Hyppää sisältöön

”Älä hyväksy hiljaa häirintää tai kiusaamista”

Arvi Martikainen Hevoset-messuilla 2022, kuva: Juho Hämäläinen

Yrittäjä, ratsastaja Arvi Martikainen 16v., toivoo koko hevosyhteisöltä puuttumista kiusaamiseen ja häirintään. Suomen Hippoksen yhdessä Väestöliiton kanssa toteuttama, kaikille avoin Et ole Yksin -koulutus häirintään puuttumiseksi järjestetään tiistaina 10.5. klo 18.15.

Ratsastaja Arvi Martikaisella, 16v., on itsellä kokemusta sekä omaan että lähipiiriin kohdistuneesta kiusaamisesta. Martikainen onkin puhunut aktiivisesti sosiaalisessa mediassa häirintävapaan hevosalan asiaa.

”Etenkin some voi olla ikävä paikka hevosalalla, kun lajiin liittyy kilpaileminen ja tietenkin ne arvokkaat hevoset, joihin kaikilla ei ole samalla lailla varaa. Se voi aiheuttaa kateutta, ja katkeruutta ja etenkin anonyymit keskustelut voivat olla rajuja. Muutoksen pitää tapahtua jokaisessa meissä: kannustetaan kilpakaveria ja tuntematontakin, ollaan onnellisia jokaisen hevosihmisen menestyksestä”, Martikainen pohtii.

Suomen Hippoksen Hevoset-messuilla julkaisema Häirinnästä vapaa hevosalue -julistus tarttui heti Martikaisen silmään. Martikainen luki julistuksen messuohjelman osana ja antoi omat kasvonsa tärkeälle aiheelle.

”Meissä hevosihmisissä on valtava voima, jos me emme anna sen valua hukkaan, vaan rakennamme yhdessä parempaa yhteisöä.”

Martikaisella on omakohtaista kokemusta myös esimerkiksi kilpailupaikalla tapahtuvasta asiattomasta huutelusta ja häirinnästä.

”Erityisesti kisatilanteessa häirintä on henkisesti todella raskasta – valmistaudut tärkeään suoritukseen, ja joku sanoo sinulle jotain sellaista, joka ravisuttaa perusarvojasi ja voi romuttaa koko henkisen latauksen. Ei ole itsestäänselvyys, että esimerkiksi nuori ratsastaja saa kasattua itsensä tällaisen jälkeen suoritukseen.”

Martikainen kehottaa jokaista hevosihmistä ottamaan häirinnän ja kiusaamisen vakavasti ja puuttumaan asiaan.

”Minkäänlaista asiatonta käyttäytymistä ei pidä hyväksyä, eikä asian kanssa pidä jäädä yksin. Puhu asiasta valmentajalle tai vanhemmille, vältä anonyymeja nettipalstoja ja koita kääntää kiusaaminen vahvuudeksesi: olet saavuttanut jotain, jonka takia joku on kateellinen ja sanoo sinulle siksi näin.”

Martikaisen oma kilpailukausi on tällä hetkellä tauolla Martikaisen kenttähevosen I. Termie R3:n eli Sessan parannellessa puikkoluun haurastumaa.

”Vaikka nyt en pääse kilpailemaan, koitan katsoa tätäkin asiaa positiivisesti: ehdin tehdä Sessan kuntoutuksen lomassa enemmän töitä ja kerätä rahaa kilpakauteen, nähdä kavereita ja keskittyä kouluunkin.”

Nuori yrittäjä löysi hevosista suunnan elämälle

Sessa on Martikaisen toinen hevonen. 16-vuotias yrittäjä on rahoittanut hevosensa ja kilpailu-uransa isosti omalla työllään. Korujen myynnistä saaduilla rahoilla ostetun Valko-hevosen jälkeen yrittäjän arkeen ovat kuuluneet puhujakeikat, luennot ja sosiaalisen median yhteistyöt.

”Hevoset opettavat niin paljon sitoutumisesta ja vastuusta. Se mitä hevoset antaa meille, on jotain mitä ei voi sanoin kuvailla. Hevoset ovat tuoneet minulle sen elämän, josta olen aina unelmoinut. Monesti mietin, mitä olisin tehnyt, jos en olisi jo pienenä haaveillut hevosista ja lähtenyt elämään haavetta todeksi.”

Lähitulevaisuudessa Martikaisen tavoitteena on kehittyä kenttäratsastuksessa mahdollisimman pitkälle.

”Tänä vuonna on vielä realistista ajatella, että ehdimme kisakuntoon juniorien PM-kilpailuihin, ja ensi vuonna tähtäimessä on juniorien EM-kisat. Pitkä tähtäimeni katsoo kenttäratsastuksen olympialaisiin.”

”Ajattelen, että tavoitteet on hyvä asettaa mahdollisimman korkealle. 8-vuotiaana, ennen kuin minulla vielä edes oli omaa hevosta, halusin olla Suomen paras. Nyt olen hallitseva Suomen mestari ja minulla on jo 2. oma hevonen. Tavoitteita asettamalla, niitä kohti sitkeästi työskentelemällä kaikki on mahdollista.”

Raviurheilu on Martikaiselle vielä tuntemattomampi hevoslaji, joskin Martikainen on mahdollisesti osallistumassa Kuninkuusraveissa ohjelmaan, jossa ratsastajat hyppäävät ravikärryille, ja ohjastajat satulaan.

”Raviurheilu on yhtä jalo laji kuin ratsastuskin. Tiedän siitä vielä hyvin vähän, mutta on kiintoisaa päästä kokeilemaan.”

Suomen Hippos kannustaa koko hevosyhteisöä sitoutumaan Häirinnästä vapaa hevosalue -julistukseen. Hippoksen jäsenyhteisöjen ohje häirintään puuttumisesta on tehty yhdessä Väestöliiton Et Ole Yksin -palvelun kanssa. Seuraava kaikille avoin Et ole yksin -koulutus järjestetään tiistaina 10.5. klo 18.15., ilmoittaudu Saara Iivarille: saara.iivari@hippos.fi, niin toimitamme sinulle Teams-linkin koulutukseen!