Hyppää sisältöön

Suomen Hippos jatkaa työtään ravihevosten hyvinvoinnin varmistamiseksi – ”Raviurheilun epäkohdista tulee pystyä puhumaan, jotta niihin voidaan puuttua”

Suomen Hippos näkee avoimen keskustelukulttuurin ravihevosten hyvinvointiasioiden ympärillä tärkeänäHyvinvoiva hevonen on raviurheilun itseisarvo ja toimintaedellytys, Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen korostaa.

Ravihevosten hyvinvointiasioista on käyty viime aikoina aktiivista keskustelua. Suomen Hippos näkee keskustelun asioiden ympärillä tärkeänä.

”Hevosurheilun oikeutus perustuu hevosten vastuulliseen käsittelyyn ja hoitoon. Suurimmasta osasta ravureita pidetään Suomessa todella hyvää huolta, mutta valitettavasti epäkohtia, kuten suuvaurioita ja sääntöjen vastaisiakin ajotapoja edelleen esiintyy”, Sami Kauhanen kommentoi.

Suomessa on raviurheiltu aina 1800-luvulta lähtien. Lajilla on pitkät perinteet ja varsinkin hevosten hyvinvointia edistävissä asioissa on otettu suuria harppauksia eteenpäin. Ravikilpailusäännöt ja kilpailujen toimihenkilöt ovat vain yksi osa suurta kokonaisuutta. Tärkeää myös on, että keskustelukulttuuri on avoin ja muutosta tukeva.

”Hevosten hyvinvoinnin edistämiseen tehdään ravikilpailuissa ja niiden ulkopuolella jatkuvasti töitä. Epäkohdista tulee pystyä puhumaan, ja jokaisella tulee olla mahdollisuus kertoa avoimesti havainnoistaan. Uhkailu ja muu epäasiallinen käytös ei kuulu raviurheiluun ja niihin tulee olla nollatoleranssi. Hippoksen ravikilpailusäännöt kieltävät kaiken epäasiallisen käytöksen ja vakavimmissa tilanteissa tulee olla yhteydessä suoraan viranomaisiin”, Kauhanen kommentoi.

Hyvinvoiva hevonen keskiössä

Hippos aloitti kesäkuussa prosessin, jonka tarkoituksena on uudistaa ravikilpailusääntöjä ajotapojen osalta. Ajotaparikkeitä koskeviin sääntöihin on tulossa vuoden 2022 alussa selviä tiukennuksia. Lisäksi lokakuun alussa aloitettiin uudelleen koronan takia pysähdyksissä olleet hevosten hyvinvointitarkastukset valtaosalla maakuntaradoista. Hyvinvointitarkastukset ovat osa Hippoksen kokonaisuutta, jota on lähdetty toteuttamaan hevosen hyvinvoinnin edistämiseksi. Niiden yhteydessä tehdään valistusta ja neuvontaa hevosten hyvinvoinnista alan toimijoille.

”Hevosten hyvinvointi on Hippoksen strategian keskiössä, eikä ilman hyvinvoivaa hevosta olisi myöskään hyvinvoivaa hevosalaa. Raviurheilu on selvässä murroksessa ja hyvinvointitarkastukset sekä esimerkiksi ravikilpailusääntöjen tiukennukset ovat vain muutamia niitä asioita, joilla hevosten hyvinvointiin on panostettu ja tullaan panostamaan jatkossakin”, Kauhanen kommentoi.

Eläinlääkäri tarkastaa hevosen aina ohjastajan ajotaparikkeen jälkeen. Kilpailueläinlääkäri on ravikilpailuiden ylin eläinsuojelusta vastaava toimihenkilö ja hyvinvointitarkastuksien lisäksi eläinlääkäri voi tarkastaa hevosen ilman ennakkovaroitusta tai merkkejä epäasiallisesta kohtelusta. Lisäksi kilpailueläinlääkärillä on oikeus määrätä hevonen kilpailukieltoon sekä eläinlääkäritarkastukseen ennen ilmoittautumista seuraavaan kilpailuun.

”Kilpailuja järjestävät radat ja Hippos käyvät jatkuvasti keskustelua, jotta edellä mainituista hyvinvointiasioista voidaan varmistua. Lajin itsesääntely toimii pääasiassa hyvin, mutta parannettavaa on silti. Asia ei voi olla pelkästään kilpailueläinlääkäreiden vastuulla, vaan siitä on vastuu kaikilla alalla toimivilla ihmisillä.

Lue myös:

Ajotaparikkeiden tulkintaan tiukennuksia vuoden 2022 alusta alkaen – muutokset mukailevat muiden Pohjoismaiden ravikilpailusääntöjä (13.10.2021)

Varikkoalueella palataan koronaa edeltävään aikaan – Ohjastajien puhallutukset jatkuvat 1.10. alkaen ja ravihevosten hyvinvointitarkastukset 6.10. alkaen (29.9.2021)

Raviohjastajien ajotavat ovat siistiytyneet merkittävästi kymmenen vuoden aikana – rikkeiden määrät laskeneet 32 prosenttia (8.12.2020)