Hyppää sisältöön

Tietoa hevosalasta

Suomessa on 75 000 hevosta, jotka liikuttavat ja koskettavat yli 600 000 suomalaista. Hevosten, hevosalan ja hevosyrittäjyyden työllistävyys- ja hyvinvointivaikutukset niin yhteisön kuin yksilöiden kannalta ovat todellisia ja merkittäviä.

Hevosala työllistää koko- ja osa-aikaisesti 15 000 henkilöä ympäri Suomen ja tarjoaa työtä sellaisilla alueilla, joilla työllistyminen on muuten vaikeaa. Hevonen työllistää sekä suoraan että välillisesti – esimerkiksi ravivalmentaja perheineen luo työtä myös rehu-, rakentamis- ja varustekaupan kautta aina kyläkoulun opettajaan asti.

Hevonen luo hyvinvointia niin lemmikkinä kuin erilaisten liikunta- ja urheilumuotojen mahdollistajana. Harrastus- ja kilpailutoiminnan lisäksi hevosta käytetään monin eri tavoin ennaltaehkäisevässä ja kuntouttavassa toiminnassa sekä hyvinvointipalveluissa.

Hevosalan yritystoiminta elävöittää kaupunkikuvaa ja monipuolistaa palvelutarjontaa, sillä sen lisäksi, että hevosala tuottaa palveluita, se myös edellyttää niitä. Hevonen ja hevosyrittäjät tuovat kuntaan vapaa-ajan palveluita, urheilu-, harraste-, matkailu-, elämys- ja niin ihmisten kuin hevosten hoitopalveluita. Vastavuoroisesti hevonen ja hevosihminen tarvitsevat lähialueen palveluita kyläkoulusta päivittäistavarakauppaan.

Hevosalan eri tapahtumia ja messuja seuraa vuosittain paikan päällä yli 800 000 katsojaa. Suurimmat yksittäiset hevostapahtumat keräävät yli 50 000 hengen yleisön, ja niillä on merkittävä aluetaloudellinen, parhaimmillaan yli 10 miljoonan euron vaikutus.