Hyppää sisältöön

Jalostustapahtumat 2022

Suomen Hippos ry järjestää mielenkiintoisia hevosjalostukseen liittyviä tapahtumia pitkin vuotta. Tapahtumia järjestetään yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. 

 

17.-18.2.2022 Juoksijaoripäivät, Lahti

Juoksijaoripäivät (orinäyttely) on suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosoriiden vuoden merkittävin jalostusarvostelutilaisuus. Orinäyttelyssä eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Oriit saavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä. Lämminveriset ravihevosoriit arvostellaan tuoteselostemallilla ja suomenhevosoriista annetaan muun arvostelun lisäksi kirjallinen selvitys suvusta ja suorituksista, jossa kiinnitetään huomioita erityisesti suvun geneettiseen monimuotoisuuteen.

17.-18.3.2022, Jalostuspäivät, Forssa

Jalostuspäivät on jokavuotinen, pääsääntöisesti kuninkuusravipaikkakunnalla järjestettävä jalostusta ja kasvatusta käsittelevä tapahtuma, joka kerää yhteen Suomen huippukasvattajat. Vuoden 2022 Jalostuspäivät järjestetään Pilvenmäen raviradalla.

31.3.–3.4.2022 Ratsuoripäivät, Ypäjä

Suomalaisen ratsuhevos- ja ratsuponikasvatuksen näyteikkuna kerää yhteen ratsupuolen vaikuttajat. Oripäivillä ratsu- tai ratsuponioriille haetaan jalostukseenkäyttöoikeutta suomalaisen lämminverisen ratsuhevosen eli FWB:n ja suomalaisen ratsuponin eli SRP:n jalostukseen. Ratsuoripäivillä 3–5-vuotiaat oriit suorittavat ikäluokan kriteerien mukaisen oritestin ja vanhempien oriiden arvioinnissa huomioidaan niiden kilpailusuoritukset. Suomenhevosoriiden jalostusarvostelussa eläinlääkäri tarkistaa oriin terveydentilan ja lautakunta arvostelee oriita jalostusohjesääntöjen määrällä tavalla. Oriit saavat jalostukseenkäyttöoikeuden käytyään orinäyttelyssä. Oriille annetaan muun arvostelun lisäksi kirjallinen selvitys suvusta ja suorituksista, jossa kiinnitetään huomioita erityisesti suvun geneettiseen monimuotoisuuteen.
Lisätietoa Ratsuoripäivistä. 

22.–24.4.2022 Ponioripäivät

Ponioripäivillä jalostukseenkäyttöoikeutta hakevat vuonohevos- gotlanninruss-, newforest- ja connemaraoriit. Lisäksi Ponioripäivillä jalostusarvostellaan welsh- ja shetlanninponioriita. Kaikki oriit käyvät läpi eläinlääkärintarkastuksen ja rakennearvostelun. Lisäksi niiden liikkeet esitetään vapaana. Osa oriista suorittaa myös käyttökokeen, joka voi rodusta riippuen olla joko ratsastus-, ajo- tai ohjasajokoe. Jalostukseen hyväksytty ori saa rodusta riippuen joko määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan jalostukseenkäyttöoikeuden.
Lisätietoa Ponioripäivistä.

Kansallinen Poninäyttely

Kansallinen poninäyttely on maan suurin vuosittainen ponitapahtuma, joka kokoaa yhteen Suomen ponirotujen parhaimmiston. Näyttelyssä rotuponit esittäytyvät yleisölle ikäluokittain jaotelluissa näyttelyluokissa. Rotujen parhaat kilpailevat lopuksi koko näyttelyn parhaiden palkinnoista. Näyttelyluokkien lisäksi ratsastus-, ajo-, ohjasajo-, handler- ja agilityluokkia.
Lisätietoja Kansallisesta poninäyttelystä.

Laatuarvostelu

Laatuarvostelu on vuosittainen laatukilpailu 4-vuotiaille lämminverisille ratsuhevosille, sekä varsoneille 5-vuotiaille lämminverisille ratsutammoille. Hevosen tulee olla FWB-kantakirjan pääosastoon tai muuhun hyväksyttyyn kantakirjaan merkitty ja täyttää polveutumisvaatimukset. Laatuarvostelun järjestävät yhteistyössä Suomen Hippos ry ja FWB-yhdistys.
Lisätietoa Laatuarvostelusta.

