Hyppää sisältöön

Käyttösuunnan suomenhevosoriit 2024

Oriin jalostusarvostelu käyttösuunnalle

Käyttösuunnan jalostusarvostelutilaisuuksia järjestetään tamma- ja varsanäyttelyiden yhteydessä ympäri Suomea. Oriit saavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä. Käyttökokeen suorittaneet yksilöt ovat myöhemmin oikeutettuja jälkeläispalkitsemiseen ja käyttösuunnalle jalostusarvosteltujen oriiden jälkeläiset ovat oikeutettuja ravikilpailuoikeuteen. Käyttökokeen suorittaneita hevosia ei palkita mahdollisten kilpailutulosten perusteella.

JALOSTUSARVOSTELUTILAISUUDET 2024

 

Pvm Paikkakunta Viimeinen ilmoittautumispäivä
25.3.2024 Ypäjä 26.2.2024
8.5.2024 Lappeenranta 10.4.2024
14.5.2024 Kiuruvesi 10.4.2024
18.5.2024 Jyväskylä – PERUTTU 10.4.2024
31.5.2024 Oulu 28.4.2024
4.10.2024 Lahti 4.9.2024

Näyttelykalenteriin

Röntgenkuvat, hammastutkimus, eläinlääkärin tarkastus

Työhevosen käyttöhevossuunnan oriilta vaaditaan röntgenkuvat, hammas- ja purentatarkastus sekä kliininen eläinlääkärin tarkastus ennen näyttelyä. Kuvat ja skannatut lomakkeet tulee toimittaa Suomen Hippokseen viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä osoitteeseen rtg@hippos.fi. Viestin otsikkoon oriin nimi ja rekisterinumero.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksu on käyttösuunnan oriilla 200 € (sisältää orilisenssin). Osallistumismaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä.

Rakennearvostelu ja ajo- tai ratsastuskoe

Näyttelypaikalla ori mitataan ja siitä tehdään rakennearvostelu maasta käsin esitettynä. Lisäksi ori suorittaa joko ajo- tai ratsastuskokeen. Oriin omistaja/haltija ilmoittaa ilmoittautumisen yhteydessä kumman kokeen ori suorittaa. Ajo- ja ratsastuskokeen vaatimukset löytyvät jalostusohjelmasta. Koe suoritetaan oriin oman kuskin/ratsastajan ohjastamana/ratsastamana. Käyttökokeessa kiinnitetään huomiota hevosen luonteen taipuisuuteen, varmuuteen ja rauhallisuuteen. Käyttökokeessa arvioidaan hevosen yhteistyöhalua, toimivuutta, nöyrää asennetta ja käyttöominaisuuksia.

Kesäihottumatarkastus

Näyttelyssä havaitut kesäihottumaan viittaavat oireet hevosella kirjataan aina ylös jalostusarvostelulausuntoon. Kaikilta jalostukseen hyväksytyiltä suomenhevosoriilta vaaditaan lisäksi eläinlääkärin tekemä kesäihottumatarkastus, joka tehdään hyväksyntää seuraavan heinä-syyskuun välisenä aikana. Tarkastuksen suorittaa oriinomistajan tai -haltijan valitsema eläinlääkäri, kustannuksista vastaa oriin omistaja/haltija. Tarkastuksen tulokset lisätään oriin jalostusarvostelulausuntoon. Mikäli kesäihottumatarkastusta ei tehdä, ei oriin jalostukseenkäyttöoikeus ole voimassa.

Tammojen jalostusarvostelu käyttösuunnalle

Myös suomenhevostammat voidaan jalostusarvostella käyttösuunnalle. Tammoilta ei vaadita röntgenkuvia tai muita eläinlääkärin tarkastuksia. Tammoille tehdään näyttelyssä samalla tavoin mittaus ja rakennearvostelu kuin oriillakin ja lisäksi tammat suorittavat käyttökokeen valintansa mukaisesti joko ajaen tai ratsain.

 

Lisätietoja:

Jalostusoriin röntgen-, hammas- ja purentatutkimus

Käyttösuunnan suomenhevosoriin eläinlääkäripöytäkirja

Kesäihottumalomake

Käyttöhevossuunnan jalostusarvosteluohje

Jalostusohjelma suomenhevosille