Hyppää sisältöön

Ponikypärät

Ponikypärät-ohjastajasarja järjestetään ensimmäistä kertaa. Ponikypärissä ei ole ikärajaa eikä lisenssirajoituksia.

Ponikypärät-sarjassa ei ajeta varsinaisia osalähtöjä kuten muissa Hippoksen ohjastajasarjoissa, vaan osallistujat kilpailevat poneineen tavallisissa ponilähdöissä sen mukaan, minkälainen poni osallistujalla on. Osallistua voi hakea A- tai B-kategorian ponilla.

Ohjastajasarja järjestetään 1.5.-31.8.2022. Toukokuun ja elokuun välisenä aikana ohjastajat kilpailevat valitulla ponillaan vapaasti omissa sarjoissaan ympäri Suomen. Pisteitä lasketaan A-kategorian poneilla kuudesta parhaasta lähdöstä, B-kategorian poneilla neljästä parhaasta lähdöstä.

Ponikypärät-sarjaankilpailee yhteensä 30 osallistujaa. Sarjaan voi osallistua yhdellä ponilla. Jos hakijalla on useampi poni valmennuksessaan, hänen tulee päättää etukäteen, millä ponilla hän haluaa osallistua Ponikypäriin.

Esimerkiksi jos A-kategorian poni kilpailee toukokuun ja elokuun välisenä aikana seitsemän lähtöä, Ponikypärät-kilpailusarjan pisteenlaskussa otetaan huomioon kuusi parasta sijoitusta.

Pisteitä osallistujat saavat ajettujen lähtöjen sijoitusten mukaan. Kuten Salama- ja Montekypärissä, rikkeistä vähennetään pisteitä.

Ponikypärille järjestetään touko-kesäkuun aikana omia verkkokoulutuksia. Ponikypärissä on kaksi voittajaa, A-kategorian ponien ja B-kategorian ponien voittaja. Molemmissa kategoriassa kolme parasta palkitaan tuotepalkinnoilla.

Miten pisteitä kerätään?

A-kategorian poneilla otetaan huomioon kuusi parasta sijoitusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana ajetuista lähdöistä. B-kategorian poneilla otetaan huomioon neljä parasta sijoitusta. Ponikypärien valjakot saavat pisteitä sijoitustensa mukaan, varoituksista ja ajokielloista vähennetään pisteitä.

Huomioitavaa on se, että vain Ponikypäriin valitun ohjastajan ajamat lähdöt ponilla otetaan huomioon Ponikypärien pisteenlaskussa. Esimerkiksi, jos poni osallistuu kesäkuussa montélähtöön toisen ohjastajan ratsastamana, kyseisen lähdön sijoitusta ei oteta huomioon Ponikypärien pisteenlaskussa.

Suomen Hippos laskee Ponikypäriin osallistuvien kilpailijoiden pisteet ja pistetaulukko päivitetään sekä julkaistaan kerran kuukaudessa. Kilpailun säännöt/pisteenlasku julkaistaan huhtikuun aikana.

Vuonna 2022 Salama-, Monte- ja Ponikypärät järjestetään yhteistyössä Allomeera Oy:n kanssa.

allomeeran logo

 • Jere Ala-Korpi / Stormy Eve, Lapinlahti
  Mira Ikonen / Maxelima, Joroinen
  Oona Ikonen / Nigella, Lieksa
  Emmi Innanen / Jouppusen Pontus, Nastola
  Vilja Jores / Kaunisrannan Hugo, Turku
  Emma Kangas / Olkijoen Oiva, Kaustinen
  Veera Kiviranta / Usvaniityn Titaani, Janakkala
  Karla Koivisto / Wild Rosebud, Parkano
  Reetta Koskelainen / Sarasteen Harley, Iitti
  Eerika Koskenvalta / Pikku Jättiläinen, Seinäjoki
  Mindi Kuusisto / Maari Ji, Oulu
  Enna Käyhkö / Fine Dark, Liperi
  Alina Myllymäki / Maxius, Kokemäki
  Josefiina Palenius / Burning Bapu, Rovaniemi
  Jonna Puustinen / Pineriver’s Merlin, Nurmijärvi
  Aada Ristola / Aarteen Flapjap, Iitti
  Elli-Noora Romppanen / Aarteen Evakko, Äänekoski
  Sini Räisänen / Paratiisin Manta, Kuopio
  Ninni Säävälä / Cheri Darling, Oulu
  Veera Tiainen / Bamidol, Hankasalmi
  Frida Verho / Millcreeks Euphoria, Turku
  Oona Viita / Ingvar, Alavus
  Sara Väisänen / Beat It, Vieremä