Nuorten Hevosten Festivaali

Nuorten Hevosten Festivaali on tapahtuma, jossa 3–7-vuotiaat nuoret hevoset kilpailevat koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa. Kaikissa lajeissa esiintyy ikäluokkiensa parhaimmistoa.
Lisätietoa Nuorten hevosten festivaalista.

Valtakunnallinen työmestaruuskilpailu

Kilpailussa maan parhaat suomenhevoset kilpailevat työmestaruuden SM-tittelistä. Mestaruus ratkaistaan kolmella osakokeella: 1000 metrin juoksukoe, 500 metrin käyntikoe 500 kilon kuormalla ja vetokoe, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Vetokokeessa kuorman alkupaino on noin 500 kiloa ja aina 20 metrin vedon jälkeen kuormaa lisätään 50 kilolla. Parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin ja kilpailuun voittajalle määrätyn rahapalkinnon.
Lisätietoja suomenhevosten Työmestaruudesta

Varsahuutokauppa

Huutokaupassa myydään yksivuotiaita lämminveri- ja suomenhevosvarsoja. Tapahtuma on vuosittain järjestettävä kotimaisen ravihevoskasvatuksen näyteikkuna, jossa ostajalla on mahdollisuus nähdä monta varsaa samassa paikassa samaan aikaan. Varsahuutokaupan järjestää SHKL ry:n ja Suomen Ravihevoskasvattajat ry:n yhdessä omistaman huutokauppayhtiö Starinita Oy.
Lisätietoa Varsahuutokaupasta.

European Breeding Event Finland

European Breeding Event Finland (EBEF) on ratsuhevosvarsojen arvostelu- ja myyntitapahtuma. Suomen suurin maitovarsojen arvostelutapahtuma. Tapahtumassa myös jalostusarvostellaan ratsuhevostammoja ja tammoilla on mahdollisuus suorittaa tammatestit.
Lisätietoa European Breeding Event Finlandista. 

Kasvattajapäivät

Kasvattajapäivät on nuorten ratsuhevosten suurnäyttely. Näyttelyssä hevonen mitataan ja sen rakenne sekä käynti- ja raviliikkeet arvostellaan. Hevosesta tehdään lineaarinen profilointi ja se palkitaan rakenteesta ja liikkeistä saadun kokonaispistemäärän mukaan. Kasvattajapäivillä esiintyvät hevoset ovat 1–3-vuotiaita ratsuhevostammoja ja -ruunia sekä 1–2-vuotiaita ratsuhevosoriita. Jokaisen ikäluokan paras varsa palkitaan ja lopuksi palkitaan koko näyttelyn kolme parasta sekä vuoden kasvattaja ja paras esittäjä.

Laatuponikilpailu

Laatuponikilpailuun voivat osallistua jalostusohjesäännön mukaisesti polveutuvat puhdasrotuiset ponit, welsh part bred -ponit, ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin tulee olla rekisteröity Suomen Hippos ry:n rekisteriin.

Valtakunnallinen varsanäyttely

Valtakunnallinen varsanäyttely on varsojen näyttelykauden huipentuma. Varsanäyttelyiden tarkoituksena on tukea kotimaista hevoskasvatusta ja toimia valistavana tilaisuutena sekä kasvattajille että omistajille. Näyttelytulokset ovat puolueeton arvostelu hevosen rakenteesta ja liikkeistä sekä siinä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta.

Tamma- ja varsanäyttelyt

Tammojen jalostusarvostelua sekä maitovarsojen ja nuorten arvostelua toteutetaan Suomen Hippoksen (ratsu- ja ponirodut) sekä paikallisten hevosjalostusliittojen (suomenhevoset, ravihevoset) tamma- ja varsanäyttelyissä.
Katso näyttelykalenteri Heppa-järjestelmästä

6.9.2022 Suomenhevosen päivä

Suomenhevosen päivää vietetään vuosittain 6. syyskuuta. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry antaa liputussuosituksen kansallishevosemme kunniaksi.
Suomenhevonen.fi