Hyppää sisältöön

Ravihevosten kenkäpakko päättyy – kengittä kilpaileminen on sallittua 16. maaliskuuta alkaen

Kengät suojaavat kaviota ja mahdollistavat hokkien kanssa turvallisen liikkumisen myös liukkailla alustoilla (Kuva: Maisa Hyttinen)

Ravihevosten kenkäpakko päättyy ja olosuhteiden salliessa kengät saa riisua kilpailuissa ensimmäistä kertaa lauantaina 16. maaliskuuta. Ravikilpailusääntöjen mukaan ilman kenkiä kilpaileminen on kielletty 15.11.-15.3. välisenä aikana. Taustalla on hevosten hyvinvoinnin varmistaminen. Kengän tehtävä on suojata kaviota liialta kulumiselta.

Kenkäpakko alkaa sääntöjen mukaisesti joka vuosi 15. marraskuuta ja kestää 15. maaliskuuta saakka. Selkeyden vuoksi kenkäpakon alkamista ei siirretä, vaikka olosuhteet jonakin vuonna sallisivat ilman kenkiä kilpailemisen aikaisemmin tai pidempään.

Vaikka kenkäpakko päättyy, ilman kenkiä ei kuitenkaan saa ajaa kaksivuotiailla lämminverisillä, enintään kolmevuotiailla kylmäverisillä eikä kolmevuotiailla poneilla.

Kengitystietojen ilmoittaminen

Oma Tallissa tulee ilmoittaa alustavat kengitystiedot jo kilpailuun ilmoittamisen yhteydessä. Kengitystietoihin voi tehdä muutoksia lähtölistojen julkaisun jälkeen Oma Tallin kohdassa ”Kengitystietojen syöttö”.

Kengitystieto on ilmoitettava viimeistään 1 tunti ennen lähdön esittelyä tai T‐pelikohteissa viimeistään 1 tunti ennen ensimmäisen kohdelähdön esittelyä. Hevoselle voi aina lisätä kengät takaisin jalkaan ilman sanktioita, kunhan asiasta ilmoitetaan viimeistään esittelyyn mennessä.

Viime hetken muutokset tulee aina ilmoittaa sisäänkirjoitukseen tai muille ravien toimihenkilöille.

Lue lisää kengittä kilpailemisesta

Kengän määritelmä

Kengäksi määritellään tavanomaisten kenkien lisäksi päärynä-, muovi- ja idioottikenkä. Kengän voi kiinnittää nauloilla tai liimalla. Kavion pohjan pinnoitus ei ole kenkä. Kärkikenkä määritellään kesäaikana (16.3.-14.11.) kengäksi, mutta talvella (15.11.-15.3.) kärkikenkä ei ole kenkä, eikä se siten ole riittävä kengitys ko. ajanjaksolla.

Kuvaesimerkit kengän määritelmästä löytyvät täältä