Hyppää sisältöön

Suomenhevosten ja lämminveristen tamma- ja varsanäyttelykalenteri julkaistu

Fiini Piruetti valtakunnallisessa varsanäyttelyssä vuonna 2019. Kuva: Pirje Fager-Pintilä

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten vuoden 2023 näyttelykalenteri on julkaistu Heppa-järjestelmässä. Kalenterista löydät arvosteltavat hevoset, näyttelyiden päivämäärät ja paikkakunnat, viimeiset ilmoittautumispäivämäärät sekä tammojen jalostusarvostelusuunnat.

Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyyn

Tamma- ja varsanäyttelyihin ilmoittaudutaan viimeiseen ilmoittautumispäivään (noin kaksi viikkoa ennen näyttelyä) mennessä ensisijaisesti Heppa-järjestelmän kautta Oma talli-tunnuksilla. Ilmoittautumisen voi tehdä myös näyttelyn järjestävään hevosjalostusliittoon, yhteystiedot löytyvät osoitteesta https://hevosjalostusliitot.fi/yhteystiedot/

Arvosteltavat hevoset ja osallistumisoikeus

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten varsanäyttelyissä arvostellaan 1-3-vuotiaita suomenhevosvarsoja ja 1-2-vuotiaita lämminverivarsoja. Suomenhevosvarsa voidaan arvostella missä tahansa näyttelyssä mille tahansa suunnalle (juoksija J, ratsu R, pienhevonen P, työhevonen T), näyttelykalenterissa olevat suunnat koskevat tammojen jalostusarvostelusuuntia. Näyttelyyn saavat osallistua niin tamma-, ori- kuin ruunavarsatkin. Varsan osallistumiskertojen määrää näyttelyihin ei ole rajoitettu.

Lämminveri- ja suomenhevostammat saavat osallistua jalostusohjelman vaatimusten mukaisesti.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksut ovat

Varsat 40 €
Lv-tammat ajokokeella ja J-suunnan suomenhevoset 120 €
R-, P- ja T-suunnan suomenhevostammat 140 €
Lv-tammat ilman ajokoetta ja sh-tamman rakennetarkastus 100 €

Osallistumismaksu maksetaan viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä näyttelyn järjestävän hevosjalostusliiton tilille. Tilinumeron löydät näyttelykalenterin lisätiedoista.

Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärintodistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua.

Varsojen liikkeiden esittäminen ajaen

Näyttelykalenteriin on merkitty näyttelyt, joissa 2- ja 3-vuotiaiden varsojen liikkeet on mahdollista esittää ajaen. Liikkeiden esittäminen ajaen on vapaaehtoista ja se edellyttää kilpailuvakuutuksen ottamista. Vakuutuksen hinta on 87 € koko vuodelle tai vaihtoehtoisesti 20 €/näyttely. Vakuutusmaksu laskutetaan Hippoksesta ja se tulee olla maksettuna ennen näyttelyä. Ilmoittaessaan varsan esittämään liikkeet ajaen, omistaja sitoutuu maksamaan kilpailuvakuutuksen.

Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset, poikkeuksena myös hiitti- ja koppakärryt ovat sallittuja. Tuomaristo näkee liikkeet parhaiten kilpa- tai hiittikärryillä ajettaessa. Ohjastajan on käytettävä kypärää, turvaliivin käyttöä suositellaan. Ohjastajalta ei vaadita ajolupakorttia. Ohjastaja on vastuussa siitä, että hänellä on asianmukaiset varusteet.

Kevätkauden näyttelyt

Kevätkaudella näyttelyitä järjestetään kuudella paikkakunnalla. Näyttelyissä jalostusarvostellaan myös käyttösuunnan oriit. Näyttelyt ovat pääasiassa merkitty kaksipäiväisiksi, toisena päivänä jalostusarvostellaan tammat ja oriit ja toisena varsat. Mikäli hevosmäärä jää vähäiseksi, voidaan näyttely pitää yksipäiväisenä. Tällöin päivämäärät ovat seuraavat:

Pvm                                            Paikkakunta    Yksipäiväisenä pidettävän näyttelyn päivämäärä
3.-4.4. Ypäjä 3.4.
25.4. Lahti 25.4.
5.-6.5. Seinäjoki 6.5.
15.-16.5. Lappeenranta 15.5.
22.-23.5. Rovaniemi 22.5.
5.-6.6. Jyväskylä 6.6.

 

Mikäli näyttely järjestetään yksipäiväisenä, tiedotetaan siitä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään heti tammojen ja varsojen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen.

Ratsujen ja ponien tamma- ja varsanäyttelykalenteri julkaistaan viikolla 9.

Lisätietoja:

Näyttelykalenteriin

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot

Varsanäyttelysäännöt

Jalostusohjelmat

Näyttelyt Hippoksen nettisivuilla

Varsojen palkitsemisrajat