Hyppää sisältöön

Ravikilpailuoikeus

Varsan ravikilpailuoikeus määräytyy rotukohtaisen jalostusohjesäännön ja ravikilpailusääntöjen mukaisesti. Tarkista rotukohtainen ohjeistus alta.

Kasvattaja anoo ravikilpailuoikeutta ja sitoutuu noudattamaan ravikilpailusääntöjä samalla kun varsa ilmoitetaan syntyneeksi Oma Tallissa.

Huomioithan, että mikäli lämminveriselle ravihevoselle tai suomenhevoselle ei ole anottu ravikilpailuoikeutta rekisteröinnin yhteydessä, ei ravikilpailuoikeutta voida myöntää jälkikäteen.

 

  • Orilisenssijärjestelmän uudistus ei vaikuta kotisiitospykälään eikä varsan ravikilpailuoikeuteen. Mikäli isäoria ei ole jalostusarvosteltu, saadakseen ravikilpailuoikeuden tulee varsan isän ja emän olla saman omistajan omistuksessa astutuksesta varsomiseen saakka.

    Lisätietoa ravikilpailuoikeudesta ravikilpailusäännöissä

     

  • Raviponin säkäkorkeus

    Raviponit jaetaan kahteen kategoriaan. A-kategoriaan kuuluvat shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 107,0 cm ja B-kategoriaan muut puhdasrotuiset ponit ja shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on 107,1 – 130 cm.

    Raviponit ovat hyviä ja monipuolisia käyttöponeja, kun niitä käsitellään johdonmukaisesti ja oikein. Aktiivisimmat monitoimiponit ovat mukana ratsastus-, ravi-, valjakko- ja näyttelytoiminnassa.

    Ravikilpailuoikeus

    Ravikilpailuoikeus voidaan myöntää ainoastaan ponille, joka on merkitty Suomen Hippoksen ylläpitämään rotuponikantakirjaan puhdasrotuisena ponina. Esimerkiksi islannin- ja eestinhevonen sekä Norjan vuonohevonen ovat hevosrotuja, joten niillä ei voi kilpailla poniravikilpailuissa.

    Ennen vuotta 2013 syntyneillä poneilla tulee olla jalostukseen hyväksytty isäori.

    Vuonna 2013 tai myöhemmin syntyneen ponin isäoriilta vaaditaan astutuslisenssi, joka tulee olla maksettu astutusvuonna. Isäoriin tulee olla myös jalostusarvosteltu, jotta jälkeläinen voi saada ravikilpailuoikeuden.

    Shetlanninponi ja gotlanninrussponioriiden jälkeläisten ravikilpailuoikeus

    1.1.2013 jälkeen syntyneiden yksilöiden ravikilpailuoikeuden saamiseksi isäoriin tulee olla esitetty jalostusarvostelussa. Mikäli isäori on jalostusarvosteltu EU:n sisämarkkina-alueella, tulee oriista toimittaa lisenssihakemukseen liitteenä virallinen todistus ulkomaisesta jalostusarvostelusta. Tämän perusteella oriin jälkeläisille myönnetään ravikilpailuoikeus. Orilisenssi tulee olla maksettu astutusvuonna. Mikäli maahan tuotava ori on hyväksytty jalostukseen EU:n sisämarkkina-alueella, mutta sitä ei ole jalostusarvosteltu, tulee oriin osallistua Suomessa jalostusarvosteluun, jotta sen jälkeläiset saavat ravikilpailuoikeuden. Todistus ulkomaisesta jalostusarvostelusta tulee ehdottomasti toimittaa ennen ensimmäistä astutusta. Jälkeläiset eivät saa ravikilpailuoikeutta takautuvasti, vaikka oriin ulkomainen jalostusarvostelu toimitettaisiin myöhemmin.

    Poniravikilpailusäännöt löytyvät ravikilpailusäännöistä sivulta 65 alkaen niiden kohtien osalta, jotka poikkeavat Suomen Hippos ry:n ravikilpailusäännöistä.