 • Emmi Autio / LG:s Älgeh, Kauhava
  Jessica Häggblom / Dischamps, Kokkola
  Julia Kettu / Stenbydal’s MJ, Kaustinen
  Eveliina Luoma / Stonespray Chocolate, Kokkola
  Elin Sahlstén / Ph Hurtiga Harpan, Pietarsaari
  Sini Savolainen / Otro, Kuopio
  Noora Venäläinen / Golden Fighter, Liperi

 • Ponikypärät-kilpailusarjan säännöt 2022

  1 §

  Suomen Hippos ry järjestää Ponikypärät-ohjastajasarjan.

  2 §

  Ponikypärien osallistujaksi voidaan valita poniohjastaja, joka kilpailee omassa valmennuksessa olevalla ponilla tai ponilla, jonka valmentaja on antanut suostumuksen poniohjastajalle osallistua Ponikypärät-sarjaan. Sarjaan valitaan 30 osallistujaa. Sarjaan valitaan A- ja B-kategorian poneilla kilpailevia ohjastajia.

  3 §

  Ponikypärät-sarjan kilpailuaika on 1.5.-31.8.2022. Sarjaan valittu osallistuja voi vaihtaa ponia ennen kilpailuajan alkamista. Kilpailuajan käynnistyttyä ponia ei enää saa vaihtaa.

  4 §

  A-kategorian poneilla pistelaskuun lasketaan mukaan kuusi parasta sijoitusta kilpailuaikana. B-kategorian poneilla pistelaskuun lasketaan mukaan neljä parasta sijoitusta kilpailuaikana. Jos osallistujalla on samoja sijoituksia enemmän kuin mitä kilpailun pisteenlaskussa otetaan huomioon, pisteenlaskussa otetaan huomioon kilpailuajan alusta tarvittava määrä sijoituksia. Pisteenlaskussa otetaan huomioon vain ne lähdöt, joissa osallistuja on itse ohjastanut kilpailussa mukana olevaa ponia.

  5 §

  Ponikypärät-osallistujat saavat pisteitä sijoituksensa perusteella seuraavasti: 16 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – loput sijat 1. Hylätyt ja keskeyttäneet 1 piste. Poisjäännistä ei saa pisteitä.

  Lähdöistä vähennetään ohjastajalta varoituksesta 1 piste ja ajokieltoon johtaneesta rikkeestä vähennetään ohjastajalta 3 pistettä. Pisteitä vähennetään myös, jos valmentajana saa varoituksen ponilla, jolla osallistuu sarjaan. Ohjastajalla ei voi olla kokonaispisteissä miinuspisteitä.

  6 §

  Jos kilpailijat päätyvät kokonaiskilpailussa tasapisteisiin, paremmuuden ratkaisee ensin voittojen määrä, sitten kakkossijojen määrä jne. Jos kaikki sijoitukset ovat samat, ratkaisee paremmuuden osallistujan ponin juoksema paras aika Ponikypärät-sarjan kilpailuaikana.

  7 §

  Sarjassa on kaksi voittajaa, A-kategorian poneilla kilpailleista osallistujista eniten pisteitä kerännyt ja B-kategorian poneilla kilpailleista osallistujista eniten pisteitä kerännyt. Kolme parasta A-kategorian ponilla kilpaillutta osallistujaa ja kolme parasta B-kategorian ponilla kilpaillutta osallistujaa palkitaan tuotepalkinnoilla.

  8 §

  Muilta osin noudatetaan Suomen Hippos ry:n ravikilpailusääntöjä.

  Suomen Hippos ry