Hyppää sisältöön

Tamman jalostusarvostelu

Tammojen jalostusarvostelu on vapaaehtoista. Jalostusarvostelussa tamma saa jalostushevosen arvon ja se voi myöhemmin saada palkintoja jälkeläistensä perusteella.

Jalostusarvostelu perustuu hevosten suorituksiin. Hieman yli puolet ikäluokan tammoista on jalostusarvostelukelpoisia. Suoritusten lisäksi hevosista arvostellaan rakenne, kestävyys, liikkeet ja luonne sekä tutkitaan perinnölliset sairaudet, ennen kuin ne hyväksytään arvostelussa. Hyväksymisen ehdot sekä palkitseminen löytyvät jalostusohjesäännöstä.

Suomenhevos- ja lämminveritammat jalostusarvostellaan hevosjalostusliittojen järjestämissä tamma- ja varsanäyttelyissä. Näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä. Kaikissa näyttelyissä arvostellaan lämminveritammoja sekä suomenhevostammoja juoksijasuunnalle. Tarkista muiden suuntien jalostusarvostelumahdollisuudet näyttelykalenterista.

Suomenhevostamman rakennetarkastus

Vähintään 3-vuotiaalle suomenhevostammalle voidaan tehdä rakennetarkastus jalostusarvostelutilaisuuden yhteydessä. Rakennetarkastukseen voivat osallistua kaikki J-suunnan tammat, jotka eivät täytä suoritusvaatimuksia sekä kaikkien muiden jalostussuuntien tammat, jotka eivät jostakin syystä voi tai halua osallistua suorituskokeisiin.

Rakennetarkastuksessa tamma mitataan, sen purenta ja jalkaterveys tarkistetaan, arvostellaan kaviot sekä tehdään rakenne- ja liikearvostelu. Hevosesta arvostellaan tyyppi, runko, jalka-asennot ja liikkeiden säännöllisyys. Tamman voi esittää rakennetarkastuksissa mille tahansa suunnalle kaikissa tammanäyttelyissä.

Rakennetarkastettu tamma ei yksilönä ole vielä oikeutettu jalostushevosen arvoon, mutta tamman omistaja saa hyödyllistä informaatiota tamman rakenteesta mahdollista siitoskäyttöä varten. Rakennetarkastetut tammat hyväksytään myöhemmin ilman uutta arvostelua jalostusarvostelluiksi jälkeläispalkinnolla, mikäli tamman jälkeläiset täyttävät jälkeläispalkintojen vaatimukset.

Tamman rakennetarkastuksen hinta on 100 € ja se maksetaan ennakkoon tilaisuuden järjestävän hevosjalostusliiton ohjeiden mukaan. Rakennetarkastukseen ilmoittaudutaan näyttelyilmoittautumisen kautta Heppa-järjestelmän Oma tallissa, vapaaseen tekstikenttään lisätään merkintä rakennetarkastus.