Hyppää sisältöön

Ajankohtaista oriinpitäjille: orilisenssi, tammamäärät ja CEM-testivaatimukset  

Kuvituskuva ori

Orilisenssin maksuporras muuttuu 1.7. alkaen

Jokaiselle siitokseen käytettävälle, Suomen Hippoksen ylläpitämän kantakirjan rotua edustavalle, oriille on haettava vuosittainen orilisenssi. Orilisenssivaatimus koskee myös suomenhevosia ja kotisiitokseen käytettäviä oriita. Orilisenssin hintaporras nousee 1. heinäkuuta alkaen.

Lisätietoa: Orilisenssit – Hippos

 

Oriin tammamäärä 150, suomenhevosilla 120

Jalostukseen hyväksytyllä oriilla saa astuttaa vuosittain enintään 150 tammaa kaikki hedelmöittämistavat huomioon ottaen. Huomioitavaa kuitenkin on, että suomenhevosilla tammoja saa astuttaa / siementää enintään 120 vuodessa. Suomenhevosilla muutos on yksi keino populaation sukulaisuuden kasvun rajoittamista.

Lue lisää: Kantakirjarodut ja jalostusohjesäännöt – Hippos

 

Ratsuponioriiden CEM-testivaatimuksien muutokset

Ratsu- ja ponivaliokunta on päättänyt muutoksesta ratsuponioriiden tarttuvan kohtutulehduksen eli CEM-testin vaatimuksiin. Kaudesta 2021 alkaen ratsuponijalostukseen luonnollisella astutuksella käytettäviltä oriilta vaaditaan CEM-testi viiden vuoden välein. Mikäli ori on testattu puhtaaksi vuonna 2020, seuraava testi on otettava 2025. Aikaisemmin testi vaadittiin vuosittain. Keinosiemennyksellä käytettävät oriit on eläintautilainmukaisesti testattava vuosittain.

Lue lisää: Tarttuvat taudit – Hippos

 

Oriinpitäjän 10 kohdan muistilista

Suomen Hippoksen sivuilta löytyy oriinpitäjän muistilista.

Lisätietoja: Oriinpitäjälle – Hippos

 

Heila Hevospörssi avattu – sivustolla jo yli 50 myytävää hevosta

Suomen Hippos julkaisi kesäkuun alussa jalostusjärjestelmä Heilaan uuden myyntikanavan Hevospörssi. Hevospörssi on kerännyt ensimmäisten viikkojen aikana yli 50 myynti-ilmoitusta. Hevospörssi mahdollistaa myynnin ja ostamisen eri muodot ja sivustolta voi hakea hevosta esim. isäoriin perusteella.

Lisätietoja: Hevospörssi | Jalostusjärjestelmä