Hyppää sisältöön

Juniori- ja Salamakypärien voittajat vuosimallia 2021 selviävät lauantaina Jyväskylässä

Sara Hautamäki voitti juniorikypärien osalähdön

Sara Hautamäki ajoi voiton Hellolla Lahden Juniorikypärien osalähdössä. Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Nuorten ohjastajien kilpailusarjat Salama- ja Juniorikypärät päättyvät Killerin raveissa lauantaina 20. marraskuuta. Jyväskylässä ajetaan molempien sarjojen viimeiset osalähdöt. Kokelasohjastajien sarjassa Salamakypärissä voitossa ovat tiukasti kiinni Jere Hurme ja Patri Filatoff, joiden välinen piste-ero on vain kolme pistettä ennen viimeistä osalähtöä. Juniorikypärissä Sara Hautamäki on karannut tuntuvaan johtoon sarjan aikana, mutta myös Siiri Mäkisellä on mahdollisuus voittaa kokonaiskilpailu.

Salamakypärät-kilpailusarja on tarkoitettu 16-29-vuotiaille kokelasohjastajille, eli ohjastajille, jotka työskentelevät ammattivalmentajan tallilla. Sekä Hurmeen että Filatoffin kotirata on Turun Metsämäen ravirata. Varsinais-Suomen kaksikko on pitänyt hallussaan sarjan johtopaikkaa koko syksyn ajan. Yhteensä osalähtöjä ajetaan 12, ja ennen viimeistä osalähtöä Filatoff ja Hurme ovat kumpikin voittaneet kaksi osalähtöä.

Hurmeelle menestystä ovat tuoneet erityisesti hänen työnantajansa Harri Koivusen valmennettavat hevoset. Lauantaina Hurme hyppää kuitenkin täysin uuden hevosen kärryille, kun hän ohjastaa Neea Espon valmentamaa Cool On Photosia. Filatoff voitti edellisen osalähdön Siiri Mäkisen valmentamalla Werner Orsilla, ja saa jatkaa hevosen ohjissa myös viimeisessä Jyväskylän osalähdössä.

Werner Ors voitti Siiri Mäkisen ohjastamana
Siiri Mäkinen ja Werner Ors. Kuva: Juho Hämäläinen

Hienoon kuntoon nousseen Werner Orsin takaa löytyy Siiri Mäkinen, joka on toisena Juniorikypärien kilpailusarjassa. Sarja on tarkoitettu 16-25-vuotiaille ohjastajille, ja Salamakypäristä poiketen Juniorikypärien osallistujat voivat olla myös raviurheilun harrastajia, heidän ei tarvitse työskennellä tai opiskella hevosalalla. Sarjaa johtaa 15 pisteen etumatkalla Sara Hautamäki, joka on voittanut kauden osalähdöistä kaksi. Hautamäki on siis lähes varmistanut kokonaiskilpailun voittonsa, mutta myös Mäkisellä on kaiken onnistuessa vielä mahdollisuus sarjan voittoon.

Ennen Jyväskylän viimeisiä osalähtöjä palataan kauden onnistumisiin ja tulevien lähtöjen pohdintoihin Juniorikypärien osalta.

Mikä lähtö on jäänyt tältä kaudelta parhaiten mieleen, ja miksi?

Sara Hautamäki (Juniorikypärät): Parhaiten on jäänyt mieleen Vermon osalähtö. Vaikka kauden kaksi voittoa ovat olleet hienoja, Vermon osalähtö sykähdytti. Ajokkini Celsius Evo tuli pitkältä tauolta maltillisin odotuksin, ja lähtö menikin uskomattoman hienosti. Ajettiin kova tulos syyskelissä, ja oli sellaista rehellisen kilpailun makua. Ajettiin alusta asti kovaa ja otettiin hevosista ja kuskeista mittaa kunnolla. En ole noin kovaa ajanut täyttä matkaa startissa, se lähtö sykähdytti!

Siiri Mäkinen (Juniorikypärät): Edellinen Vermon lähtö jäi mieleen, kun mentiin aika kova aika (Werner Orsin kanssa), ja päästiin ajamaan Saran (Hautamäen) kanssa ajamaan oikeasti kilpaa. Ei ollut mikään ilmainen voitto, että se oli tämän kauden kohokohta.

