Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt

Hevosjalostusliitot järjestävät tamma- ja varsanäyttelyitä suomenhevosille ja lämminverisille ravihevosille. Näyttelyissä jalostusarvostellaan suomenhevos- ja lämminveritammat, sekä arvostellaan 1-3-vuotiaat suomenhevosvarsat ja 1-2-vuotiaat lämminverivarsat. Suomenhevostammat voidaan käyttötarkoitustensa perusteella arvostella joko juoksija- (J), työ- tai käyttö- (T, Ta tai Tk), ratsu- (R) tai pienhevossuunnalle (P).

Suomenhevosoriit jalostusarvostellaan Suomen Hippoksen järjestämissä orinäyttelyissä, joissa suomenhevosoriin voi esittää käyttötarkoituksen mukaisesti eri suunnille aivan kuten suomenhevostammankin. Orinäyttelyissä tehdään myös lämminveristen ravihevosoriiden jalostusarvostelut. Suomenhevosen kantakirjaa on pidetty vuodesta 1907 alkaen. Lämminverisen ravihevosen kantakirjanpito alkoi vuonna 1966. Kantakirjan pidosta säädetään jalostusohjesäännöissä.

Varsanäyttelyiden tarkoituksena on toimia valistavana tilaisuutena kasvattajille ja näyteikkunana yleisölle. Näyttelyissä varsa oppii lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton selostus varsan rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä varsan vanhempien jalostusarvosta.

 • Näyttelykalenteri löytyy Heppa-järjestelmästä. Kalenterista voit tarkastaa viimeisen ilmoittautumispäivän, minkä hevosjalostusliiton alueella näyttely järjestetään sekä mille suunnille suomenhevostammoja on mahdollista kantakirjata.

 • Ilmoittautuminen tehdään viimeistään kahta viikkoa ennen näyttelyä sen hevosjalostusliiton toimistoon, jonka alueella näyttely järjestetään. Ilmoittautumisen voi tehdä myös Heppa-järjestelmän kautta Oma talli-tunnuksilla. Näyttelyyn otetaan korkeintaan 45 hevosta ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

  Näyttelymaksu maksetaan järjestävän hevosjalostusliiton ohjeiden mukaan.

 • Näyttelyssä arvostellaan hevosen liikkeet käynnissä ja ravissa sekä tutkitaan sen rakenne. Jotta arvostelu sujuisi joustavasti, hevonen kannattaa valmentaa näitä asioita varten etukäteen. Tämä pätee etenkin varsoihin, jotka saattavat vierastaa outoja paikkoja ja ihmisiä.

  Näyttelyhevosen on oltava terve ja hyvässä ravitsemustilassa. Lautakunta voi jättää arvostelematta alikuntoisen hevosen. Jouhien tulee olla selvitettyinä ja karvapeitteen suittuna.

  Kaksivuotiaat ja vanhemmat varsat on esitettävä suitsittuna kuolaimin, jotta niiden hallinta olisi varmempaa. Myös yksivuotiailla voi käyttää kuolaimia, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Oriin esittäjän on oltava vähintään 16-vuotias. Esittäjän on turvallisuussyistä hyvä käyttää kypärää.

  Varsa tulee olla opetettu jalkojen nostamiseen, sillä näyttelyssä siltä tutkitaan kaviot. Kavioiden tulee olla puhdistettuina ja vuoltuina tai asiallisesti kengitettyinä. Talvella kengän ja kavion välissä voivat olla tierakumit, mutta ei välipohjia, jotka estävät kavion pohjan tutkimisen. Viimeisestä kavioiden laitosta ei mielellään saisi olla yli kahta viikkoa.

  Kavioiden lisäksi hevosilta tutkitaan purenta, joten näitä toimenpiteitä on hyvä harjoitella jo kotona. Näyttelypaikalla mitataan hevosten säkä- ja lautaskorkeudet. Oriilta ja tammoilta mitataan lisäksi rungon pituus, rinnanympärys ja -leveys, lautasten leveys sekä etusäären ympärys. Mittausta varten hevosen tulisi osata seistä paikoillaan.

  Jalostussuunnasta riippuen tammojen tulee suorittaa erilaisia käyttökokeita, joihin valmistautuminen ja valmentautuminen on hyvä aloittaa ajoissa ennen näyttelyä.

 • Suosittelemme, että näyttelyyn osallistuvat hevoset on rokotettu voimassa olevien kilpailusääntöjen mukaisesti.

  Näyttelypaikalle saavuttaessa ilmoittaudutaan näyttelykansliaan. Kansliaan annetaan hevosen passi. Kansliasta saa hevosen suitsiin kiinnitettävän numerolapun, jonka avulla hevoset voidaan tunnistaa näyttelypaikalla. Hevosta aletaan verrytellä, jotta se notkistuisi ja tottuisi näyttelyn ilmapiiriin.

