Hyppää sisältöön

Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyihin 2022

Kuvassa suomenhevonen Suviruusuli näyttelylautakunnan arvostelussa

Lautakunta arvostelemassa Suviruusulia Lahdessa tuokokuussa 2021. Kuva Iita-Maria Ahtiainen

Ilmoittautuminen tamma- ja varsanäyttelyihin 2022 on käynnissä sekä ratsujen ja ponien, että suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten osalta. Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten tamma- ja varsanäyttelyiden järjestämisestä vastaavat alueelliset hevosjalostusliitot. Ratsuhevosten ja ponirotujen näyttelytoimintaa koordinoi kokonaisuudessaan Suomen Hippos. Näyttelykalenterit löydät Hippoksen Heppa-järjestelmästä.

 

Minkä hevosen voin ilmoittaa tamma- ja varsanäyttelyyn? 

Näyttelyyn voi ilmoittaa Suomeen rekisteröidyn ja Suomen Hippoksen ylläpitämää kantakirjarotua edustavan hevosen. Varsoista osallistumisoikeus on 1–2-vuotiailla lämminverisillä, 1–3-vuotiailla suomenhevosilla, 1–3-vuotiailla ratsu- ja ponitamma/ruunavarsoilla sekä 1–2-vuotialla ratsu- ja poniorivarsoilla. Pääosin näyttelyissä arvostellaan sekä tammoja että varsoja, mutta on myös muutamia pelkkiä tamma- tai varsanäyttelyitä (tiedot löytyvät näyttelykalenterista).

 

Täytyykö hevosen olla rokotettu? 

Näyttelyyn osallistuvilta hevosilta ei edellytetä ravi- tai ratsastuskilpailujen mukaisia rokotuksia, mutta voimassa olevia rokotuksia suositellaan vahvasti. Rokotuksia ei tarkasteta näyttelypaikalla. Näyttelyiden kaltaisissa hevosten kokoontumisissa on olemassa aina tartuntatautiriski. Suojaamalla oman hevosesi rokotuksilla suojaat myös muita osallistujia. Muistathan, että näyttelypaikalle saa tulla ainoastaan terveen hevosen kanssa.

 

Mille suunnalle suomenhevosvarsan voin esittää? 

Suomenhevosvarsan voi arvostella mille tahansa suunnalle missä tahansa näyttelyssä. Näyttelykalenterin sarakkeessa oleva arvosteltavat suunnat -tieto koskee ainoastaan tammojen jalostusarvostelusuuntia. Varsan omistaja valitsee itse sen suunnan, jolle haluaa suomenhevosvarsansa arvosteltavan (juoksija, ratsu, pien, työ). Suomenhevosvarsaa, joka on rekisteröity ilman ravikilpailuoikeutta, ei voida arvostella juoksijasuunnalle. Mikäli olet epävarma mille suunnalle haluat varsasi esittää, voit näyttelypaikalla antaa arvostelun alkaessa lautakunnan päättää varsallesi sopivimman suunnan.

 

Mitä näyttelyssä tapahtuu? 

Näyttely alkaa kansliaan ilmoittautumisella ja hevosen/ponin ID-varmennuksella, mittauksella ja purennan sekä kavioiden tarkastamisella. Varsoilta mitataan säkä- ja lautaskorkeus, jalostusarvosteltavilta tammoilta otetaan lisäksi muita mittoja jalostusarvostelusuunnan mukaisesti. Suomenhevosilta ja lämminverisiltä ravurivarsoilta tarkastetaan kivekset (olethan totuttanut varsasi käsittelyyn, jotta lautakunta saa turvallisesti tarkastettua hevosen).

Rakennearvostelussa hevonen esitetään lautakunnalle maasta käsin. Lautakunta katsoo hevosen/ponin rakenteen sivuprofiilista sekä tarvittaessa jalka-asentoja edestä/takaa ja niiden liikkeet arvostellaan eri askellajeissa. Kun hevonen seisoo, tulee harjaton puoli olla lautakuntaa kohti. Liikkeet (käynti ja ravi sekä jalostusarvosteltavilta ponitammoilta laukka) esitetään näyttelypaikasta riippuen joko kolmiolla tai suoralla. Tuomarit ohjeistavat mitä missäkin vaiheessa tulee tehdä.

