Hyppää sisältöön

Punkaharjun ravitähti Camri jätti tapaninpäivänä jäähyväiset kaviourille – ”Onhan se uskomaton tarina”

Punkaharjun ravitähti Camri jätti tapaninpäivänä jäähyväiset kaviourille – ”Onhan se uskomaton tarina”

Jorma Konnun valmentama Camri on yksi kotimaan kaviourien pioneereista. Kuopion tapaninpäivän raveihin päättyi 15-vuotiaan ravitähden kilpaura, kun suomenhevosten yläikäraja ravikilpailuihin tulee vuodenvaihteessa vastaan. Uran viimeinen startti päättyi komeaan kolmossijaan.

Pitkän ja menestyksekkään kilpauran juossut Camri on juossut tiensä suomalaisen ravikansan sydämiin.

160 starttia, 42 voittoa ja ennätys 19,9 kertovat paljon Camrin huimasta raviurasta. Uransa avausvoittonsa punkaharjulaisori nappasi Juvan paikallisraveista heinäkuussa 2010. Tuolloin nelivuotias ravurinalku haki vielä ravirytmiään, mutta valmentaja Jorma Konnu uskoi jo tuolloin, että kyseessä on tavallista parempi aloittelija.

Konnu ohjasti itse myös voiton uran avausstartissa.

”Kyllä se silloin nuorempana näytti, että se on pikkuisen parempi. Ajoin sillä Joensuussa koelähdön ja olin merkannut jo silloin kalenteriin, että nyt on vähän paremman tuntuinen hevonen kyseessä. Ja Juvan ravien loimi meillä on edelleen käytössä”, valmentaja muistelee uran alkutaipaleita.

Camri on valittu peräti yhdeksän kertaa kuninkuusravien pääkilpailuun. Uraa varjostivat paikoin loukkaantumiset, mutta kilparadoilla viihtynyt ori kuntoutui aina takaisin tositoimiin. Oriin viimeinen kilpailuvuosi sai ympärilleen komean hopeareunuksen ja vuoden 2021 kohokohtiin lukeutuu mm. syyskuussa Vermossa voitettu Tähtisprintteri-lähtö.

”Onhan se uskomaton tarina. Miten paljon tutut ja tuntemattomat tulevat raveissa tervehtimään ja kyselemään hevosesta. Hevonen kiinnostaa hirveästi myös paikkakuntalaisia. Tämän on nimenomaan sellainen paikallinen tähti. Muutamia hienoja tammoja on ollut täältäpäin, mutta tällaista oria ei ole ollut. Kyllä se kiinnostaa paikkakuntalaisia”, punkaharjulainen Jorma Konnu kertoi ennen lauantain starttia.

”Aikamoisen matkan hevonen on tarjonnut”

Uran päätösstartti tapaninpäivänä päättyi komeaan kolmanteen sijaan. Kuopiossa kaviourilta eläköityvää tähteä muisteltiin lämmöllä. Sorsasalossa kuultiin mm. hevosen omistaja-kasvattaja Jani Konnua.

”Tunnelmat ovat haikeat tietysti, mutta helpottuneet. Hevonen on kunnossa ja pää pystyssä tuli viimeisen kisan maaliin kolmantena”, Jani Konnu kommentoi Kuopion raviradan haastattelussa.

”Aikamoisen matkan hevonen on tarjonnut faneille ja meille.”

Camrin faneja oli saapunut Kuopioon ja kiitokset kuuluivat myös kotikatsomoihin saakka. Hevonen on kiistämättä yksi ravikansan suosikeista, ja tähän on myös omistajan mukaan selkeät syyt.

”Lauri Hyvösen sanoin, Camria on helppo fanittaa. Se on järkevänoloinen ja hyväluontoinen.”

Camrin jäähyväisseremonioissa kuultiin myös ohjastaja Tuomas Pakkasta.

”Juuri Janin (Ruotsalainen) ja Terhon (Rautiainen) kanssa katsottiin kun startti oli takana, että hevosella on kirkas silmä ja korva käy. Toivotaan Camrille oikein hyvää loppuelämää, ja että hevonen antaa Jormalle hyviä kyytejä kotona”, Pakkanen kommentoi.

Lue myös:

15-vuotias Camri valmistautuu viimeiseen kuninkuuskilpailuunsa – ”Ei parempaa oria voi olla”

Uransa viimeistä kilpakauttaan juokseva Camri viihtyy huipulla – ”Se on ollut tärkeä hevonen meille kaikille”