  Mittaus

  Ennen rakennearvostelua varsat mitataan mittauspaikalla arvostelujärjestyksessä. Hevosen tulee seistä tasajaloin, kun siltä mitataan säkä- ja lautaskorkeus. Lisäksi mittauksen yhteydessä tutkitaan purenta ja kaviot sekä orivarsoilta kivekset.

  Arvostelu

  Varsat viedään lautakunnan arvosteltaviksi ohjelman mukaisessa numerojärjestyksessä. Viimeistään esittelyn yhteydessä mainitaan, halutaanko suomenhevosvarsa arvosteltavan muulla kuin juoksijasuunnalla, sillä myös työ-, ratsu- ja pienhevossuunnat ovat mahdollisia.

  Ensin esitetään liikkeet käynnissä, jolloin hevosta talutetaan lautakunnasta poispäin kolmion vasenta sivua pitkin. Kun saavutaan ensimmäisen sivun päähän, käännytään oikealle ja jatketaan pitkää sivua pitkin, jonka loputtua käännytään oikealle ja sitten kolmatta sivua pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Näin tulevat liikkeet nähdyksi takaa, sivulta ja edestä.

  Käynnin jälkeen esitetään juoksuliikkeet samalla kolmiouralla tehden kuitenkin käännökset käynnissä. Mikäli käytössä ei ole kolmiouraa, esitetään liikkeet edestakaisin taluttamalla. Hevosen tulee liikkua suoraan mutkittelematta.

  Hevonen asetetaan harjaton puoli arvostelijoihin päin. Arvostelijoiden puoleiset jalat asettuvat normaalisti kohtisuoraan maata vasten, mutta ulkopuoleinen etujalka näkyy hieman toisen takana ja ulkopuoleinen takajalka on taas selvästi toista takajalkaa edempänä. Näin kaikki jalat ovat näkyvissä yhtaikaa. Hevonen tulee pitää hereillä, niin että se seisoo ryhdikkäästi eikä lepuuta mitään jalkaansa.

  Esittäjä seisoo aluksi hevosen edessä. Kun tuomari tulee katsomaan hevosta edestä päin, siirtyy esittäjä hevosen vasemmalle puolelle talutusasentoon, jotta hevosen jalka-asentojen tutkiminen on esteetöntä.

  Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen

  Liikkeiden esittäminen kärryistä on vapaaehtoista 2- ja 3-vuotialle varsoille kaikilla suunnilla niissä näyttelyissä, joissa mahdollisuudesta on ilmoitettu kutsussa. Vaihtoehtoisesti liikkeet voi esittää myös taluttaen.

  Ajaen esitettävälle varsalle on otettava kilpailuvakuutus. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa esitetäänkö varsa ajaen.

  Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet.

  Obersekin (mielellään liukusekki), potkuremmin ja suojien käyttö on sallittu. Kärryiksi suositellaan kilpa- tai hiittikärryjä, mutta valmennuskärrytkin käyvät.

  Varsoilla tulee olla numerot. Varsat menevät etusuoraa verryttelysuuntaan käynnissä, jolloin arvostellaan käyntiliikkeet niiltä varsoilta, joilla ei ole obersekkiä tai joilla liukusekki on auki. Varsat kulkevat kaarteeseen asti ja juoksevat etusuoran mitan yksitellen kilpailusuuntaan. Varsoille järjestetään kaarteeseen lähdönjärjestäjä, joka lähettää varsat n. minuutin välein juoksemaan.

   

  Loppuarvostelu

  Jokaisen varsan arvostelu luetaan loppuarvostelussa ja palkittava varsa saa ruusukkeen. Varsasta otetaan mahdollisesti myös rakennekuva.

  Ennen kotiinlähtöä palautetaan numerolappu kansliaan, josta noudetaan myös hevosen passi sekä näyttelyarvostelulomake ja palkintotodistus.

  Varsojen pisteet ja palkitseminen

  Hevosjalostusliittojen järjestämissä näyttelyissä annetaan varsoille pisteet tyypistä, rungosta, jaloista, kavioista sekä käynti- ja juoksuliikkeistä. Pisteiden kokonaissumma määrää palkintoluokan.

  Kokonaisuus on kaikkein tärkein eikä siitä anneta erikseen pisteitä, mutta lautakunta havainnoi varsaa koko näyttelyn ajan. Palkitsemisessa otetaan huomioon varsan käytös näyttelypaikalla, joka voi nostaa tai laskea palkintoa sekä juuri ja juuri hyväksyttävissä olevat purenta- tai kivesviat, jotka laskevat palkintoa.

  Kesäihottumasta kärsivä jouhiaan hankaava varsa ei voi saada ensimmäistä palkintoa. Näin ollen aivan kaikkea ei voi nähdä pisteistä, vaan olisi luettava sanallinen lausunto ja nähtävä varsa koko näyttelyn ajan.