Hyppää sisältöön

Tammapalkkio

Tammapalkkioiden perusteet 2021 

Tammapalkkion tavoitteena on kannustaa laadukkaiden tammojen siitoskäyttöä.  

Tammapalkkio maksetaan vuonna 2021 syntyneestä ja Suomen Hippoksen ylläpitämään kantakirjaan merkitystä varsasta. Lisäksi isäoriin tulee olla jalostusarvosteltu ja hyväksytty jalostusarvostelussa rodun vaatimusten mukaisesti. Tammapalkkio maksetaan varsan kasvattajalle.  

Tammapalkkion tarkemmat säännöt on määritelty lajeittain.

 

 • J-suunta

  Juoksijasuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.  

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat
  2. 20 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e
  3. Loput palkittavat tammat valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.  

  Mikäli kahden tai useamman tamman kokonaisjalostusindeksi on sama, palkitseminen ratkeaa osaindeksien järjestyksessä: aikaero, voittosumma, parasaika, starttiintulo 

  Tammakohtainen palkkio J-suunnan tammoille on 500 euroa. 

  R-suunta

  Ratsusuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan 40 tammalle.  

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat
  2. 2tammaa valitaan Suomen Ratsastajainliiton 2- ja 5-tason kilpailutulosten perusteella paremmuusjärjestyksessä hakemusten mukaan
  3. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu. Mikäli kahden tai useamman tamman käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvo on tasan, palkitaan ensisijaisesti käyttöpisteiden perusteella. Tämän jälkeen rakennepisteet vaikuttavat järjestyksessä: tyyppi, runko, jalka-asennot, jalkojen terveys, kavio.   

  Tammakohtainen palkkio R-suunnan tammoille on 500 euroa. 
   

  T- ja P-suunta 

  Työ- ja pienhevossuunnan suomenhevosista tammapalkkio maksetaan molempien jalostussuuntien osalta 10 tammalle. Jos palkittavia ei toisella suunnalla ole riittävästipalkitaan vastaavasti toisen suunnan tamma.  

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio-palkitut suomenhevostammat
  2. Loput palkittavat tammat valitaan jalostusarvostelun käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Jalostusarvostelun ajankohtaa ei muutoin ole rajoitettu. Mikäli kahden tai useamman tamman käyttö- ja rakennepisteiden keskiarvo on tasan, palkitaan ensisijaisesti käyttöpisteiden perusteella. Tämän jälkeen rakennepisteet vaikuttavat järjestyksessä: tyyppi, runko, jalka-asennot, jalkojen terveys, kavio.   

  Tammakohtainen palkkio T- ja P-suunnan tammoille on 500 euroa.

 • Lämminveristen ravihevosten tammapalkkio maksetaan 130 tammalle.  

  1. 30 tammaa valitaan voittosumman mukaisessa paremmuusjärjestyksessä, voittosumman minimi kuitenkin 50 000 e
  2. 90 tammaa valitaan varsomisvuoden jalostusindeksin mukaisessa paremmuusjärjestyksessä
  3. 10 tammaa hakemusten perusteella. Tammoilla ei ole BLUP-jalostusindeksiä Suomessa. Näiden tammojen valinnassa painotetaan sukua ja mahdollisia jälkeläisnäyttöjä. Jalostusvaliokunta vahvistaa valittavat tammat. 

  Mikäli palkittavien kokonaismäärä ei täyty edellä mainittujen kriteerien mukaisesti, palkitaan loppumäärä indeksilistan mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.  

  Mikäli kahden tai useamman tamman kokonaisjalostusindeksi on sama, palkitseminen ratkeaa osaindeksien järjestyksessä: aikaero, voittosumma, parasaika, starttiintulo. 

  Tamman tulee olla merkitty pysyvästi Suomen rekisteriin ennen varsan syntymää. Varsan tulee olla oikeutettu FI-kilpailustatukseen.  

  Tammakohtainen palkkio on 500 euroa.   

 • Palkitaan yhteensä 100 ratsuhevostammaa ja enintään 20 ratsuponitammaa 

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio- tai A-palkitut tammat
  2. 20 tammaa kilpailutulosten perusteella hakemuksella. Tammalla tulee olla vähintään *-suoritusluokkavaatimusten mukaiset kilpailunäytöt (alla). 
  3. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessä. Tamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessä. Mikäli kahden tai useamman tamman rakennepisteiden keskiarvo on sama, vaikuttavat rakennepisteet järjestyksessä: tyyppi, pää/kaula/runko, jalat ja liikkeiden säännöllisyys, ravi, käynti.   

  Tammakohtainen palkkio ratsutammat 500 euroa, ratsuponit 400 euroa. 

 • Palkitaan yhteensä 100 tammaa.  

  1. Kaikki jälkeläisistään Valio- tai A-palkitut tammat.
  2. Loput tammat palkitaan jalostusarvostelun rakennepisteiden keskiarvon perusteella paremmuusjärjestyksessäTamman jalostusarvostelun tulee olla tehty viimeistään varsomisvuonna 15.10. mennessäMikäli kahden tai useamman tamman rakennepisteiden keskiarvo on sama, vaikuttavat rakennepisteet järjestyksessä: tyyppi, yleisvaikutelma, ylälinja, pää ja kaula, etu– & takaosan ka, etu- & takajalkojen ka, käynti, ravi, laukka.   
  3. Jokaisen rodun palkittava tammamäärä lasketaan suhteuttamalla rodun astutusmäärä kaikkien palkittavien rotujen kokonaisastutusmäärään. Mikäli jossakin rodussa ei ole riittävästi syntyneitä varsoja, jaetaan ylimääräiset paikat muille roduille. 
  4. Varsan isän tulee olla jalostusarvosteltu ja hyväksytty kantakirjan sääntöjen mukaan. 
  5. Ulkomailla jalostusarvosteltujen islanninhevostammojen FEIF-arvostelun tulee olla hyväksytty Suomessa (toimistokäsittely). 

  Tammakohtainen palkkio 400 euroa.