Hyppää sisältöön

Hevosen teurastaminen

Hevosen teurastus on vastuullinen ja eettinen lopetusvaihtoehto: hevosia vastaanottavissa yrityksissä hevosten käsittely on ammattimaista ja eläinystävällistä. Teurastamoissa hevosen kuolema on nopea ja kivuton, ja liha päätyy puhtaana suomalaisille kuluttajille.

Teurastamot vastaanottavat vain identiteetiltään varmistettuja hevosia: hevosella tulee olla vaatimukset täyttävä hevospassi ja hevosen mikrosirun täytyy vastata passin tietoja.

Elintarvikkeeksi teurastettavan hevosen kohdalla on tärkeää muistaa lääkevaroajat:

  • Mikäli hevoselle on annettu sellaisia lääkeaineita, joiden turvallisuutta jääminä ei ole arvioitu ja näiden lääkkeiden varoaika (yleensä 6 kk) ei ole vielä umpeutunut, hevosen saa teurastaa elintarvikkeena vasta, kun viimeisestä ko. lääkkeen annosta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
  • Muiden normaaleiden lääkitysten varoajoista eläinlääkäri antaa ohjeet tapauskohtaisesti.
  • Venäjältä, Ukrainasta tai Yhdysvalloista maaliskuun 2011 jälkeen tuotuja hevosia ei hyväksytä teurastettavaksi.
  • Jos hevoselle on tehty uusi passi, astuu sen myöntämisestä voimaan elinikäinen teuraskielto.

Ruokaviraston ohje: teurastettavan hevoseläimen tunnistusasiakirjan tarkastaminen ja muut tunnistimien ja tunnistusasiakirjojen osalta toteutettavat toimenpiteet hevoseläimen teurastuksen yhteydessä.

Hevosia vastaanottavia teurastamoja

Vakka-Suomi:

Vallan Maukas Oy
040 543 3287
vallanmaukas@vallilantila.fi
Vallilantie 98, 23200 Vinkkilä (Vehmaa)

Hevosasiakkaita otetaan vastaan maanantaisin. Ole yhteydessä etukäteen.

 

Pirkanmaa:

Paijan Tilateurastamo
041 449 8210
info@paijantilateurastamo.net
Saarikontie 141, 31700 Urjala as

Hevosasiakkaita vastaanotetaan maanantaisin. Ole yhteydessä etukäteen.

Torpparin liha
asiakaspalvelu@torpparinliha.fi
0500 530 921
Männistöntie 17, 31900 Punkalaidun

Strutsitila Syrjynen
040 849 4817
strutsitila@gmail.com
Kirvuntie 76, 36600 Pälkäne

Tällä hetkellä tarjolla ainoastaan lopetuspalveluita, ei varsinaista lihan käsittelyä.

Liha Hietanen
Puh. (03) 514 1533
toimisto(@)lihahietanen.fi
Pääkkösentie 59, 38200 Sastamala

 

Keski-Suomi:

Säilyke Herttua Oy
040 197 7558
Hallitie 3, 41230 Uurainen

 

Kymenlaakso:

Liha REM
0400 802 138
Kymenrannantie 106, 47400 Kausala

Hevosasiakkaita palvellaan pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Ota yhteyttä etukäteen. Palveluihin kuuluu myös ns. laidunteurastus, jolloin hevonen lopetetaan asiakkaan luona.

 

 

Etelä-Pohjanmaa:

Tilateurastamo Vuorenmaa
vuorenmaa.oy@gmail.com
040 072 9384
Kullaantie 414, 28260 Harjunpää (Karijoki)

 

Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa:

Tajma
Tarhatie 2, 68800 Kolppi (Pedersöre)

Hahtolan liha
Seljäntie 61, 61550 Orismala (Isokyrö)

 

Pohjois-Karjala:

Polvijärven liha-aitta
Kinahmontie 31, 83700 Polvijärvi

Kontiolahden Tukuturkis Tmi
Heikkiläntie 6, 81120 Katajaranta (Kontiolahti)

 

Pohjois-Pohjanmaa:

Viskaalin teurastamo
toimisto@viskaalin.fi
040 145 2681
Viskaalintie 54, 91510 Muhos

Hevosasiakkaita vastaanotetaan pääasiallisesti torstaisin. Ole yhteydessä etukäteen.