Hyppää sisältöön

15-vuotias Camri valmistautuu viimeiseen kuninkuuskilpailuunsa – ”Ei parempaa oria voi olla”

Camri. Kuva: Siiri Haapalainen

Savonlinnalaisen Jorma Konnun valmentama 15-vuotias suomenhevosori Camri kilpailee viimeistä kauttaan. Ravikansan sydämiin juossut Camri on noussut monista vaikeuksista aina uudelleen suomenhevoshuipulle. Nyt ori on valmis näyttämään osaamistaan vielä viimeisen kerran kuninkuuskilpailussa.

Camri on syntynyt Konnun perheen tilalla Punkaharjulla Savonlinnassa. Vaikka hevosen kasvattaja ja omistaja on Jorma Konnun poika Jani Konnu, on Camri ollut nimenomaan valmentajansa silmäterä. Camri onkin ollut varsasta asti Jorma Konnulle mieleinen.

”Se oli oikein mallivarsa, voisi sanoa. Se oli kaikin puolin niin helppo, opettamisessakaan ei tarvinnut olla kuin yhden kerran kaksi taluttajaa, kun ensimmäistä kertaa ajettiin kärryistä. Se on ollut niin mainio luonteeltaan, ei parempaa oria voi olla”, Konnu kiittelee.

Mallivarsasta kasvoi sittemmin huippujuoksija. Konnulle Camrin poikkeuksellinen lahjakkuus alkoi selvitä jo varhain. Hän on seurannut Camrin kehittymistä tarkasti, kalenteriin on merkitty treenit ja kilpailumatkat.

”Kun ajoin Joensuussa 4-vuotiaana koelähdön, niin silloin laitoin muutaman huutomerkin siihen perään. Kyllä se silloin jo näytti, että vähän parempi se on”, Konnu kertoo.

Hevosen hyvyys oli jo siis tiedossa, mutta ori ei näyttänyt nuorena vielä täyttä osaamistaan raviyleisölle. Camri kilpaili ikäluokkalähdöissäkin, mutta varsinaisesta varsatähdestä hevosen kohdalla ei voi puhua. Alku-uraa värittivät usein laukat, jotka ovat iän myötä jääneet pois. Viimeisen viiden kauden aikana Camri ei ole laukannut kertaakaan.

”Sillä oli jo nuorena kovat menohalut. Laukat jäivät sitten, varmaan se hyppäsi innokkuuttaan silloin laukalle”, Konnu toteaa.

6-vuotiaana Camri nousi vauhdilla läpi sarjojen ja ensiesiintyminen kuninkuuskilpailussa tapahtui seuraavalla kaudella. 7-vuotias Camri osallistui Kuopion Kuninkuusraveihin vuonna 2013 ja voitti heti ensimmäisen osamatkan. Kokonaiskilpailussa sijoitus oli tuolloin kolmas, ja sen jälkeen Camri on ollut kuninkuuskilpailussa kolmas myös Turussa 2016 ja Rovaniemellä 2018. Kuninkuuskilpailuihin osallistuminen ja siellä menestyminenkin ovat merkinneet Konnulle paljon.

”Tietysti, kun tällainen harrastelija pääsee Kuninkuusraveihin, niin se on jo saavutus. Ensimmäinen kuninkuuslähtö, kun se voitetaan, se ei unohdu”, Konnu sanoo.

Konnu ajoi itse Camrilla sen uran ensimmäisen voiton, mutta suurimmassa osassa lähdöistä kärryillä on nähty ammattiohjastaja. Tuomas Pakkanen toimi Camrin luottokuskina vuosia ja ohjasti oriitta kuninkuuskilpailussa neljä kertaa.

”Se oli ihan sattumaa, että Tuomas päätyi kuskiksi. Meillä oli ollut joku hevonen siellä valmennuksessa. Siinä tutustuttiin, ja sitten Kuopiossa hän ajoi ensimmäisen startin Camrilla ja voitti sen. Ja kehui sitten, että tällähän ajaa kuin mersulla ajaisi”, Konnu nauraa.

15-vuotiasta Camria on valmennettu samalla konseptilla läpi sen elämän. Talvella ajetaan pitkiä lenkkejä, välillä myös hangessa. Kesäisin Camri ui paljon. Camri on viettänyt aikaa myös kangasniemeläisen Terho Rautiaisen valmennustallissa ja Rautiainen onkin vastannut oriin ohjastamisesta viimeiset vuodet, ja ajaa Camria myös Seinäjoen kuninkuuskilpailussa.

