitteena on jalo, rakenteeltaan sopusuhtainen englantilainen täysiverihevonen. Tyypiltään, rakenteeltaan ja liikkeiltään englantilainen täysiverihevonen on urheiluhevonen, joka sopii kaikkiin ratsastuksen lajeihin. Jalostushevosena se soveltuu käytettäväksi suomalaiseen lämminveriseen ratsujalostukseen, johon valittavien täysiverioriiden tulee olla jaloja ja rakenteeltaan sopusuhtaisia (vrt. suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen jalostustavoite ja rotumääritelmä).

  Kansainvälisen järjestön (Weatherbys) sääntöjen mukaan englantilaisen täysiverihevosen jalostuksessa keinosiemennyksen käyttö ei ole sallittua. Jos keinosiemennystä on käytetty, se tulee merkitä ko. varsan passiin.

 • Tavoitteena on tuottaa sopusuhtainen, kestävä ja jalo urheiluhevonen, jolla on hyvä ratsastettavuus ja suorituskyky kaikissa ratsastuksen lajeissa.

  Rotumääritelmä

  Säkäkorkeus

  Ihanteellinen 155–165 cm.

  Väri

  Kaikki muut värit ovat sallittuja paitsi kirjava.

  Tyyppi

  Jalo, ryhdikäs, suurilinjainen

  Rakenne

  Kaunis pää, pitkä, hyvin asettunut kaula, hyväasentoinen
  lapa ja selväpiirteinen säkä. Sopusuhtainen ylälinja, pitkä
  lautanen ja hyvä syvyys. Virheettömät jalka-asennot.

   

   

  Liikkeet

  Energiset, lennokkaat ja irtonaiset askellajit, joissa on hyvä
  työntö. Käynti on tahdikas ja matkaavoittava. Ravi on
  elastinen, tahdikas, kevyt ja aktiivinen. Laukka on pyöreä,
  tasapainoinen ja matkaavoittava.

  Luonne

  Eloisa luonne, erittäin eteenpäinpyrkivä, mutta kuitenkin
  helposti käsiteltävä ja yhteistyöhaluinen.