Hyppää sisältöön

Jere Hurme tavoittelee Salamakypärät-kilpailusarjan johtopaikkaa kauden yhdeksännessä osalähdössä

Jere Hurme ja Le Mirage

Jere Hurme osallistuu toisen kerran Salamakypäriin. Kuva: Hanna Närhinen

Salamakypärien kausi jatkuu Vermossa keskiviikkona 29.9. Osalähtöjä on tämän kauden osalta neljä jäljellä. Lietolainen Jere Hurme kärkkyy sarjan johtopaikkaa, ja on vain kolme pistettä jäljessä johtavaa Patri Filatoffia.

Hurme kiinnostui hevosista perheensä kautta. Hänen äidillään on ollut hevosia, kun Hurme oli lapsi, ja isovanhempien kanssa tuli myös käytyä raveissa nuorempana. Kiinnostus hevosia ja raviurheilua kohtaan on kuljettanut Hurmeen täysipäiväiseksi hevosalan työntekijäksi.

Hurme pääsi opiskelemaan Ypäjän Hevosopistoon hevosenhoitajan ammattitutkintoa, mutta tuolloin koulun penkki ei ollut nuoren Hurmeen mieleen. Hän jätti koulun kesken, ja sai työpaikan Bella Varjosen tallilta. Varjosella työskennellessä vierähti monta antoisaa vuotta, joiden aikana Hurme sai paljon hyödyllistä oppia.

”Siellä oli paljon lämminverisiä ja myös todella paljon suomenhevosia, pääsi näkemään molemmat siinä samalla. Sai hyvät opit, kun pääsi toimimaan erilaisten hevosten kanssa”, Hurme kertoo.

Vaikka koulu ei nuorempana kiinnostanut, on Hurme kuitenkin myöhemmällä iällä suorittanut kengityssepän ammattitutkinnon aikuiskoulutuksessa. Täysipäiväistä kengityssepän työtä Hurme teki pari vuotta Turun seudulla sen jälkeen, kun hän lopetti Varjosella työskentelyn.

Hurme muutti Rovaniemelle ja Lapissa vietettyjen vuosien aikana hän teki monipuolisesti hevosalan töitä, mutta myös muun alan töitä. Paluu Turun seudulle tapahtui viime vuonna, ja nyt Hurme on ollut Harri Koivusella töissä vuoden. Koivusen talli on hänelle vuosien takaa tuttu, vaikka virallisesti Hurme onkin ollut Koivusella töissä vasta viime vuodesta lähtien.

”Olen yläasteesta saakka pyörinyt täällä, joku 12-13 vuotta suurin piirtein olen käynyt tässä Harrilla. Aina kesälomat, ja melkein aina, kun ollut vapaata, olen pyörinyt täällä. Harri on oikein mukava”, Hurme kertoo.

Hurmeen päivät töissä ovat monipuolisia.

”Omia passihevosia ei ole. Aamupäivät ajellaan hevosia, iltapäivällä korjailen kärryjä ja teen kaikennäköisiä ylimääräisiä hommia, mitä tallilla on. Sitten käyn jonkun verran raveissa ja koitan auttaa muita työntekijöitä mahdollisimman paljon”, Hurme luettelee.

Vapaa-ajalla Hurme urheilee ja käy eri ravintoloissa syömässä. Urheilulajeista lähellä sydäntä ovat frisbeegolf ja salibandy. Erityisesti salibandy kuuluu tulevan talven suunnitelmiin, sillä Hurme pääsee pelaamaan takaisin tuttuun seuraan, jossa hän pelasi jo ennen Rovaniemelle muuttoaan.

Hurme on myös hiljattain hankkinut osuuden 2-vuotiaasta El Cheaposta, joka on Koivusen valmennuslistalla.

”Se on Arvon (Ylitalon) perikunnan hevosia. Se tuli myyntiin, ja oltiin jo aiemmin vitsailtu toisen hoitajan Saana Koivusen kanssa, että ostetaan se pois. Mari Väre innostui myös ja alkoi keräämään kimppaa, ja kävi hyvä tuuri, että saatiin ostettua se. Meillä on kaikilla pieni osuus siitä”, Hurme kertoo hevosen ostosta.

Hurme kuvailee El Cheapoa silmäteräkseen tallilla ja tulevaisuutta hevosen kanssa odotetaan kimpan kanssa innolla.

”Se on oikein mukava, leikkisä oripoika. Se on ihan hyvän oloinen. Toivotaan, että päästään kohta koelähtöön ja ensi vuonna starttiin heti alkuvuodesta. Se olisi mukava seurata, miten se menee”, Hurme sanoo.

