Hyppää sisältöön

Neljä suomalaishevosta tavoittelee paikkaa Euroopan huippukilpailu UET Grand Prix’hin

An-Dorra ja Jukka Torvinen

Vuosi sitten Tammakriteriumin voittanut An-Dorra tavoittelee paikkaa nelivuotiaiden lämminveristen UET Grand Prix'ssä. Kuva: Hippos/Maisa Hyttinen

Nelivuotiaiden lämminveristen Euroopan ykköskilpailu UET Grand Prix kilpaillaan 9. lokakuuta Göteborgissa Åbyn raviradalla. Ennakkomaksullisen kilpailun neljännen maksuerän jälkeen Suomesta on mukana neljä hevosta: An-Dorra, Arcie’s Arsenal, Consalvo sekä My Match.

Vuonna 2021 UET Grand Prix -finaali juostaan Göteborgissa Åbyn raviradalla 9. lokakuuta. Samoissa raveissa ratkaistaan myös 3- ja 5-vuotiaiden lämminveristen EM-titteli.

Euroopan raviliitto UET:n perustama UET Grand Prix on ennakkomaksullinen kilpailu 4-vuotiaille oriille ja tammoille. Kilpailu on maanosan suurin kyseiselle ikäluokalle, ja kilpailun voittaja palkitaan noin 200 000 eurolla. UET Grand Prix järjestetään vuosittain eri maassa, ja Suomessa kilpailu järjestettiin viimeksi vuonna 2019, jolloin maailmantähti Face Time Bourbon otti ylivoimaisen voiton.

Tämän vuoden UET Grand Prix -karsinnat ajetaan 26. syyskuuta Ranskassa Vincennesin raviradalla sekä Tukholman Solvallassa. Suomalaishevosia on mukana neljännen ja viimeisen maksuerän jälkeen neljä: An-Dorra, Arcie’s Arsenal, Consalvo ja My Match. Suomalaiset osallistuvat Solvallan karsintoihin.

UET Grand Prix kilpailtiin ensimmäisen kerran vuonna 1985, ja historian saatossa kaksi Suomessa syntynyttä hevosta on yltänyt huippukilpailun voittoon. Jexpress Dahlia oli paras Jorma Kontion ajamana vuonna 1992 ja 20 vuotta myöhemmin Brad de Veluwe rattaillaan Tuomas Korvenoja piti kanssakilpailijat takanaan alusta loppuun.

UET Grand Prix’n finaalin kanssa samana päivänä kilpaillaan myös kolme- ja viisivuotiaiden lämminveristen Euroopan mestaruuksista. Kilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan viisi- ja kolmevuotiaat lämminverioriit ja -tammat, jotka on rekisteröity UET:n jäsenvaltiossa, joka on ilmoittanut koko ikäluokan UET Grand Prix -kilpailuun. Näitä maita ovat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Liettua, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tsekki ja Viro.

Jokainen jäsenmaa järjestäjävaltiota lukuun ottamatta voi ilmoittaa kilpailuun enintään kolme hevosta ja nimetä yhden hevosen, joka starttaa eturivin lähtöpaikalta ollen siten maan niin sanottu ensisijainen edustaja. Kun jokaiselta ilmoittautuneelta maalta on mukana yksi hevonen, jaetaan vapaat paikat siten, että ensin valitaan järjestäjämaan toinen hevonen ja sitten muiden osallistujamaiden toinen hevonen ennätysten mukaan. Sen jälkeen jälleen järjestäjämaan kolmas hevonen, ja muiden osallistujamaiden kolmas hevonen ennätysten mukaan. 3- ja 5-vuotiaiden kilpailuun ilmoittautumisesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Katso kilpailun säännöt >