Hyppää sisältöön

Tammapalkkio

Tammapalkkioiden perusteet

Tammapalkkion tavoitteena on kannustaa laadukkaiden tammojen jalostuskäyttöä.  

 • Tammapalkkio maksetaan maksatusvuonna syntyneestä ja Suomen Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan merkitystä varsasta.
  • Käytetyllä isäoriilla tulee olla voimassa oleva orilisenssi ja Suomessa olevan oriin tulee olla jalostusarvosteltu.
  • Varsa tulee olla lisätty heppa-järjestelmään syntymävuonna 30.9. mennessä.
   • Varsalla tulee olla UELN-numero ja varsan kantakirjakelpoisuus tulee olla tarkistettu
 • Jalostusarvostelutulosten perusteella maksettavien palkintojen osalta varsan emän tulee olla jalostusarvosteltu 15.10. mennessä.
 • Ulkomaisen FEIF-arvostelun vahvistus tulee olla vahvistettu 30.9. mennessä.
 • Tammapalkkio maksetaan varsan kasvattajalle.  

Tammapalkkion tarkemmat säännöt on määritelty lajeittain.

 

 

 • Suomenhevoset juoksijasuunta:

  Juoksijasuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.

  1. kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
  2. 20 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e,
  3. Loput palkittavat tammat valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

  Mikäli kahden tai useamman tamman kokonaisjalostusindeksi on sama, palkitseminen ratkeaa osaindeksien järjestyksessä: aikaero, voittosumma, paras aika, starttiintulo.

  Tammakohtainen palkkio J-suunnan tammoille on 500 e.

   

  Suomenhevoset ratsusuunta:

  Ratsusuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 40 tammalle.

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
  2. 20 tammaa valitaan Suomen Ratsastajainliiton aluetason ja kansallisen sekä kansainvälisen tason kilpailutulosten perusteella paremmuusjärjestyksessä hakemusten mukaan,
  3. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehtyviimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu. Mikäli kahden tai useamman tamman käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvo on tasan, palkitaan ensisijaisesti käyttöpisteiden perusteella. Tämän jälkeen rakennepisteet vaikuttavat järjestyksessä: tyyppi, runko, jalka-asennot, jalkojen terveys, kavio.

  Tammakohtainen palkkio R-suunnan tammoille on 500 e.

   

  Suomenhevoset työhevos- ja pienhevossuunta: 

  Työ- ja pienhevossuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan molempien jalostussuuntien osalta 10 tammalle. Jos palkittavia ei toisella suunnalla ole riittävästi, palkitaan vastaavasti toisen suunnan tamma.

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat,
  2. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvonperusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu. Mikäli kahden tai useamman tamman käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvo on tasan, palkitaan ensisijaisesti käyttöpisteiden perusteella. Tämän jälkeen rakennepisteet vaikuttavat järjestyksessä: tyyppi, runko, jalka-asennot, jalkojen terveys, kavio.

  Tammakohtainen palkkio 500 e.

 • Lämminveristen ravihevosten tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.

  1. 30 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e,
  2. 10-20 tammaa hakemusten perusteella. Tammoilla ei ole BLUP-jalostusindeksiä Suomessa. Näiden tammojen valinnassa painotetaan sukua ja mahdollisia jälkeläisnäyttöjä. Jalostusvaliokunta vahvistaa valittavat tammat.
  3. Loput tammoista valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.

  Mikäli palkittavien kokonaismäärä ei täyty edellä mainittujen kriteerien mukaisesti, palkitaan loppumäärä indeksilistan mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.Mikäli kahden tai useamman tamman kokonaisjalostusindeksi on sama, palkitseminen ratkeaa osaindeksien järjestyksessä: aikaero, voittosumma, parasaika, starttiintulo.

  Tamman tulee olla merkitty pysyvästi Suomen rekisteriin ennen varsan syntymää. Varsan tulee olla oikeutettu FI-kilpailustatukseen.

  Tammakohtainen palkkio 500 e.

 • Palkitaan yhteensä 100 ratsu- ja ratsuponitammaa. Kokonaismäärästä palkintaan enintään 20 ratsuponitammaa.

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio- tai A-palkitut tammat.
  2. Enintään 20 tammaa kilpailutulosten perusteella hakemuksella. Tammalla tulee olla vähintään jalostusohjelman mukaiset *-suoritusluokkamerkinnän vaatimusten mukaiset kilpailunäytöt.
  3. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Mikäli kahden tai useamman tamman rakennepisteiden keskiarvo on sama, vaikuttavat rakennepisteet järjestyksessä: tyyppi, pää/kaula/runko, jalat ja liikkeiden säännöllisyys, ravi, käynti.

  Tammakohtainen palkkio ratsutammoille on 500 euroa, ratsuponeille 400 euroa.

 • Palkitaan yhteensä 100 tammaa.

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio tai A-palkitut tammat
  2. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Mikäli kahden tai useamman tamman rakennepisteiden keskiarvo on sama, vaikuttavat rakennepisteet järjestyksessä: tyyppi, yleisvaikutelma, ylälinja, pää ja kaula, etu- & takaosan ka, etu- & takajalkojen ka, käynti, ravi, laukka.
  3. Jokaisen rodun palkittava tammamäärä lasketaan suhteuttamalla rodun astutusmäärä kaikkien palkittavien rotujen kokonaisastutusmäärään. Mikäli jossakin rodussa ei ole riittävästi syntyneitä varsoja, jaetaan ylimääräiset paikat muille roduille.
  4. Varsan isän tulee olla jalostusarvosteltu ja hyväksytty kantakirjan sääntöjen mukaan.
  5. Islanninhevostamman tulee olla kokonaisarvosteltu. Ulkomailla jalostusarvosteltujen islanninhevostammojen FEIF-arvostelun tulee olla vahvistettu Suomessa (toimistokäsittely).

  Tammakohtainen palkkio on 400 euroa.