Mitä mieltä olet tämän kauden osalähdöistä kokonaisuudessaan?

Sara: Kausi on ollut tosi hieno. Omalta osalta kaikki lähdöt ovat menneet tosi hyvin, jokainen hevonen on tehnyt rehellisen ja hienon suorituksen. On saanut ajaa uusilla hevosilla ja osallistua jokaiseen lähtöön. Meidän kaikkien osalta kausi on mennyt hienosti, lähdöt ovat olleet siistejä ja porukan kanssa on ollut kiva ajaa kilpaa. Kaikki ovat ajaneet nätisti ja fiksusti.

Siiri: Koko tämä kausi on ollut hyvä, kaikki ovat ajaneet tosi hyvin. Hevosia on saatu hyvin lähtöihin. Hyvä kausi, parempi kuin viime vuonna. Parannuksia on tehty, ainakin minun mielestäni.

Mitä odotuksia lauantain startista, ja onko tullut erityisesti valmistauduttua viimeiseen osalähtöön?

Sara: Odotukset lauantaille on maltilliset. Toivon, että saan pidettyä Hellon ravilla ja sitten se riittää, mihin riittää. Hello osoitti viimeksi Lahdessa, että se tekee rehellisen kirin, joten luotan siihen. Lähdössä kaikilla mahdollisuudet voittoon. Kiva ajaa ennestään tutulla hevosella, tietää miten hevonen toimii ja miten voi ajaa! Lähtölistoja olen lukenut ja tarkastellut ehkä enemmän kuin normaalisti, lähinnä kokonaiskilpailua ajatellen.

Siiri: Meillä on ykkössuosikin paineet Antti Ala-Rantalan hevosen kanssa, mutta en erityisesti ole valmistautunut kuitenkaan. Pieni mahdollisuus on voittaa koko kilpailu. Vaikka jäisin toiseksi, olen tosi tyytyväinen tähän kauteen. Kaksi osalähtövoittoa, vielä omilla valmennettavilla. Ei erityisesti stressaa (lauantai), ajan kuten muissakin lähdöissä, tietenkin olisi hienoa, jos voittaisi tai pärjäisi. Olen tyytyväinen, ihan sama, miten se lähtö menee.

Mitä tavoitteita on raviurheilussa vuodelle 2022?

Sara: Toivon, että pääsisin ajamaan paljon kilpaa monté- ja kärrylähdöissä. Etenkin kärrylähtöjä haluaisin ajaa enemmän, ovat jotenkin minun juttuni. Olisi kiva päästä kilpailemaan ensi vuoden puolella myös oman valmennettavan hevosen kanssa.

Siiri: Tavoitteena on kehittyä lisää valmentajana ja ohjastajana kaikin puolin. Ei mitään ihmeellisiä tavoitteita, juurikin sitä kehitystä omaan toimintaan.

Salamakypärien kärkikaksikkoon Jere Hurmeeseen ja Patri Filatoffiin voi tutustua paremmin aiemmin kauden aikana tehtyjen juttujen kautta tästä ja tästä.

Juniorikypärien kauden kuudes ja viimeinen osalähtö ajetaan Jyväskylän ravien toisena lähtönä kello 13.28, ja Salamakypärien viimeinen osalähtö on ravien 8. lähtö kello 15.40.

Kauden viimeiset osalähdöt noudattavat samaa pistekaaviota, kuin aiemmatkin osalähdöt. Salama- ja Juniorikypärien osalähtöjen voittajat saavat 16 pistettä. Koko pistekaavio: 16 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Hylätyt ja keskeyttäneet 1 piste. Jos ohjastajalta jää hevonen pois osalähdöstä, hän saa 6 pistettä. Jos ohjastajat ovat tasapisteissä viimeisen osalähdön jälkeen, sijoitus ratkeaa viimeisen osalähdön sijoituksen perusteella.

Salama- ja Juniorikypärien kokonaiskilpailun voittajat palkitaan Ravigaalassa 22. tammikuuta. Myös jo aiemmin Montekypärien kilpailusarjan voiton ohjastanut Heta Huuskola palkitaan Ravigaalassa.