Hyppää sisältöön

Varsanäyttelyt

 1. Hevosjalostusliittojen näyttelyihin ovat oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneet 1 – 3 -vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1 – 2 -vuotiaat lämminveriravurivarsat. Ulkomailla syntyneillä ja sinne ensirekisteröidyillä lämminverivarsoilla ei ole osallistumisoikeutta. Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma-, ori- ja ruunavarsoja. Suomenhevosvarsaa, jolla ei ole ravikilpailuoikeutta, ei voida arvostella J-suunnalle.
 2. Varsa saa osallistua hevosjalostusliitojen järjestämään näyttelyyn kaksi kertaa kalenterivuodessa. Varsan voi esittää ensimmäisen kerran kevätkaudella (maalis-kesäkuu) ja toisen kerran syyskaudella (syys-marraskuu). Lisäksi varsa voi osallistua Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn. Jos varsoja joudutaan karsimaan, etuoikeus on ensimmäistä kertaa ko. vuonna näyttelyyn tulevalla varsalla. Muita otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Varsanomistajan tulee miettiä tarkasti, milloin varsa on parhaimmillaan, jolloin näyttelyyn kannattaa osallistua. Kehittymättömille yksivuotiaille varsoille ei suositella talvi- eikä kevätnäyttelyitä.
 3. Näyttelyyn otetaan korkeintaan 45 hevosta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
 4.  Ilmoittautumiset ovat sitovia. Ilmoittautumisajan jälkeen osallistuminen on mahdollista perua maksutta vain eläinlääkärintodistusta vastaan.
 5. Liiton toiminnanjohtaja tarkistaa näyttelytulokset ja toimittaa ne Suomen Hippokseen näyttelyvuoden marraskuun loppuun mennessä.
 6. Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua. Mikäli omistajalla on järjestävän tai jonkun muun hevosjalostusliiton alueella maksamattomia näyttelymaksuja, on järjestäjällä oikeus olla ottamatta ko. omistajan hevosia näyttelyyn.
  1. Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn ovat oikeutettuja osallistumaan Suomessa syntyneet 1-2-vuotiaat suomenhevos- ja 1-vuotiaat lämminveriravivarsat. Ulkomailla syntyneillä ja sinne aluksi rekisteröidyillä lämminverivarsoilla ei ole osallistumisoikeutta.
  2. Varsanäyttelyissä voidaan esittää tamma- ja orivarsoja. Ruunavarsoilla ei ole osallistumisoikeutta valtakunnalliseen varsanäyttelyyn.  Valtakunnalliseen varsanäyttelyyn ei voi osallistua lämminverivarsa, jonka isää ei ole jalostusarvosteltu. Suomenhevosvarsaa, jolla ei ole ravikilpailuoikeutta ei voida arvostella J-suunnalle.
  3. Jos varsoja joudutaan karsimaan, etuoikeus on varsoilla, jotka on näytetty hevosjalostusliittojen tamma- ja varsanäyttelyissä. Mikäli varsoja joudutaan edelleen tämän jälkeen karsimaan, tapahtuu karsinta varsojen hevosjalostusliittojen näyttelyissä saamien kokonaispistemäärien mukaisessa järjestyksessä.
  4. Kunkin luokan minimiosallistujamäärä on 10 ja enimmäisosallistujamäärä 30 varsaa.
  5. Valtakunnallisen varsanäyttelyn finaaliin valitaan kokonaispisteiden perusteella ikäluokittain viisi parasta varsaa. Mikäli varsat ovat tasapisteissä, ratkaisevat yksittäiset pisteet seuraavassa järjestyksessä: raviliikkeet, laatutyyppi, käyntiliikkeet, runko, jalat ja liikkeiden säännöllisyys, kaviot.
  6. Ilmoittautumiset ovat sitovia. Ilmoittautumisajan jälkeen osallistuminen on mahdollista perua maksutta vain eläinlääkärintodistusta vastaan.

  Suomen Hippoksen jalostusvaliokunta 20.11.2019