Jalostusarvosteltavan tamman rodusta riippuen sen jalostusarvosteluun voi kuulua pakollisia tai vapaaehtoisia käyttökokeita Rakennearvostelun ja suorituskokeiden järjestys voivat vaihdella.

 

Lämminveri- tai suomenhevosvarsan liikkeiden esittäminen ajaen 

Suurimmassa osassa hevosjalostusliittojen näyttelyistä on mahdollista esittää varsojen liikkeitä ajaen. Näyttelykalenterista löydät tiedon missä näyttelyissä tämä on mahdollista. Liikkeensä voivat esittää ajaen 2-vuotiaat lämminverivarsat ja 2–3-vuotiaat suomenhevosvarsat arvostelusuunnasta riippumatta. Voit siis esittää esimerkiksi ratsusuunnalle arvosteltavan suomenhevosvarsan liikkeet halutessasi ajaen. Varusteiden ja valjastuksen pitää olla ravikilpailusääntöjen mukaiset. Ajaen esittämistä varten varsalla tulee olla voimassa Hippoksen kilpailuvakuutus.

 

Lämminveri- tai suomenhevostamman jalostusarvostelu ja rakennetarkastus 

Aikuiset tammat (vähintään 3-vuotiaat lämminveriset ja vähintään 4-vuotiaat suomenhevoset) voivat osallistua jalostusarvosteluun tai rakennetarkastukseen (suomenhevoset). Jalostusarvostelua koskevat minimivaatimukset löydät rotujen jalostusohjesäännöistä. 

Näyttelykalenterin sarakkeesta arvosteltavat suunnat löydät tiedon siitä mille suunnille suomenhevostamman voi missäkin näyttelyssä jalostusarvostella. Rakennetarkastuksen voi tehdä mille tahansa suunnalle missä tahansa näyttelyssä.

 

Ilmoittautuminen ja näyttelymaksu

Näyttelyihin ilmoittaudutaan Heppa-järjestelmän kautta. Heppaan kirjaudutaan sisään Oma Talli -tunnuksilla, jolloin näyttelykalenterissa oleva ilmoittaudu linkki on aktiivinen. Viimeinen ilmoittautumispäivä on suomenhevosilla ja lämminverisillä ravihevosilla noin kaksi viikkoa ennen ja ratsuilla sekä poneilla noin kolme viikkoa ennen näyttelyä.

Näyttelyiden osallistumismaksut löydä täältä

Mikäli hevonen jätetään pois näyttelystä ilmoittautumisajan päätyttyä, peritään siitä näyttelymaksu kokonaisuudessaan. Mikäli poisjäännistä esitetään eläinlääkärin- tai lääkärin todistus, peritään näyttelymaksusta puolet. Ilmoittautumisajan puitteissa tehdystä poisjäännistä ei peritä maksua.

 

Lisätietoja 

Ratsuhevosten ja ponirotujen näyttelyt
Sanna Uotila, jalostusassistentti, Puh. 020 760 5257, sanna.uotila@hippos.fi

Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten näyttelyt
Soila Lehmusvaara, jalostusassistentti, Puh. 020 760 5253, soila.lehmusvaara@hippos.fi
www.hevosjalostusliitot.fi

 

Näyttelyt ja jalostusarvostelut ovat työkalu, jolla varmistetaan, että eläimet ovat terveitä, rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia. Eri rotujen jalostusarvostelut pohjautuvat jalostusohjelmissa määriteltyihin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin. Näyttelytuloksista saadaan puolueeton arvostelu hevosen tai ponin rakenteesta ja liikkeistä sekä nähdään viitteitä sen vanhempien jalostusarvosta. Lisäksi näyttelyssä käyminen on hyvä keino totuttaa varsa lastaukseen, kuljetukseen, vieraisiin hevosiin ja paikkoihin sekä mittaukseen ja tarkastukseen.