Hyppää sisältöön

Viimeinen muistutus: Varsojen syntymätodistukset lunastettava 31.12.2021 mennessä

Kuvassa viisi suomenhevosvarsaa talvisella laitumella

Kuva Pirje Fager-Pintilä

Vuonna 2021 syntyneen varsan syntymätodistus on lunastettava vuoden loppuun mennessä ja varsa on tunnistettava viimeistään maaliskuun 31. päivänä syntymävuotta seuraavana vuonna, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden.

Varsan syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä syntymävuoden aikana. Oriinpitäjä merkitsee syntymätodistuksen lunastetuksi Heppa-järjestelmään tai antaa paperisen syntymätodistuksen kuitiksi siitä, että asiaan kuuluvat varsamaksut on maksettu. Syntymätodistus on lunastettava oriinpitäjältä viimeistään joulukuun 31. päivään mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden.

Varsa ilmoitetaan rekisteriin heti syntymän jälkeen. Se tapahtuu merkitsemällä varsa syntyneeksi Oma Talli -järjestelmään. Oma Tallissa tamman tiedoista, tiineysluettelon vierestä löytyy kohta ”Varsominen”, josta pääsee ilmoittamaan astutuksen tuloksen.

Ilmoittamisen yhteydessä varsalle anotaan kantakirjaan merkitsemistä sekä ravivarsan kyseessä ollessa ravikilpailuoikeutta. Näitä haettaessa kasvattaja sitoutuu noudattamaan rekisteröintiä ja jalostustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä, kantakirjan jalostusohjesääntöä sekä ravikilpailusääntöjä.

Rekisteriin ilmoitetusta varsasta tehdyt mahdolliset omistajanvaihdosilmoitukset toimitetaan myös heti vaihdoksen tapahduttua Suomen Hippokseen. Mikäli omistajanvaihdos tehdään varsan rekisteröinnin yhteydessä, ei siitä peritä erillistä maksua.
HUOM! rekisteröimättömän varsan omistajanvaihdosta ei voi tehdä sähköisesti.

 

Varsan tunnistaminen

Varsan tunnistuksen suorittaa Suomen Hippoksen auktorisoima tunnistaja. Tunnistajina toimivat hevosjalostusliiton virkailijat, jotka saapuvat paikalle sovittuna aikana. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit, otetaan DNA-näyte polveutumismääritystä varten sekä asennetaan sille mikrosiru.

Varsan tunnistamistoimenpiteet on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden. Ravikilpailuoikeuden edellytyksenä on myös se, että ulkomailla syntynyt varsa on tuotu Suomeen syntymävuoden loppuun mennessä sekä tunnistettu Suomessa.

Hevosjalostusliitosta lähetään edelleen rekisteröintiin liittyvät todistukset ja lomakkeet Suomen Hippokseen. Sen jälkeen, kun DNA-laboratoriosta saadaan varsalle polveutumisen varmistus, lähtee Suomen Hippoksesta lasku polveutumismäärityksestä varsan omistajalle. Tunnistuksen ja rekisteröinnin laskuttaa Ruokavirasto. Kun polveutumismääritys on maksettu Hippokseen, lähetetään passi varsan omistajalle. Kaikki rekisteröintiin tarvittavat dokumentit tulee toimittaa 10 kk kuluessa syntymästä, jotta varsalle ehditään tekemään hevospassi vuoden ikään mennessä.

 

Lisätietoja:

Suomenhevoset: Soila Lehmusvaara, 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi

Lämminveriset ravihevoset: Anne Sutinen, 020 760 5252, anne.sutinen@hippos.fi

FWB, suomalainen ratsuponi, ulkomaille ensirekisteröitävät ratsurodut: Krista Nyqvist, 020 760 5262, krista.nyqvist@hippos.fi

Islanninhevonen, gotlanninruss, vuonohevonen, roduttomat: Jenni Teikari, 020 760 5259, jenni.teikari@hippos.fi

Newforest, connemara, welsh, shetlanninponit: Sanna Uotila, 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

Arabit, täysveriset, ulkomaille ensirekisteröitävät erikoisrodut, joille myönnetään EU-passi: Mirka Kivelä, 020 760 5263, mirka.kivela@hippos.fi

Varsomisen ilmoittaminen

Hevosjalostusliittojen yhteystiedot