Yhteistyö Rautiaisen kanssa alkoi, kun Camrilla oli jalkavaivoja, ja Konnu totesi Rautiaisen vesikävelytysaltaan sopivan hevosensa kuntoutukseen. Samaan aikaan Camria käytettiin myös siitokseen, mikä teki hevosen sijoittamisesta Rautiaisen talliin järkevää. Viimeisen viiden vuoden aikana Camri on ollut eri mittaisia ajanjaksoja Rautiaisen tallissa ja valmennuksessa. Yhteistyö Rautiaisen kanssa on toiminut hyvin, vaikka Camri onkin Konnulla tottunut asumaan pienemmässä tallissa.

”Camri on ollut aina pirteä poika, kun se on tullut takaisin tänne. Kun siellä on paljon oreja, niin Camri on aika riehakas, kun se tulee kotiin. Kyllä se vaikuttaa ympäristö, kun kotona on vain tuo siskopuoli”, Konnu kertoo isomman tallin vaikutuksista.

Camri on poikkeuksellinen yksilö suomenhevosravureiden joukossa. Kaikkien aikojen rahatilastossa ori on sijalla 16 ja Camri kuuluu myös 1.20-ajan alittaneiden suomenhevosten joukkoon. Ori on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon yli puolessa uransa lähdöistä. Konnun on silti vaikea sanoa, mikä Camrista tekee niin hyvän kilpahevosen.

”Se on niin helppo käsitellä, ja se on rauhallinen ravipaikoilla. Se ei hillu yhtään katoksilla, vaan katselee kuin vanha ruuna, kun toiset hevoset liikkuvat ohi. Se on se erikoisen hyvä puoli Camrissa”, Konnu pohtii.

Camri on valittu kuninkuuskilpailuun yhdeksän kertaa, mutta kaksi kertaa ori on joutunut jättämään kilpailun väliin loukkaantumisen vuoksi. Jalkavaivoista kärsinyt ori on aina kuntoutettu takaisin raviradoille. Camrin hyvinvointi on erittäin tärkeää taustajoukoille, ja Konnu on rohkeasti kokeillut erilaisia hoitomuotoja oriille. Camrin arkihyvinvointiin kuuluvat muun muassa hieronta ja laserhoito.

Ennen Seinäjokea Camria on valmennettu suunnitelman mukaisesti ja Konnu on yrittänyt viritellä hevosta parhaaseen mahdolliseen vireeseen viimeistä kuninkuusravikoitosta varten. Keskiviikkoaamuna Camri oli käynyt uimassa. Odotukset kuninkuuskilpailun suhteen eivät ole selkeät Konnullekaan, sillä Camrin päivän vire on hieman heilahdellut pitkin kautta.

”Olen yrittänyt piristää poikaa. En oikein tiedä, mitä osaisi odottaa. Vähän arvoituksellinen olo, kuitenkin. Askarrutti lauantaina se lopun tuleminen”, Konnu pohti Joensuun lauantaista viimeistelystarttia, jossa Camri oli kolmas.

Camri hyvästelee raviradat tänä vuonna, mutta sen jälkeläiset jatkavat kilparadoilla. Konnun tallissa asuu Camrin lisäksi vain oriin siskopuoli Tutun Tiltu, mutta hän on osaomistajana Camrin jälkeläisessä. Camrin eläkesuunnitelmiin kuuluvatkin myös siitosoriin työt.

”Sellainen ajatus on, että jos vain tammojen omistajia kiinnostaa tällainen sulhanen, niin Camria käytetään. Luultavasti jollekin oriasemalle sen sitten sijoitamme, emme ole vielä niin pitkälle ajatelleet”, Konnu kertoo.

Hyvät ravihevoset kiinnostavat aina, mutta erityisesti suomalainen raviyleisö rakastaa hienoja tarinoita raviharrastajien ja heidän hevostensa ympärillä. Camria raviyleisö on saanut kannustaa vuosien ajan, ja Konnu kertookin ihmisten elävän hienosti hevosensa tarinassa mukana. Hevosella on oma Facebook-sivu, jossa fanit seuraavat innolla Camrin elämää. Konnu on myös aina saanut apua ja neuvoja ammattilaisilta.

”Eläinlääkäreitä, joita tässä lähellä on, tuntuu, että heiltä aina löytyy aikaa, jos on jotain ongelmia. Samoin Henna Halonen, joka on hieronut Camria, häneltä löytyy aina aikaa hevoselle”, Konnu kiittää.