Hyppää sisältöön

Muutokset vuoden 2024 lisenssimääräyksiin

Muutokset astuvat voimaan 1.1.2024

Muutokset vuoden 2024 ravikilpailusääntöihin ja rangaistusmääräyksiin löytyvät täältä

Hyvä Talli -järjestelmä

Nykyisestä, vain uusia A-, B- ja F-lisenssien hakijoita koskeneesta tallitarkastuksesta luovutaan. Vuoden 2024 alussa käyttöön otetaan Hyvä Talli -järjestelmä. A-, B- ja F-lisenssinhaltijan tallille tulee tehdä hyväksytty Hyvä Talli -neuvontakäynti kolmen (3) vuoden välein.

Neuvontakäynnit alkavat joustavasti kolmen vuoden siirtymäajalla, eli ensimmäinen neuvontakäynti tulee olla tehtynä vuoden 2026 loppuun mennessä. Neuvontakäyntejä tekevät hevosjalostusliittojen työntekijät eli neuvontakäynnin voi sopia esimerkiksi tunnistuskäynnin yhteyteen.

Hyvä Talli -järjestelmään kuuluu lisäksi omavalvonta, joka lisenssinhaltijan tulee tehdä hyväksytysti niinä vuosina, kun neuvontakäyntiä ei tehdä. Omavalvontalomakkeen aukeamisesta Oma Talliin tiedotetaan erikseen.

Tutustu Hyvä Talli -järjestelmään

Lisenssin voimassaolo

Kaikissa lisenssiluokissa lisenssin voimassaolon edellytykseksi lisätään ajantasainen valmennuslista. Valmennuslistalle tulee merkitä hevonen heti sen saapuessa valmennukseen ja poistaa listalta hevonen sen lähtiessä valmennuksesta. Myös esimerkiksi opetettavat varsat tulee aina lisätä listalle. Valmennuslistaa on helppo päivittää Oma Tallissa.

Hippoksen sääntö- ja lisenssivaliokunta voi peruuttaa lisenssin, muuttaa lisenssiluokkaa tai asettaa lisenssinhaltijan ajo- tai kilpailukieltoon, mikäli valmennuslista ei ole ajantasainen.

Ohjastusrajoitukset

Harrastaja C -lisenssin ohjastusrajoitus muuttuu. Lisenssin haltija saa jatkossa ohjastaa kalenterivuoden aikana enintään 200 lähtöä (pl. koe- ja opetuslähdöt). Rajan täyttyessä kesken vuoden, saa lisenssin haltija ohjastaa loppuvuoden aikana vain omia hevosiaan. Muutoksen myötä mahdollisuus anoa ns. poikkeuslupaa vapaaseen ohjastamiseen poistuu.

Kokelas E -lisenssissä on käytössä samat säädökset kuin Harrastaja C -lisenssissä, jos lisenssin haltija ei toimi yrityksen kautta. Näissä tapauksissa yllä mainittu ohjastusrajoitus koskee myös kokelaslisenssin haltijaa.

Ikärajat

Kilpailija B -lisenssistä poistetaan alaikäraja (aiemmin 20 vuotta).

Lisenssin vaihtaminen

Kilpailija B-lisenssiin lisätään ehto siitä, miten voi siirtyä takaisin C-lisenssiin; B-lisenssistä voi siirtyä takaisin Harrastaja C -lisenssiin, jos lisenssinhaltija on kahtena (2) peräkkäisenä kalenterivuotena ohjastanut alle 200 lähtöä vuodessa.