Hyppää sisältöön

Uransa viimeistä kilpakauttaan juokseva Camri viihtyy huipulla – ”Se on ollut tärkeä hevonen meille kaikille”

Camrilla riittää virtaa. Juhannuksena ori starttaa Nordic King -suurkilpailuun. Ohjastuksesta vastaa Terho Rautiainen. Kuva:Hippos/Juho Hämäläinen

Jani Konnun omistama sekä kasvattama Camri on menestynyt Suomen kaviourilla läpi uransa. Edellisessä startissaan se juoksi lähdön viimeiset 500 metriä ennätyksellistä 13,0-vauhtia. Tähtäimessä ovat tänäkin vuonna kesän suurkilpailut. Juhannuslauantaina ori starttaa PowerParkin Nordic Kingiin.

Kaksinkertainen Suurmestari Camri on juossut urallaan tiensä ravikansan sydämiin. Menestyksekästä uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset ja viime vuosien starttimäärät ovat jääneet verrattain pieniksi.

15-vuotias Camri kuitenkin osoitti viimeistään 15. kesäkuuta Mikkelin iltaraveissa, että sillä riittää annettavaa suomalaisella suomenhevoshuipulla. Terho Rautiaisen ohjastama ori hurjasteli 1600 metrin ryhmäajon viimeiset 500 metriä aikaan 13,0, mikä on kaikkien aikojen nopein suomenhevosen juoksema päätöspuolikas.

Esitys hämmästytti myös omistaja-kasvattaja Jani Konnun.

”Leuka loksahti juoksun jälkeen auki, ja uskomattomaltahan se näytti. Selostajakin epäröi kellotusta, mutta niin vain se tarkistuksen jälkeen piti paikkansa. Ihmettelin kun se juoksi noin lennokkaasti ilman kirittäjiä. Ohjastajan ei tarvinnut kuin nauttia kyydistä, kun se noin omasta ilosta revitteli”, Konnu kertoo tunnelmista huiman juoksun päätteeksi.

Juhannuksena Camri starttaa PowerParkin raviradalla ajettavaan Nordic King –suurkilpailuun. Etelä-Savossa tunnelmat kesän suurkilpailuiden lähestyessä ovat odottavat.

Juhannuksen kilpailumatkana toimiva maili on Camrille mieleinen matka, eikä vastaavia vastustajia ole ollut vastassa sitten viime vuoden heinäkuun.

”Ilmeisesti kaikki on kunnossa. Kunto on hyvä ja hevonen on terve. Vanhemman valmentajan (Jorma Konnu) hyväksi täytyy sanoa, että sen kanssa on edetty ajan kanssa ja maltilla, ennen kuin lähdetty uudestaan yrittämään”, Konnu kehuu isänsä pitkäjänteistä valmennustyötä Camrin takana.

Camri on valittu mukaan Kuninkuusravien pääkilpailuun peräti kahdeksan kertaa. Kahdesti se on joutunut jäämään pois kisasta ennen avausmatkaa.

Ravikilpailusääntöjen mukaisesti suomenhevoset voivat kilpailla 15-vuotiskauden loppuun saakka. Uran viimeiselle kaudelle omistajalla on kuitenkin vain yksi toive.

”Tärkeintä on, että eläkkeelle siirtyisi terve hevonen.”

”Jos vielä hevonen valittaisiin kilpailuun ja päästäisiin Kunkkareihin, niin se tuntuu uskomattomalta. Se kuinka monta kertaa se on tähän mennessä sinne valittu, niin on jo jonkinlainen ihme. Onko meillä kunto sitten sattunut sopivaan kohtaan vai miten, mutta kyseessä on kaikin puolin ihmeellinen hevonen”, Konnu pohtii.

Konnu on matkannut yli kymmenen vuotta Camrin ravikilpailu-uran mukana. Hevonen on valmentautunut pitkään Konnun isän Jorman tallilla, ja hevosesta on tullut merkittävä osa perheen elämää.

”Ravit näkyivät Camrin kilpauran alussa meillä pelkästään lautasantennin kautta, niin juostiin sitten kesken navettatöiden kilpailuja katsomaan. Se on tarjonnut valtavia hetkiä kuten kunkkarireissuja ja paljon jännitystä, semmoisia hetkiä joita ei voi rahalla saada. Se on ollut tärkeä hevonen meille kaikille”, Konnu kiittelee.

Juhannuksena Camrin ohjissa nähdään Terho Rautiainen, jonka valmennuksesta hevonen starttaa lauantain kilpailuun.

PowerParkin juhannus on täynnä huippulähtöjä

PowerParkin juhannusravit käynnistyvät perjantaina kello 14.00. Perjantaina ajettavassa Nordic Queen -lähdössä nähdään lukuisia Seinäjoen kuningatarkilpailuun pyrkiviä valjakoita. Lähdön yksi mielenkiintoisimmista nimistä on hallitseva ravikuningatar Virin Camilla, joka aloittaa samalla kilpailukautensa. Lähtöön osallistuvat myös viime vuoden kuningatarkilpailun kaksi ensimmäistä osamatkaa voittanut Hetviina sekä kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittunut Liisan Tulilintu. Molemmat kilpailijoista ovat tehneet vahvoja esityksiä alkuvuoden lähdöissään.

Viikonlopun mielenkiintoisimpiin kylmäverilähtöihin lukeutuu mm. perjantaina ajettava viisivuotislähtö, missä nähdään mukana Suomesta Ville Kalle, Huisi Hemmo, Maurizo ja Säfööri. Lauantaina mielenkiintoisen esiintymisen 3100 metrin tasoitusajossa tekee suurlupaus Parvelan Retu.

Kylmäveriset ovat selkeästi juhannuksen keskiössä, mutta luvassa on myös loistavia lämminverilähtöjä. Lauantaina avoimessa mailin ryhmässä kohtaavat mm. Next Direction, Grainfield Aiden ja kilpailukautensa aloittava Lexus Dream. Voittajaa odottaa komea 20 000 euron ykköspalkinto.

Nordic King 2021, lähtölista

 1. Välkyn Tuisku/Kimmo Taipale
 2. Uljas Suomalainen/Tapio Perttunen
 3. Lissun Eerikki/Ari Moilanen
 4. H.V. Tuuri/Iikka Nurmonen
 5. Tuurin Toivo/Veli-Erkki Paavola
 6. Caijus/Antti Teivainen (Jää pois)
 7. Smedheim Solan/Olli Koivunen
 8. Polara/Antti Tupamäki
 9. Sheikki/Arto Hammar
 10. Nyland/Antti Ala-Rantala
 11. Camri/Terho Rautiainen
 12. Odd Herakles/Mats E Djuse