Hurme osallistuu toisen kerran Salamakypäriin. Edellisen kerran hän oli mukana vuonna 2016, jolloin osalähtövoittoja ei tullut, mutta kokonaiskilpailussa Hurme oli kuitenkin kuudes. Vuonna 2016 sarjassa kilpaili monta nykyään ammattiohjastajana tai -valmentajana toimivaa raviurheilijaa kuten Olli Koivunen ja Joni-Petteri Irri.

”Taso oli silloin vähän kovempi, oli Olli ja kumppanit silloin Salamakypärissä. On ollut hauska seurata, että nyt ne tekee sitä jo ammatikseen, ei siitä kuitenkaan niin montaa vuotta ole mennyt. Siitäkin porukasta on nyt tuhannen voiton ohjastajia”, Hurme toteaa.

Tämä kausi on mennyt hyvin Salamakypärissä Hurmeen osalta. Luonnollisesti joidenkin lähtöjen juoksunkulut ovat olleet epäonnisia, mutta vastapainona on tullut onnistumisia kuten elokuun osalähtövoitto.

”Nyt olen enää kolme pistettä perässä Patria (Filatoffia), koitetaan roikkua siinä mahdollisimman pitkään ja mennään lopussa ohi”, Hurme sanoo.

Keskiviikkona Hurme ohjastaa kauden yhdeksännessä osalähdössä jälleen Burnoutia, joka on ollut hänen hevosensa myös kahdessa edellisessä osalähdössä, joista on tullut voitto ja kakkossija. Burnoutia valmentaa Koivunen, joka saa kiitosta Hurmeelta siitä, että työnantajana on ilmoittanut Hurmeelle hyviä hevosia tämän vuoden kokelaslähtöihin.

”Burnout on mukava työkaveri, kun se tekee, mitä tarvii ja suorittaa rehellisesti. Sille kun antaa vaan mahdollisuuden, se aina kiittää jotenkin. Tinolla (Paldanilla) on lähdössä hyvä hevonen, mikä voitti Forssassa. Silloin ei vielä päästy ihan ohi. Nyt kun on lyhyempi starttiväli, toivotaan, että hevonen on vähän terävämpi startissa. Uskon, että ollaan aika korkealla, jos juoksu yhtään onnistuu” Hurme odottaa.

Hurme kehuu Salamakypärät-kilpailusarjaa, mutta peräänkuuluttaa myös muita ohjastusmahdollisuuksia kokelasohjastajille.

”Tähän saa osallistua vain 12 henkilöä per vuosi. Jos ei tule valituksi, ei kokelaslähtöjä ole muuten, missä ajaa. Aikoinaan oli kokelasmeeting, kiertävä kilpailusarja, se olisi hyvä tähän Salamakypärien rinnalle. Niitä lähtöjä oli vähän joka puolella Suomea”, Hurme kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat samaan aikaan avoimia ja selviä Hurmeelle. Selvää on se, että raviurheilu on hänen lajinsa, mutta muuten Hurmeella ei ole tarkkoja suunnitelmia tai unelmia.

”Ei ole tietynlaista haavetta, mutta se että pystyisi työskentelemään mahdollisimman pitkään ja pääsisi ajamaan kilpaa, ja kengittämäänkin samalla. Minulla on vieläkin se yritys tässä sivutoimisena, käyn iltaisin kengittämässä jonkun verran hevosia. Että pärjäisi mahdollisimman hyvin, ja saataisiin tallille isoja onnistumisia ja voitettaisiin joku iso ikäluokkalähtö”, Hurme miettii.

Hurme ja muut Salamakypärät ajavat Vermon ravien 5. lähdössä keskiviikkona. Kausi jatkuu jälleen Vermossa 13. lokakuuta. Filatoffin ja Hurmeen jälkeen kilpailusarja on edelleen tasainen, Kaisa Mikkola on kolmantena viiden pisteen päässä Hurmeesta ja neljäntenä oleva Vilja Kivinen on Mikkolaa vain pisteen jäljessä.

Salamakypärien kausi päättyy Jyväskylässä Killerin raveissa lauantaina 20. marraskuuta.

Pistetilanne 8. osalähdön jälkeen

1. Patri Filatoff 76
2. Jere Hurme 73
3. Kaisa Mikkola 68
4. Vilja Kivinen 67
5. Milla Markkanen 63
6. Tino Paldan 60
7. Sakari Talikka 54
8. Oona Halme 51
9. Terno Grönstrand 49
10. Mats Havulehto 46
11. Anette Antti-Roiko 43
12. Riku Lehtonen 40