Hyppää sisältöön

Hevostalouden perustutkinto

Hevostalouden perustutkinnon voi suorittaa Suomessa kuudessa oppilaitoksessa.  Hevostalouden perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu ammatillisista tutkinnon osista (145 osaamispistettä) ja yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä). Ammatillisista tutkinnon osista pakollisia on 65−125 osaamispistettä ja valinnaisia 20−80 osaamispistettä. Hevostalouden perustutkinnon tutkintonimikkeet ovat hevostenhoitaja, hevospalveluohjaaja ja ratsastuksenohjaaja.

Tutkinnon suorittaneen osaaminen
Tutkinnon suorittanut osaa tehdä tallin, talliympäristön ja hevosten hoitoon liittyvät työt ja huolehtia hevosten liikunnasta. Hän osaa tehdä keskeiset hevostenhoitoon liittyvät huoltotyöt, kuten kavionhoidon ja varustehuollon. Hän työskentelee noudattaen kestävän kehityksen periaatteita sekä noudattaa alan säädöksiä ja sopimuksia. Hän seuraa alan kehitystä ja kehittää omaa osaamistaan. Alan perusvalmiuksien lisäksi perustutkinnon suorittaneella on erikoistunut osaaminen joko hevostenhoitajana, hevospalveluohjaajana tai ratsastuksenohjaajana hevostalouden eri sektoreilla.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevostenhoitaja osaa valinnaisten tutkinnon osien kautta saavutetun osaamisen mukaisesti hoitaa ravi- tai ratsuhevosia, valmistaa ja korjata hevosvarusteita, tehdä peruskengityksen, kouluttaa ratsuja tai toimia monipuolisissa ympäristöissä hevostenhoitajana.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevospalveluohjaaja osaa toimia ohjaajana erilaisissa hevosharrastepalveluissa, joissa hän vastaa hevosten hoidosta, ohjaa asiakkaita ja opettaa hevostaitoja.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut ratsastuksenohjaaja pystyy vastaamaan ratsastuskoulun hevosten hoidosta. Hänen ratsastustaitonsa on Helppo A -tasolla, ja hän kehittää taitoaan jatkuvasti harjoittelemalla ja valmentautumalla. Hevostalouden perustutkinnon suorittanut ratsastuksenohjaaja saa SRL:n myöntämän kansainvälisen ratsastuksenopettajan työpassin (kansainvälinen taso I).

Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia
Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevostenhoitaja työskentelee itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ravitallilla, ratsutallilla, hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla tai hevospalveluja tuottavassa yrityksessä.

Hevostalouden perustutkinnon suorittanut hevospalveluohjaaja tai ratsastuksenohjaaja työskentelee itsenäisenä työntekijänä tai yrittäjänä ratsutallilla, hevoskasvatusta harjoittavalla tallilla tai hevospalveluja tuottavassa yrityksessä. Hevospalveluohjaaja ohjaa asiakkaita erikoistumisensa mukaisessa lajissa ja opettaa heille hevostaitoja. Ratsastuksenohjaaja opettaa ratsastusta ja hevostaitoja.

Hevosentalouden perustutkinnon uudistetut e-perusteet 1.1.2021 alkaen

Hevostalouden perustutkintoa tarjoavat oppilaitokset:

Harjun oppimiskeskus
Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki, puh. 05 229 5500
oppimiskeskus@harjunopk.fi

www.harjunopk.fi


Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
Kaustisen toimipaikka
Raviradantie 36 B, 69600 Kaustinen, puh. 044 725 0616
info.kaustinen@kpedu.fi

www.kpedu.fi/kaustinen

Koulutuskeskus Brahe, Ruukin maaseutuopisto

Sammalkankaantie 280, 92400 Ruukki, puh. 040 1357 180

www.brahe.fi/luonnonvara-alat

Koulutuskeskus Salpaus
Paasikivenkatu 7, 15110 Lahti, puh. 03 82 811
salpaus@salpaus.fi

www.salpaus.fi

Ylä-Savon Ammattiopisto
Hingunniementie 98, 74700 Kiuruvesi, puh. 0400 793 129
kirjaamo@ysao.fi

www.ysao.fi

Ypäjän Hevosopisto
Opistontie 9, 32100 Ypäjä, puh. 02 76 021
opiskelijahallinto@hevosopisto.fi

www.hevosopisto.fi