Hyppää sisältöön

Varikkoalueella palataan koronaa edeltävään aikaan – Ohjastajien puhallutukset jatkuvat 1.10. alkaen ja ravihevosten hyvinvointitarkastukset 6.10. alkaen

Vallitseva koronavirustilanne mahdollistaa puhallutuksien sekä hevosten hyvinvointitarkastuksien jatkumisen. Puhallutukset jatkuvat 1.10. alkaen kaikissa ravikilpailuissa ja hyvinvointitarkastukset aloitetaan pilottivaiheessa mukana olleilla maakuntaradoilla 6.10. alkaen.

Hevosten hyvinvointitarkastukset aloitettiin viidellä maakuntaradalla ensimmäistä kertaa vuonna 2019 osana ravihevosten hyvinvointiohjelmaa ja vuonna 2020 tarkastuksia laajennettiin useammalle maakuntaradalle.

Hyvinvointitarkastuksessa sattumanvaraisesti valituille hevosille tehdään tarkastukset ennen kilpailusuoritusta ja tavoitteena on saada lisätietoja kilpailevien hevosten hyvinvoinnista, varusteista ja valjastamisesta.

”Tarkoitus on ennen kaikkea tuoda oikeaa ja hyväksi todettua tietoa esille ja tarvittaessa puuttua epäkohtiin. Vuoden 2019 ja 2020 aikana suoritetuissa tarkastuksissa ilmeni verrattain vähän asioita, joihin kilpailueläinlääkärin tuli puuttua”, Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi.

Maaliskuussa 2020 puhjennut koronaviruspandemia kuitenkin katkaisi hyvää palautetta saaneet tarkastukset. Tarkastuksia jatketaan alkaen 11 raviradalla, jossa niitä suoritettiin ennen koronaa. Tarkastuksien on määrä laajeta kaikille maakuntaradoille.

”Hevosen hyvinvointi on kaikkien laji-ihmisten asia, ja olikin tarkastuksen aluksi hienoa huomata miten positiivisesti lajiväki niihin reagoi. Keräämme jatkuvasti tietoa esimerkiksi erilaisten varusteiden vaikutuksista ravihevosten terveyteen ja täydennämme tarvittaessa Hippoksen varusteopasta näiden asioiden pohjalta.”

”Kuolainvalinnoilla ja varusteiden oikealla käytöllä onkin tutkitusti selkeä vaikutus ravihevosten suuterveyteen”, Tala kertoo viitaten alkuvuodesta esitettyyn tutkimustuloksiin kuolainten vaikutuksesta ravihevosten suuterveyteen.

Koronavirustilanne näyttää monilta osin positiivisia merkkejä, ja hyvinvointitarkastuksien lisäksi ohjastajien puhallutukset käynnistyvät.

”Vuosi 2021 on ollut melkoista vuoristorataa erilaisten suositusten ja rajoitusten suhteen, ja todellakin toivon, että pahimmat ajat ovat koronan osalta takanapäin. Hyvinvointitarkastuksien osalta epidemia iski todella ikävään hetkeen, mutta uskon että ne saadaan laajamittaisesti käyttöön nopealla aikataululla.”