Hyppää sisältöön

Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelyt

 • Tamma- ja varsanäyttelyihin voivat osallistua jalostusohjesäännön mukaiset 4-vuotiaat ja vanhemmat tammat, sekä 1-3 vuotiaat tammat, ruunat, sekä 1-2 vuotiaat oriit

  Näyttelyyn voivat osallistua myös ne varsat, jotka eivät täytä jalostusohjesääntöä, mutta ovat jalostukseen hyväksytystä isäoriista ja polveutuvat selkeästi ratsuroduista. Näyttelyyn otetaan enintään 40 hevosta/ponia. Mikäli ilmoittautuneita on paljon, etusijalla ovat jalostusohjesäännön mukaisesti polveutuvat hevoset ja ponit.

  Kasvattajapäiville voivat osallistua 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponitammat, 1-3 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponiruunat sekä 1-2 -vuotiaat ratsuhevos- ja ratsuponioriit.

  Ratsuoripäivillä ja Ponioripäivillä esitetään 3-vuotiaat ja vanhemmat hevos- ja ponioriit.

 • Näyttelyyn ilmoittautuminen tapahtuu Heppa-järjestelmän sähköisen ilmoittautumisen kautta. Sähköistä ilmoittautumista varten ilmoittajalla tulee olla Oma talli -tunnukset Heppa-järjestelmään.

  Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittautuminen on kolme (3) viikkoa ennen näyttelyä, Kasvattajapäiville ja rotunäyttelyihin ilmoittautuminen on neljä (4) viikkoa ennen näyttelyä. Kunkin näyttelyn viimeinen ilmoittautumispäivä on näyttelykalenterissa. Hevonen/poni saa osallistua Hippoksen järjestämään näyttelyyn kerran kalenterivuoden aikana.

  Tamma- ja varsanäyttelyn näyttelymaksusta tulee lasku ilmoittajan sähköpostiin sekä Oma Talliin. Mahdollinen peruutus tulee ilmoittaa välittömästi. Ilmoittautumisajan jälkeen vain eläinlääkärin-/lääkärintodistuksen perusteella palautetaan 50 % näyttelymaksusta. Peruuttamattomat ja ilmoittautumisajan jälkeen perutut ilmoittautumiset laskutetaan. Peruuttamattomat ilmoittautumiset aiheuttavat osallistumisoikeuden menetyksen Hippoksen näyttelyihin ko. vuonna.

  Lisätietoja oikealta löytyvistä näyttelyohjeista.

 • Näyttely alkaa kansliaan ilmoittautumisella ja hevosen/ponin mittauksella. Mittauksessa tulee olla mukana hevosen hevospassi. Mittauksen yhteydessä tarkastetaan hevosen/ponin väri ja merkit sekä mikrosiru. Jalostusarvosteltavista tammoista otetaan myös DNA-näyte, mikäli sitä ei ole aiemmin otettu. DNA-näyte laskutetaan omistajalta jälkikäteen.

  Rakennearvostelussa arvostellaan rakenteen lisäksi käynti, ravi sekä jalostusarvosteltavilta ponitammoilta laukka. Maasta esittämistä kannattaa harjoitella etukäteen, jotta hevonen saa mahdollisuuden esittää parastaan. Jalostusarvosteltavat ponitammat esitetään lisäksi vapaana tai liinassa liikkeiden arvostelemiseksi.

  Ratsu- ja ratsuponitamma voidaan esittää vapaaehtoisessa käyttökokeessa, jolloin se saa arvostelun myös laukasta. Myös ponitammoille käyttökoe on vapaaehtoinen (pl. gotlanninrussponit ja vuonohevoset).

 • Jalostusarvostelussa tamma arvostellaan jalostushevosena ja tammasta saa puolueettoman tuoteselosteen. Suurimmalla osalla roduista jalostusarvostelu on vapaaehtoista, mutta kuitenkin suositeltavaa. Jalostusarvostelussa saadaan tietoa tammasta yksilönä sekä arvokasta tietoa myös koko hevoskantaa ajatellen. Vuodesta 2018 tammoilla on otettu käyttöön laajempi ennakkotietojen kerääminen, mikä tarkoittaa, että tammojen suvusta ja mahdollisista jälkeläisistä kerätään entistä kattavampi tietopaketti näyttely- ja kilpailutulosten osalta.

  Jalostusarvostelutilaisuuksia ovat Suomen Hippoksen järjestämät tamma- ja varsanäyttelyt. Ratsuhevostamma tarjotaan näyttelyssä FWB-kantakirjaan. Rotuponitamma jalostusarvostellaan ja voidaan siirtää kantakirjan ylempiin luokkiin, mikäli se on rotukohtaisten sääntöjen mukaan mahdollista.

  Jalostusarvosteluun voivat osallistua kunkin rodun jalostusohjesäännön mukaiset yksilöt.